Stranka Za Grad vjerojatno je računala na to kako će ih zbog njihovog izbornog slogana “Za politiku treba imati muda” optužiti za seksizam.

Jer, od kada postoji, ta zagrebačka stranka pokazuje da uz muda ima i pameti i smisla za politički marketing.

Slogan koji ne izazove pozornost nije uspješan. I svaka kritika na taj slogan je dobrodošla, osobito ako je istovremeno glasna i promašena. Što njima samo otvara prostora da se o stranci i sloganu sve više priča. A da su znali kako će se pričati govori i to što već imaju spreman i novi: Pokažimo svoje sise.

No, optuživati Stranku za Grad za seksizam zbog poruka u kojima se sa seksualnim pojmovima poigravaju višestruko je promašeno. Ali, neobično je kako se na tu ciljanu provokaciju zagrebačke urbane gerile “navukao” portal koji tvrdi da promiče rodnu i spolnu ravnopravnost te demokraciju.

Nije prvi puta da Libela marketinške poruke sa seksualnom konotacijom osuđuje manirima Inkvizicije iz srednjeg vijeka, ali ovoga puta su nadmašili sami sebe. Od tolikih gadosti u ovoj političkoj kampanji, ovaj slogan nazvati najvećom svinjarijom – neobjašnjivo je zlobno. Iako se zauzimaju za seksualne slobode, na Libeli ne dopuštaju različita tumačenja seksualnih termina.

Umjesto da objavljuju tekstove koji brane, oni objavljuju tekstove koji osuđuju. Umjesto da se stave u poziciju prosvjetitelja, oni nastupaju u ulozi moralnih progonitelja.

Po njima se seks smije svakako upražnjavati, ali se o seksu ne smije svakako pričati. Dok druge osuđuje za širenje seksualnih i rodnih stereotipa, te stereotipe ne primjećuju kod sebe.

U hrvatskoj jezičnoj tradiciji osoba koja ima muda ima i hrabrosti. I taj pojam već dugo u hrvatskom društvu ne znači kako je ta hrabra osoba istodobno i muškarac.

Ako netko pomisli da osoba s mudima može biti samo muškarac, onda predrasude ima ona osoba koja to tako doživljava, a ne ona koja se tako izražava. Kao što je ljepota u očima promatrača, takve su i predrasude. Često ih se vidi tamo gdje ih uopće nema. Muda odavno u našem jeziku ( a i društvu, osobito političkom) nisu sinonim za testise.

A Libela, ako je već vjerna svojim načelima, trebala bi se i zapitati mora li i osoba s testisima nužno biti muškarac.

Jer, što ako je Iva Kvakić transrodna osoba? Što ako ona stvarno, a ne samo figurativno, ima muda? Ispast će kako ju je Libela osudila samo na osnovu imena i izgleda. Nije li predrasuda pomisliti kako žena ne može imati muda?

Autorica teksta s Libele Ivi Kvakić na njenom facebook profilu prigovara kako “za politiku treba imati kičmu, a ne muda”.

Kada bi na riječi gledali Libelinim mjerilima mogli bi zaključiti da oni bavljenje politikom dopuštaju samo fizički zdravim osobama kojima kralježnica nije ozljeđena, oštećena ili funkcionalna.

No, nismo toliko zlonamjerni kako ne bi znali što je autorica teksta na Libeli mislila kada je napisala kako za bavljenje politikom “treba imati kičmu”.

Kao što ni autorica Libele ne bi trebala biti tako isključiva da ne dopušta Ivi Kvakić da se hvali svojim mudima. Zašto na Libeli ne dopuštaju mogućnost da ih ih ona stvarno ima?

Na Libeli dovoljno znaju o Stranci za Grad da procjene kako oni rodnim stereotipima niti podilaze niti robuju. S njima se jedino efektno sprdaju.  A humor je više predrasuda razbio nego ljutnja.

Da moraju pogađati, što bi na Libeli rekli kojeg je spola osoba koja istovremeno trenira triatlon, svira bubnjeve, na roštilju priprema odlične ćevape i pravi pivo u svojoj garaži?  ( osim što bi vjerojatno pogrešno pomislili kako to nije njihov čitatelj)

Mi nećemo nagađati, nego ćemo otići u tu garažu u ponedjeljak. Ali ne zbog spola ili spolne orijentacije nego zbog glave jedne mlade osobe koja se ne miri s time da u politici mogu postojati samo dva isključiva pola. I kako muda nisu rezervirana samo za muškarce. Barem bi na Libeli takvu borbu trebali znati cijeniti.

Svaka čast i mudima i sisama i kralježnici, ali Hrvatskoj najviše može pomoći bistra pamet, veliko znanje i hladan mozak. Muda je Iva Kvakić pokazala, ali mi ćemo je više ispitivati kako stoji s ovim imenicama sva tri roda.

One najviše trebaju našim političarima. I ne samo njima.