SAD je u petak objavio da će revidirati svoju politiku potpore sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv Islamske države (IS), najavivši da će osigurati oružje i opremu provjerenim pobunjeničkim vođama i njihovim jedinicama, što bi moglo dovesti do povećanja američke pomoći.

To znači zaokret u odnosu na raniji program obučavanja i naoružavanja jedinica u kampovima izvan Sirije, nakon što je katastrofalan početak toga programa ove godine izazvao kritike na račun vojne strategije predsjednika Baracka Obame.

“Ministar obrane Ash Carter daje upute ministarstvu kako bi se dopremilo oružje i oprema izabranoj skupini provjerenih čelnika i njihovim jedinicama koje bi nakon određenog vremena bile u stanju zajednički napasti teritorij pod kontrolom IS-a”, rekao je glasnogovornik Pentagona u priopćenju.

SAD će također pružiti zračnu potporu pobunjenicima koji se bore protiv IS-a, dodao je.

Visoki američki dužnosnik rekao je da će obuka biti usmjerena na pobunjeničke vođe, za razliku od uvježbavanja cijelih pješačkih jedinica što je bio raniji cilj.

Američka potpora uključivat će oružje, komunikacijsku opremu i streljivo, rekao je taj dužnosnik dodajući da će revidirani program početi “u roku od nekoliko dana”. (Hina)