Da li pas može da jede samo granule? Saveti za pravilnu ishranu

Da li pas može da jede samo granule? Saveti za pravilnu ishranu

Pitanje koje se danas često postavlja jeste da li pas može da se hrani isključivo granulama ili je neophodno pružiti im raznovrsniju ishranu. Kao neko ko ima višegodišnje iskustvo iza sebe, želela sam da se malo više posvetim ovoj temi i da podelim sa vama savete za pravilnu ishranu naših ljubimaca.

Nema sumnje da su granule za pse postale popularan izbor među vlasnicima pasa zbog svoje praktičnosti i pogodnosti. Međutim, iako granule sadrže sve neophodne nutrijente, važno je razumeti da ishrana pasa ne bi trebalo da bude monotona, baš kao što ni naša ishrana nije svedena samo na jednu vrstu hrane.

Prednosti granula

Ishrana pasa koja se zasniva isključivo na granulama ima brojne prednosti:

 • Granule su napravljene tako da pružaju uravnoteženu ishranu koja sadrži sve potrebne hranljive materije, poput proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala.
 • Obično su lako svarljive i pružaju energiju i nutrijente koje psu trebaju za zdrav život
 • Pogodni su za sve faze života psa, od šteneta do odraslog psa.
 • Hranjenje pasa granulama takođe olakšava praćenje prehrane i pruža doslednost u ishrani.
 • Psi dobijaju uravnoteženu ishranu kroz granule, što ih čini jednostavnim i praktičnim načinom ishrane. Bez potrebe za pripremom sveže hrane svaki dan, vlasnici pasa mogu biti sigurni da njihovi ljubimci dobijaju sve potrebne sastojke za optimalno zdravlje i dobrobit.
 • Imaju duži rok trajanja od sveže hrane, čime se smanjuje otpad i čini ih praktičnim izborom za zaposlene vlasnike pasa.

Sveobuhvatna ishrana

Kvalitetne granule za pse su napravljene tako da sadrže sve hranljive sastojke potrebne za pravilan rast, razvoj i održavanje zdravlja pasa. One su obogaćene hranljivim materijama koje podržavaju imunološki sistem, pogoduju zdravoj koži i krznu, održavaju zdrave kosti i zglobove, te obezbeđuju energiju i vitalnost.

Ishrana pasa granulama osigurava da se njihove nutricionističke potrebe redovno ispunjavaju, bez potrebe za dodatnim suplementima ili obrocima.

Međutim i pored svih ovih prednosti, važno je napomenuti da se kvalitet i sastav granula mogu razlikovati, stoga je važno odabrati visokokvalitetne granule koje odgovaraju potrebama i zahtevima vašeg psa.

Pravilna konzumacija hrane

Kada hranite psa granulama, važno je pratiti preporučenu količinu hrane navedenu na pakovanju. Porcije se mogu razlikovati u zavisnosti od veličine, rase i starosti psa.

Hranjenje psa granulama obično se obavlja jednom ili dva puta dnevno, ali može varirati u skladu sa potrebama psa. Takođe, uvek obezbedite svežu vodu za psa kako bi imao pristup tokom dana.

Šta uvrstiti u ishranu?

Iako granule pružaju sve potrebne hranljive materije, neki vlasnici pasa preferiraju kombinaciju granula sa drugim namirnicama.

Dodavanje kuvanog mesa kao što su piletina, ćuretina i govedina može biti zdrav dodatak ishrani psa. Meso pruža vašem psu visok nivo proteina i drugih hranljivih materija koje su neophodne za održavanje zdravlja i vitalnosti Pored toga, povrće kao što su kupus i šargarepa mogu pružiti vašem ljubimcu vitamine koji su mu potrebni.

Jogurt je još jedna zdrava opcija koja sadrži probiotike koji mogu poboljšati varenje i podržati zdravlje crevnog sistema psa.

Alternativna ishrana može pružiti dodatne hranljive materije i raznolikost u ishrani psa. Odluka o tome da li hranite psa samo granulama ili uključujete i druge namirnice treba da bude zasnovana na individualnim potrebama vašeg psa i uz konsultaciju sa veterinarom.

Dodaci ishrani

Jedna od mogućnosti za alternativnu ishranu pasa je korišćenje dodataka ishrani. Dobro koncipirani dodaci ishrani mogu pružiti važne hranljive sastojke koji nisu prisutni u dovoljnim količinama u granulama.

Pre nego što odlučite da ih koristite, trebali biste se posavetovati sa veterinarom kako biste bili sigurni da su odgovarajući za vašeg ljubimca.

Dodatak Prednosti
Riblje ulje Bogato omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za kožu i krzno psa, kao i za zdravlje zglobova.
Probiotici Pomažu u održavanju zdrave crevne flore i varenja hrane. Moguće koristiti u slučaju gastrointestinalnih problema.
Glukozamin i hondroitin Pružaju podršku zdravim zglobovima i smanjuju rizik od razvoja degenerativnih bolesti zglobova.

Namirnice koje psi ne smeju da jedu

Ishrana pasa granulama može biti izuzetno korisna i zdrava opcija, ali važno je znati koje namirnice su štetne ili čak otrovne za pse. Kako biste zaštitili zdravlje i dobrobit svog psa, izbegavajte sledeće namirnice:

 • Čokolada: Čokolada sadrži supstance koje mogu biti otrovne za pse, poput teobromina. Konzumiranje čokolade može izazvati simptome poput povraćanja, dijareje, ubrzanog disanja i čak ozbiljnih oštećenja srca i nervnog sistema.
 • Luk: Sve varijacije luka, uključujući beli i crni luk, sadrže hemikalije koje mogu oštetiti crvene krvne zrnca pasa i izazvati anemiju.
 • Grožđe i suvo voće: Grožđe i suvo voće poput suvih šljiva i grožđica mogu izazvati zdravstvene probleme kod pasa, uključujući oštećenje bubrega.
 • Avokado: Avokado sadrži supstancu poznatu kao persin koja može biti otrovna za pse. Konzumiranje avokada može izazvati gastrointestinalne smetnje i ozbiljne zdravstvene probleme.
 • Čaj, kafa i alkohol: Kofein koji se nalazi u čaju, kafi i alkoholu može biti štetan za pse. Može izazvati nervozu, ubrzani rad srca, povraćanje i druga ozbiljna oboljenja.
 • Suhomesnati proizvodi i slatkiši: Suhomesnati proizvodi poput kobasica i slanina, kao i slatkiši koji sadrže šećer i aditive, mogu biti štetni za pse jer mogu izazvati probavne smetnje i gojaznost.
 • Kosti peradi i ribe: Kosti peradi i ribe mogu izazvati ozbiljne povrede creva kod pasa. Puno kosti može se zaglaviti ili probiti creva, što zahteva hitnu veterinarsku intervenciju

Ukoliko imate nedoumica da li vaš ljubimac može da jede poslasticu kao što je plazma, pročitajte naš drugi članak.

Pitanja i odgovori

Kako da znam koliko granula treba dati svom psu?

Količina granula zavisi od njegove veličine, starosti i nivoa aktivnosti. Savet veterinara ili stručnjaka za ishranu će vam pomoći da odredite tačnu količinu.

Da li je sigurno hraniti psa sirovim mesom?

Ishrana sirovim mesom može biti sigurna za pse, ali zahteva pažljivo rukovanje i kontrolu kako bi se izbegle zaraze.

Koji su znaci da moj pas ne dobija dovoljno hranjivih materija?

Slab apetit, gubitak težine, promene u koži i krznu, ili loša energija mogu biti znaci da pas ne dobija dovoljno hranjivih materija. Obratite se veterinaru ako primetite ove simptome.

Da li je svo voće i povrće sigurno za pse?

Većina voća i povrća je sigurna za pse, ali postoje izuzeci kao što su grožđe i luk koji su toksični. Pre nego što uključite novo voće ili povrće u ishranu svog psa, proverite sa veterinarom.

Kako mogu održavati telesnu kondiciju svog psa?

Redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana su ključni za održavanje telesne kondicije psa. Pratite telesnu masu i prilagodite količinu hrane i aktivnosti prema potrebama vašeg psa kako biste održali optimalnu kondiciju.

Zaključak

Pravilna ishrana za psa zahteva raznovrsnost, uključivanje svežih namirnica i pažljivo kontrolisanje količine hrane. Granule su veoma korisne, ali ne mogu zadovoljiti sve nutritivne potrebe psa. Personalizovan pristup ishrani, uz savet stručnjaka, ključan je za održavanje zdravlja i sreće vašeg psa.

Sve u svemu, osluškujte svog ljubimca i uz nutritivnog raznovrsnu i bogatu ishranu, kao i uz fizičku aktivnost, obezbedićete svom ljubimcu dug i ispunjen život.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci