Otkrijte Čari Basenji Pasmine – Unikatan Vodič za Ljubitelje Psa

Otkrijte Čari Basenji Pasmine – Unikatan Vodič za Ljubitelje Psa

Basenji je pas kojeg je zanimljivo upoznati zbog njegovih jedinstvenih karakteristika. Poreklom iz srednje Afrike, Basenji je poznat po tome što ne laje, ali to ne znači da je potpuno nemi. Umesto laveža, ovi psi mogu proizvoditi cviljenje, režanje i slične zvuke. Vrlo su inteligentni i nježni, a takođe su odlični lovci i imaju graciozan izgled. Idealna visina za mužjake je 43cm, a za ženke 40cm, dok idealna težina za mužjake iznosi 11kg, a za ženke 9.5kg.

Ključni zaključci

  • Basenji je pas poreklom iz srednje Afrike sa jedinstvenim karakteristikama.
  • Ne laje, već proizvodi cviljenje, režanje i slične zvuke.
  • Inteligentan je, nježan i graciozan, te odličan lovac.
  • Idealna visina za mužjake je 43cm, a za ženke 40cm.
  • Težina mužjaka je 11kg, a ženki 9.5kg.

Poreklo i Istorija Basenjia

Basenji je jedna od najstarijih domaćih rasa pasa, a veruje se da je njegovo poreklo vezano za Kongovsku regiju Zapadne Afrike. Ovi psi su bili korišćeni za sakupljanje divljači u lovne mreže, prenošenje robe i upozoravanje na prisustvo opasnih životinja. Prema istorijskim izvorima, prvobitni pokušaji da se Basenji uveze u Evropu nisu bili uspešni. Prvi uspešan uvoz se desio u 1930-im godinama, kako u Englesku, tako i u Sjedinjene Američke Države.

Basenji su dragoceni psi u Kongu i često su poklanjani stranim diplomatama kao znak prijateljstva. Njihova istorija u tom delu Afrike je bogata mitovima i legendama, a smatra se da imaju mistične moći. Basenji su se proširili u svet tokom kolonijalnog perioda i brzo su postali popularni među ljubiteljima pasa. Današnja populacija Basenjia širom sveta potiče iz malog broja pasa koji su doneti iz Konga tokom 20. veka.

Basenji u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama

Prvi uspešan uvoz Basenjia iz Konga u Evropu dogodio se krajem 1920-ih i početkom 1930-ih godina. Lady Helen Nutting iz Velike Britanije uvezla je nekoliko pasa i osnovala prvi registar za Basenje u Engleskoj. Ubrzo su Basenji postali popularni među uzgajivačima pasa i ljubiteljima kućnih ljubimaca u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta.

„Basenji su očarali svet svojom jedinstvenom pojavom i zanimljivim karakterom. Njihovo poreklo iz Konga daje im posebnu draž i čini ih jednom od najinteresantnijih rasa pasa.“

Danas, Basenji su poznati i priznati u mnogim zemljama širom sveta, iako su još uvek relativno retka rasa. Basenji su postali popularni i među takmičarima na izložbama pasa, gde njihova graciozna pojava i živahan karakter privlače pažnju. Iako su prošli kroz mnoge promene tokom dugog putovanja sa Konga do ostatka sveta, Basenji i dalje zadržavaju svoju jedinstvenu prirodu i neprikosnoven šarm.

Godina Podaci o uvozu
1920-1930 Pokušaji prvog uvoza Basenjia u Evropu
1930-ih Prvi uspešan uvoz Basenjia u Englesku i Sjedinjene Američke Države
20. vek Proširenje populacije Basenjia širom sveta

Karakteristike i Nega Basenjia

Basenji je izuzetno razigrana pasmina koja je poznata po svom jedinstvenom karakteru. Oni su veoma privrženi i strpljivi prema deci, ali takođe i dobri čuvari i lovci na sitnu divljač. Ovi psi vole igru i zahtevaju dosta fizičke aktivnosti kako bi bili srećni i zdravi.

Basenji ima aristokratski izgled sa svojim laganim telom, finim kostima, uvijenim repom i naboranim čelom. Njihova kratka i sjajna dlaka zahteva minimalnu negu, ali redovno podrezivanje noktiju je neophodno kako bi se izbegli mogući problemi.

Važno je napomenuti da Basenji može biti sklon određenim zdravstvenim problemima. To uključuje displaziju kukova, atrofiju rožnjače, Fanconijev sindrom i enteropatiju. Redovne posete veterinaru i pravilna ishrana mogu pomoći u održavanju dobrog zdravlja ovih pasa.

Uz pravilan trening i socijalizaciju, Basenji može postati odan i poslušan ljubimac. Važno je započeti trening od ranog uzrasta kako bi se razvila njihova inteligencija i prilagodljivost. Takođe, socijalizacija sa drugim psima i životinjama je važna kako bi se izbegli potencijalni konflikti.

FAQ

Da li Basenji laje?

Ne, Basenji je poznat po tome što ne laje. Umesto laveža, oni mogu proizvoditi cviljenje, režanje i slične zvuke.

Koje su idealne visina i težina za Basenji?

Idealna visina za mužjake je 43cm, a za ženke 40cm. Idealna težina za mužjake iznosi 11kg, a za ženke 9.5kg.

Kako je Basenji došao u Evropu i Sjedinjene Američke Države?

Prvi uspešan uvoz Basenjia u Evropu i Sjedinjene Američke Države desio se u 1930-im godinama.

Da li Basenji voli decu?

Da, Basenji je poznat po svom razigranom karakteru, privrženosti i strpljenju sa decom.

Da li Basenji dobro ide uz mačke?

Da, Basenji se dobro slaže sa mačkama ako je odgajan s njima, ali treba imati na umu da je to ipak lovački pas.

Koje zdravstvene probleme može imati Basenji?

Zdravstveni problemi koji mogu uticati na Basenjia uključuju displaziju kukova, atrofiju rožnjače, Fanconijev sindrom i enteropatiju.

Koliko dugo Basenji živi?

Očekivani životni vek Basenjia je između 10 i 12 godina.

Veze ka izvorima

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci