Sve o Irskom Seteru – Vaš vodič za ovu prelepu rasu

Sve o Irskom Seteru – Vaš vodič za ovu prelepu rasu

Irski seter je najstariji iz grupe setera, razvio se od starih španijela, kopnenih španijela i škotskog setera. Ovi psi su prepoznatljivi po svom crvenom krznu i elegantnom izgledu. Imaju energičnu prirodu, zahtevaju dosta fizičke aktivnosti i inteligentni su i privrženi ljubimci. Sa svojim bujnim, svilenkastim krznom crvene boje, irski seteri su pravi estetski doživljaj. Njihova glatka i blistava dlaka zahteva redovno četkanje i održavanje. Ovi psi su odani i dobri sa decom i drugim ljubimcima, što ih čini idealnim izborom za porodične ljubimce.

Ključne informacije

 • Irski seter je najstariji iz grupe setera
 • Njihovo crveno krzno je prepoznatljivo
 • Zahtevaju dosta fizičke aktivnosti
 • Imaju glatku i blistavu dlaku
 • Ovi psi su odani i dobri sa decom i drugim ljubimcima

Karakteristike irskog setera

Irski seteri su inteligentni, energični i društveni psi. Potrebna im je dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi zadovoljili svoju energiju. Imaju izduženo telo, mišićave noge i izražajnu glavu sa tamnim očima. Njihova elegancija je neupitna. Ovi psi su takođe privrženi i vole da budu uključeni u aktivnosti sa svojom porodicom. Dobro se slažu sa decom i drugim ljubimcima. Važno je napomenuti da irski seteri zahtevaju redovnu negu i održavanje njihove duge i svilenkaste dlake. Treba im obezbediti dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi bili srećni i zdravi.

Karakteristike irskog setera:

 • Inteligentni, energični i društveni psi
 • Zahtevaju dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije
 • Izduženo telo, mišićave noge i izražajna glava sa tamnim očima
 • Privrženi i vole da budu uključeni u porodične aktivnosti
 • Dobro se slažu sa decom i drugim ljubimcima
 • Zahtevaju redovnu negu i održavanje svilenkaste dlake

Irski seteri su prelepa i inteligentna rasa pasa koja zahteva odgovarajuću brigu i pažnju. Njihova energična priroda traži vlasnike koji će im pružiti dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Njihova privrženost i ljubaznost čine ih idealnim izborom za porodičnog ljubimca. Redovna nega i održavanje njihove duge svilenkaste dlake su ključni za zdravlje i lepotu ovih pasa. Ako se pravilno brinete o svom irskom seteru, dobićete vernog i srećnog člana porodice koji će vam pružati mnogo ljubavi i radosti.

Karakteristike irskog setera Karakteristike
Temperament Energičan, inteligentan, društven
Izgled Izduženo telo, mišićave noge, izražajna glava sa tamnim očima
Socijalnost Dobro se slaže sa decom i drugim ljubimcima
Nega dlake Redovno četkanje, održavanje i doterivanje
Aktivnost Zahteva dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije

Nega irskog setera

Irski seteri su prelepe rase koje zahtevaju odgovarajuću negu kako bi njihova dlaka ostala zdrava i lepa. Redovno četkanje je ključno kako bi se sprečile mršenje i zapetljavanje. Preporučuje se četkanje barem jednom nedeljno kroz njihovu dugu i svilenkastu dlaku. Posebna pažnja treba da se posveti podšišavanju dlake između jastučića i iza ušiju, kako bi se izbegle neželjene zaplete.

Pored četkanja, redovno čišćenje ušiju je takođe važno zbog posebnih karakteristika njihovih spuštenih ušiju. Zbog male cirkulacije vazduha, uši mogu biti sklonije infekcijama. Stoga, preporučuje se redovno čišćenje kako bi se održalo zdravlje uva.

Ishrana irskog setera igra važnu ulogu u održavanju njihovog zdravlja. Potrebno je obezbediti kvalitetnu hranu koja je bogata hranjivim sastojcima i prilagođena njihovim energijskim potrebama. Konsultacija sa veterinarom može pomoći u odabiru prave hrane za vašeg ljubimca.

Pravilna nega i ishrana su ključni faktori za sreću i zdravlje irskog setera. Uz redovno četkanje, čišćenje ušiju i pravilnu ishranu, možete biti sigurni da će vaš irski seter biti srećan i zdrav član porodice.

FAQ

Koje su karakteristike irskog setera?

Irski seteri su prepoznatljivi po svom crvenom krznu i elegantnom izgledu. Imaju energičnu prirodu, zahtevaju dosta fizičke aktivnosti i inteligentni su i privrženi ljubimci. Sa svojim bujnim, svilenkastim krznom crvene boje, irski seteri su pravi estetski doživljaj. Oni su inteligentni, energični, društveni psi i vole da budu uključeni u aktivnosti sa svojom porodicom. Dobro se slažu sa decom i drugim ljubimcima.

Kako treba da negujem irskog setera?

Nega irskog setera zahteva redovno četkanje i održavanje njihove duge i svilenkaste dlake. Preporučuje se četkanje barem jednom nedeljno kako bi se sprečilo mršenje. Takođe je važno podšišati dlaku između jastučića i iza ušiju kako bi se izbeglo zapetljavanje. Redovno čišćenje ušiju je takođe neophodno zbog male cirkulacije vazduha u njihovim spuštenim ušima. Ishrana irskog setera treba da bude prilagođena njihovoj veličini i energetskim potrebama. Kvalitetna hrana bogata hranjivim sastojcima je važna za održavanje dobrog zdravlja ovih pasa.

Veze ka izvorima

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci