Sve što trebate da znate o bernskom planinskom psu: sve o ovoj popularnoj rasi

Bernski-planinski-pas-sve-to-trebate-da-znate

Sve što trebate da znate o bernskom planinskom psu: sve o ovoj popularnoj rasi

Bernski planinski pas je legendarna vrsta pasa poreklom iz Švajcarske. Bili su partneri ljudima na farmama, pomažući u ispaši stoke, čuvanju farme i čuvanju dece. Imaju snažan temperament, ali su istovremeno i prijateljski raspoloženi i dobrodušni. Uz pravilnu negu, dresuru i socijalizaciju, mogu biti najbolji porodični prijatelj.

Istorija rase

Bernski planinski pas se prvi put pojavio u Švajcarskoj, na području Berna. Ova rasa se razvila kroz vekove, služeći kao pomagač na farmama i imajući razne zadatke kao što je ispaša stoke i čuvanje farme. Rasa je dobila svoje ime po kantonu u kojem je poreklom i postala je popularna u mnogim evropskim zemljama.

Bernski planinski pas je ne samo lep, već je i veoma koristan, posebno na farmi, gde je bio izuzetno cenjen zbog svog jakog temperamenta i sposobnosti da obavlja razne zadatke. – Dr. Ana Petrović, veterinar

Od samih početaka, Bernski planinski pas se istakao svojom snalažljivošću i lojalnošću. Bili su nezamenljivi partneri ljudima na farmama, pomažući u ispaši stoke, čuvanju farme i čuvanju dece.

Ova rasa je kroz vekove evoluirala i prilagođavala se potrebama svog okruženja, postajući omiljen izbor za mnoge vlasnike pasa širom sveta.

Uticaj rase na razvoj planinskih pasa

Sve-sto-trebate-da-znate-o-bernskom-planinskom-psu-deca

Istorija bernskog planinskog psa je duboko povezana sa razvojem drugih planinskih rasa. Njihova svestranost i izdržljivost inspirisali su različite uzgajivače pasa da stvore slične rase sa sličnim karakteristikama.

Nedvosmisleno se može reći da bernski planinski pas ima značajan uticaj na razvoj planinskih pasa širom sveta koji su među najvišim na svetu.

Rasa Zemlja porekla
Bernski planinski pas Švajcarska
Kavkaski ovčar Rusija
Njufaundlend Kanada
Pirenejski planinski pas Francuska

Sve ove rase dele karakteristike poput izdržljivosti, inteligencije i sposobnosti za rad na terenu. To je jasan dokaz uticaja bernskog planinskog psa na stvaranje i razvoj drugih planinskih pasa.

Karakteristike i dresura

Sve-sto-trebate-da-znate-o-bernskom-planinskom-psu-nega

Bernski planinski pas je inteligentna i privržena rasa. Oni su vrlo prijateljski raspoloženi i dobroćudni prema deci i drugim životinjama.

Imaju snažan temperament i energičan su, pa im je potrebna dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Redovna dresura i socijalizacija su ključni za građenje harmoničnog ponašanja ovih pasa.

Važno je započeti obuku i socijalizaciju od ranog uzrasta kako bi se razvili u dobre i dobroćudne ljubimce. Ovaj pas je vrlo inteligentan, što olakšava njihovu dresuru.

Vole imati zadatak i biti angažovani, pa im je potrebno obezbediti dovoljno fizičke i mentalne aktivnosti. Redovne šetnje, igre i vežbe su neophodne kako bi se zadovoljile njihove potrebe za kretanjem i stimulacijom.

Takođe je važno uključiti ih u socijalne interakcije kako bi se razvili u dobroćudne i društvene pse.

Dresura ove rase

Sve-sto-trebate-da-znate-o-bernskom-planinskom-psu-dresura

  1. Započnite sa osnovnim komandama kao što su „sedi“, „lezi“ i „ustani“.
  2. Koristite pozitivno motivisanje, nagrađujući psa poslasticom ili pohvalom kada pravilno izvrši komandu.
  3. Budite dosledni i strpljivi tokom dresure, dajte psu vremena da savlada nove veštine.
  4. Socijalizujte psa sa različitim ljudima, životinjama i okruženjima kako bi se navikao na različite situacije.
  5. Dresura može biti zabavna i izazovna za ovog psa, pa razmislite o uključivanju igara i poslušnih veština u rutinu.

Bernski planinski pas je veoma inteligentan i veseo pas. Uvek sam uživao dresirajući svog psa. Oni su brzi u učenju i vole da zadovolje svoje vlasnike. Predlažem da koristite pozitivno motivisanje i da budete dosledni u svojim zahtevima. To će vam pomoći da imate srećnog i dobro obučenog psa.
Uz pravilnu dresuru i doslednost, ovaj pas može postati poslušan i dobroćudan porodični ljubimac. Njihova inteligencija i prijateljski temperament čine ih idealnim izborom za ljude koji traže vernog i odanog pratioca.

Karakteristike Dresura
Inteligentan Započnite sa osnovnim komandama
Prijateljski raspoložen i dobroćudan Koristite pozitivno motivisanje
Energičan i snažan temperament Budite dosledni i strpljivi
Dobro se slaže sa decom i drugim životinjama Socijalizujte psa sa različitim ljudima, životinjama i okruženjima

Zdravlje i nega

Sve-sto-trebate-da-znate-o-bernskom-planinskom-psu-higijena

Bernski planinski psi zahtevaju posebnu pažnju kada je u pitanju njihovo zdravlje. Ova rasa je sklonija displaziji kuka i lakta, kao i drugim genetskim bolestima.

Iz tog razloga, redovne posete veterinaru su od velike važnosti kako bi se pravovremeno otkrile i lečile potencijalne zdravstvene probleme. Pored veterinarskih pregleda, pravilna ishrana takođe igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja.

Važno je pružiti im uravnoteženu ishranu, bogatu hranljivim sastojcima i vitaminima. Konsultujte se sa veterinarom ili stručnjakom za ishranu pasa kako biste odabrali najbolju ishranu za vašeg ljubimca.

Nega dlake takođe zahteva redovnu pažnju. Dlaka ove rase je gusta i duga, te je potrebno redovno četkanje kako bi se sprečilo zapetljavanje i gubljenje dlake.

Osim toga, treba redovno čistiti uši i oči kako bi se održala higijena i izbegle moguće infekcije. Da biste održali zdravlje i kondiciju bernskog planinskog psa, neophodno je obezbediti im dovoljno fizičke aktivnosti.

Redovne šetnje i vežbe su važne kako bi se održala njihova psihička i fizička dobrobit. Obratite se stručnjaku za pse ili psihologu pasa kako biste dobili preporuke o odgovarajućim vežbama i aktivnostima za vašeg psa.

Često postavljana pitanja

Koliki je životni vek bernskog planinskog psa?

Prosečan životni vek je 7-10 godina. Međutim, uz pravilnu negu i pažnju, neki psi mogu živeti do 12 ili čak 13 godina.

Koliko vežbe treba ova vrsta psa?

Bernski planinski psi su aktivni psi kojima treba dosta vežbe da bi ostali zdravi i srećni. Trebali bi imati najmanje jedan sat napornog vežbanja svaki dan, kao što je trčanje, dobacivanje ili plivanje. Takođe bi trebali imati nekoliko prilika tokom dana da se šetaju, njuškaju i istražuju svoju okolinu.

Koja je najbolja vrsta hrane za bernskog planinskog psa?

Bernski planinski psi su veliki psi kojima je potrebna visokokvalitetna hrana koja je prilagođena njihovoj starosti i razini aktivnosti. Trebali bi je hraniti hranom bogatom proteinima i zdravim mastima, a koja sadrži sve neophodne vitamine i minerale. Trebali biste se konzultirati s veterinarom kako biste utvrdili najbolju vrstu hrane za vašeg bernskog planinskog psa.

Kako često treba kupati ovog psa?

Bernski planinski psi imaju gusto, dvostruko krzno koje treba česati najmanje jednom nedeljno kako bi se uklonila prljavština, ostaci i olabavljena dlaka. Trebali bi se kupati samo kada su prljavi, što je obično jednom mesečno ili dva.

Kako dresirati bernskog planinskog psa?

Ovi psi su inteligentni i voljni zadovoljiti, pa ih je relativno lako dresirati. Trebali bi se dresirati koristeći metode pozitivnog motivisanja. Važno je početi dresirati vašeg bernskog planinskog psa što ranije, i biti dosledan u svojim metodama.

Koji su neki uobičajeni zdravstveni problemi kod ovih pasa?

Bernski planinski psi su relativno zdravi psi, ali su skloni nekim zdravstvenim problemima, kao što su displazija kuka, displazija lakta i rak. Takođe su osetljivi na toplotni udar, pa je važno držati u hladu tokom pretoplih dana.

Zaključak

Bernski planinski psi su veličanstvene životinje koje su se vekovima poštovale zbog svoje snažne građe, ljubaznosti i odanosti. Njihova dugotrajna istorija kao radnih pasa na farmama govori o njihovoj izdržljivosti i sposobnosti da obavljaju zadatke.

Danas, bernski planinski psi su popularni kućni ljubimci zbog svoje privrženosti porodici i mirnog temperamenta. Uz odgovarajuću negu i dresuru, oni mogu biti verni i odani pratioci koji će vas oduševiti svojim prijateljskim i zaštitničkim stavom.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci