Japanski Špic: Vodič za buduće i sadašnje vlasnike

Japanski Špic: Vodič za buduće i sadašnje vlasnike

Ako tražite novog psa, a niste sigurni odakle da počnete potragu, Japanski Špic je možda baš ono što vam je potrebno. Ovo rasa koja je svojom neodoljivom spoljašnjošću i harizmatičnom ličnošću osvojila srca mnogih ljubitelja pasa širom sveta.

Ljubazni, veseli i sa prelepom belom dlakom, ovo je pravi dragulj među pasminama.

Rasa je postala vrlo popularna u zadnjih par decenija iz mnogo razloga. Ako razmišljate o tome da postanete vlasnik ovog čudesnog psa ili već jeste, ovaj vodič je pravo mesto za vas!

Poreklo

Iako mnogi veruju da je Japanski Špic autohtona japanska rasa, njegovo tačno poreklo je pomalo obavijeno velom misterije.

Pretpostavlja se da su njegovi preci putem Sibira i Kine stigli na japansko tlo. Kroz vekove, ova rasa je pažljivo selektivno uzgajana kako bi se dobilo to savršeno belo krzno i harizmatična narav.

Iako postoje sličnosti s drugim rasama poput američkog eskimskog psa ili sibirskog samojeda. Naravno, srodnosti sa drugim rasama postoje, ali ova rasa je jedinstvena po mnogo stvari.

Izgled i nega

Japanski Spic

Prepoznatljiv je po svojoj bujnoj beloj dlaci koja može izazvati divljenje gde god da se pojavi. Iako njegova dlaka izgleda kao da zahteva puno održavanja, zapravo je prilično laka za negu.

 • Ova rasa ima dvostruki sloj dlake, što znači da je redovno četkanje neophodno kako bi se uklonili mrtvi dlaka i sprečilo zapetljavanje.
 • Zbog svog gustog krzna, preporučuje se periodično kupanje kako bi se održala čistoća i sjaj dlake.
 • Za razliku od mnogih drugih pasa slične dlake, Japanski Špic ne menja dlaku sezonski u velikim količinama, što olakšava održavanje.

Temperament

Japanski Špic nije samo prelep pas, već je i neodoljivo šarmantan i pun energije. Poznat je po svojoj odanosti, često se vezuje za jednog člana porodice, mada voli sve članove domaćinstva.

 • Njegova inteligencija i živahnost često dolaze do izražaja kroz igru i interakciju s ljudima i drugim životinjama.
 • Iako je uglavnom prijateljski nastrojen, može biti rezervisan prema nepoznatim osobama, što ga čini i dobrim čuvarom.
 • Ova rasa zahteva redovnu interakciju i igru, pa je važno obezbediti mu dovoljno aktivnosti kako bi ostao srećan i zdrav.

Zdravlje i ishrana

Iako Japanski Špic generalno važi za zdravu rasu, kao i svi psi, i on može biti podložan određenim zdravstvenim problemima.

 • Redovni veterinarski pregledi su esencijalni kako bi se osiguralo da je vaš pas u najboljoj mogućoj formi.
 • Pravilna i balansirana ishrana je ključna za očuvanje zdravlja. Preporučuje se hranjenje visokokvalitetnom hranom koja zadovoljava sve nutritivne potrebe ove rase.
 • Uz pravilnu negu i pažnju, Japanski Špic može živeti dug i srećan život uz vas.

Potencijalni Zdravstveni Problemi

Japanski spic - izgled

Japanski Špic, kao i mnoge druge rase pasa, može biti sklon određenim zdravstvenim izazovima tokom svog života. Iako su generalno zdravi, poznato je da se kod ove rase mogu javiti određene genetske bolesti. Jedna od najčešćih je progresivna atrofija retine (PRA), stanje koje može uticati na vid psa i eventualno dovesti do slepila.

Osim toga, iako je ređe, Japanski Špic može biti sklon i disfunkciji štitne žlezde, koja može uticati na njegov metabolizam i opšte zdravstveno stanje.

Ostali potencijalni zdravstveni problemi uključuju bolesti srca, kao što su mitralna regurgitacija ili druge kardiomiopatije. Kako bi se izbegli ili rano detektovali ovi problemi, veoma je važno da vlasnici redovno vode svog Japanskog Špica kod veterinara na rutinske preglede.

Pored toga, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i odgovarajuća nega mogu doprineti smanjenju rizika od ovih bolesti i osigurati dug i zdrav život za ovu predivnu rasu.

Obuka i socijalizacija

Japanski Spic - Socijalizacija

Kao inteligentan i željan učenja pas, Japanski Špic može biti pravo zadovoljstvo za obuku.

 • Rana socijalizacija je od suštinskog značaja, posebno ako živite u urbanom okruženju ili često imate goste.
 • Ova rasa je poznata po tome da brzo uči komande i trikove, ali ključ je u konzistentnosti i pozitivnom pristupu obuci.
 • Budući da je veoma vezan za svog vlasnika, Japanski Špic će uživati u svakom trenutku provedenom sa vama, bilo da je to obuka, šetnja ili igra.

Saveti za prve dane

Prvi dani s novim psom u domu mogu biti i uzbudljivi i izazovni. Da bi tranzicija bila što lakša za vas i vašeg novog četvoronožnog prijatelja, evo nekoliko korisnih saveta:

Preporuka Opis
Oprema za dom Opremite svoj dom neophodnim stvarima pre nego što pas stigne: krevet, posude za hranu i vodu, igračke, povodac i ogrlica.
Prilagođavanje novom okruženju Dajte svom Japanskom Špicu vremena da se prilagodi novom okruženju. U početku ga možete držati u jednoj prostoriji kako bi se osećao sigurnije.
Uspostavljanje rutine Uspostavite rutinu hranjenja, šetnje i igre kako bi pas znao šta može očekivati.

Zašto odabrati ovu rasu

Ako se pitate zašto baš Japanski Špic, evo nekoliko razloga koji će vam pomoći da shvatite šta ovu rasu čini posebnom:

 • Njegova lojalnost i odanost prema vlasniku čine ga izvanrednim pratiocem.
 • Iako je manje veličine, njegova energija i entuzijazam su zarazni i osvežavajući.
 • Zbog svoje veličine i temperamenta, odlično se prilagođava životu u stanu, ali i u kući s dvorištem.

Saveti za odabir pravog uzgajivača

Ukoliko ste odlučili da proširite svoju porodicu za Japanskog Špica, važno je pronaći odgovornog i posvećenog uzgajivača:

 • Uvek posetite uzgajivačnicu pre nego što donesete odluku. Pogledajte uslove u kojima psi žive i kako se prema njima odnose.
 • Postavite pitanja o zdravstvenoj istoriji roditelja i proverite zdravstvene sertifikate štenaca.
 • Odgovorni uzgajivač će vam rado odgovoriti na sva pitanja i pružiti sve potrebne informacije o štencu koji planirate da usvojite.

Pitanja i Odgovori

Kako odabrati pravog uzgajivača Japanskog Špica?

Važno je izabrati uzgajivača koji pridaje značaj zdravlju i dobrobiti pasa, kao i koji će pružiti informacije o roditeljima štenaca, njihovoj zdravstvenoj istoriji i drugim važnim detaljima.

Da li je Japanski Špic pogodan za stan?

Da, Japanski Špic se odlično prilagođava životu u stanu, ali važno je da mu se obezbede redovne šetnje i fizička aktivnost.

Koja je razlika između Japanskog Špica i Američkog Eskimskog psa?

Iako vizuelno slični, Japanski Špic i Američki Eskimski pas su dve različite rase sa različitim poreklom i karakteristikama.

Koju hranu je najbolje davati Japanskom Špicu?

Preporučuje se visokokvalitetna suva ili vlažna hrana prilagođena njegovoj starosti, težini i nivou aktivnosti. Uvek se konsultujte sa veterinarom o najboljoj ishrani.

Zaključak

Sa svojom blistavom belom dlakom i neodoljivim izrazom, ne samo da je prelep za gledanje, Japanskom Špic je i odličan saputnik i verni član porodice. Njegov veseli temperament i neprekidna odanost čine ga idealnim izborom za mnoge vlasnike, bez obzira da li žive u gradskom stanu ili prostranoj kući sa dvorištem.

Uz pravilnu negu, trening i ljubav, Japanski Špic će vam uzvratiti svu pažnju i odanost koju mu pružate. Ovaj vodič pruža osnovne informacije o tome šta možete očekivati kada postanete vlasnik ovog divnog psa, ali ključ uspešne veze leži u međusobnom poverenju, razumevanju i strpljenju.

Sa Japanskim Špicem, svaki dan može biti avantura ispunjena ljubavlju i veseljem.

Ukoliko ste zainteresovani za slične teme, posetite naš sajt.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci