Sve o rasi kovrdžavi bišon: vodič za buduće vlasnike

Dresura-Kovrdzavi-bison

Sve o rasi kovrdžavi bišon: vodič za buduće vlasnike

Kovrdžavi bišon je živahna i vesela mala rasa pasa. Ova rasa je postala popularna širom sveta zbog svojih karakterističnih kovrdžavih dlaka i ljupkog izgleda.

U ovom vodiču ću vam pružiti sve informacije koje trebate znati o ovoj predivnoj rasi, uključujući karakteristike, negu i ishranu, kao i istoriju i temperament ove rase psa. Ako planirate postati vlasnik ovog psa, ne propustite ove korisne informacije koje će vam pomoći da se bolje upoznate s ovom pasminom.

Karakteristike rase

Kovrdžavi Bišon je mali pas koji se ističe svojim živahnim hodom i veselim temperamentom. Njegova njuška je srednje dužine, a oči su tamne i živahne.

Glava mu je ravna na dodir, dok nosna pečurka ima zaobljen oblik. Ono što posebno odlikuje ovu rasu je njegova dlaka – tanka, svilenkasta i kovrdžava, koja dostiže dužinu od 7 do 10 cm.

Kovrdžavi bišon nije visok pas, njegova visina ne prelazi 30 cm. Ova rasa je poznata po svom prijateljskom i društvenom karakteru.

Vrlo je privržen svom vlasniku i uvek želi biti u centru pažnje. Takođe je veoma inteligentan, što olakšava njegovo obučavanje.

Ukoliko želite da se odlučite za kovrdžavog bišona kao kućnog ljubimca, bitno je da se informišete o pravilnoj nezi i ishrani ove rase. Redovno četkanje i šišanje su neophodni kako bi se održala njegova kovrdžava dlaka.

Takođe je važno da mu pružite ishranu prilagođenu njegovim potrebama, uz savete i uputstva veterinara. Ne zaboravite na redovne posete veterinaru kako biste održali zdravlje svog ljubimca.

Nega i ishrana

Kovrdzavi-bison-temperament

Pravilna nega i ishrana su ključni za održavanje zdravlja i sreće vašeg psa. Kao što je poznato, dlaka ove pasmine zahteva posebnu pažnju.

Redovno kupanje je neophodno, uz korišćenje odgovarajućih proizvoda za njegu dlake. Takođe, ne zaboravite da četkate i šišate vašeg bišona kako biste održali kovrdžavu dlaku u sjajnom stanju.

Redovne posete veterinaru su takođe neophodne kako bi se pratio zdravstveni status vašeg ljubimca i kako bi se pravovremeno reagovalo ako se pojave bilo kakvi problemi. Uz pravilnu negu i ishranu, trebali biste obezbediti dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije za vašeg psa.

Količina i raspored obroka

Kovrdzavi-bison-nega

Pored nege dlake, ishrana je takođe veoma važna. Trebali biste se konsultovati sa veterinarom kako biste odabrali odgovarajuću hranu za vašeg ljubimca.

Ishrana treba da bude prilagođena potrebama ljubimca, uz odgovarajuće količine proteina, vitamina i minerala. Preporučuje se davanje hrane u manjim obrocima dva do tri puta dnevno.

Ovo pomaže u održavanju optimalne telesne težine i podržava zdravlje digestivnog sistema. Pratite uputstva proizvođača hrane i konsultujte se sa veterinarom o specifičnim potrebama vašeg psa.

Zdrave poslastice

Poslastice treba pažljivo birati i koristiti umereno, kako bi se izbeglo prekomerno debljanje. Zdrave poslastice uključuju sušeno meso bez dodatnih šećera i soli, kao i posebne dentalne grickalice koje doprinose zdravlju zuba i desni.

Specifičnosti rase

Kovrdzavi-bison-ishrana

Kovrdžavi bišoni su poznati po svom veselom i prijateljskom temperamentu. Vrlo su društveni i dobro se slažu sa decom i drugim ljubimcima.

Njihova inteligencija i želja za učenjem čine ih odličnim kandidatima za različite vrste treninga.

Socijalizacija i trening

Socijalizacija od malena je ključna kako bi se osiguralo da bišon odraste u stabilnog i dobro prilagođenog psa. Takođe, rana obuka poslušnosti je preporučljiva, posebno jer ova rasa može biti tvrdoglava.

Pozitivna motivacija je najefikasnija metoda dresure za ove pametne pse.

Pogodnost za stanovanje

Zbog svoje veličine i prilagodljive prirode, kovrdžavi bišoni su odličan izbor za život u stanu. Međutim, važno je obezbediti im dovoljno dnevne aktivnosti i igre kako bi ostali srećni i zdravi.

Cena i nabavka u Srbiji

Kovrdzavi-bison-cena

Cena kovrdžavog bišona u Srbiji varira u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su poreklo, rodovnik i ugled uzgajivača. Cene se kreću od 400 do preko 1000 evra.

Važno je istražiti i odabrati pouzdanog uzgajivača koji pridaje pažnju zdravlju i dobrobiti životinja.

Gde kupiti

U Srbiji postoji nekoliko odgajivačnica koje se bave uzgojem ove rase. Preporučljivo je posetiti više odgajivačnica, upoznati se sa uslovima u kojima psi žive, kao i sa samim uzgajivačima pre donošenja odluke.

Alternativa – udomljavanje

Udomljavanje psa je još jedna opcija koja može biti isplativa i humanija. Postoje udruženja i skloništa koja se bave spašavanjem i udomljavanjem pasa, gde možete naći bišone koji traže novi dom.

Udomljavanjem, ne samo da štedite novac već i pružate dom psu koji je u potrebi. Kovrdžavi bišon je rasa koja može doneti mnogo radosti i ljubavi u vaš dom.

Uz pravilnu negu, ishranu i pažnju, ovi psi će biti verni saputnici i članovi porodice dugi niz godina. Pre nego što se odlučite za nabavku, važno je temeljno razmotriti sve aspekte brige o njima, kako bi vaš zajednički život bio srećan i ispunjen.

Često postavljana pitanja

Koji su neki uobičajeni zdravstveni problemi ove rase?

Kovrdžavi Bišoni su generalno zdravi psi, ali mogu biti skloni da razviju zdravstvene probleme poput patelarne luksacije, alergija i problema s očima.

Koja je najbolja vrsta hrane za ovu vrstu psa?

Najbolja vrsta hrane je visokokvalitetna komercijalna hrana koja je specijalno namenjena za male pse. Takođe je važno izbegavati davanje previše ostataka sa trpeze ili hranjivih masti vašem psu.

Koliko vežbe odgovaraju potrebama ove rase?

Kovrdžavi bišoni su relativno aktivni psi i treba im najmanje 30 minuta vežbe dnevno. To se može postići kombinacijom šetnje, igranje i treninga.

Da li je ova vrsta psa dobra sa decom?

Da, kovrdžavi bišoni su generalno dobri sa decom. Međutim, važno je nadgledati sve interakcije između pasa i dece, bez obzira na rasu.

Koliko dugo obično žive kovrdžavi bišoni?

Kovrdžavi bišoni obično imaju životni vek od 12 do 21 godine.

Zaključak

Na kraju, kovrdžavi bišon je rasa koja može doneti mnogo radosti i zabave u vaš dom. Njihova prijateljska priroda i živahnost čine ih idealnim ljubimcem za porodice, parove, ali i pojedince koji traže vernog saputnika.

Ipak, potrebno je posvetiti se pravilnoj nezi i ishrani kako bi vaš ljubimac bio zdrav i srećan. S obzirom na njihovu popularnost u Srbiji, važno je da se odlučite za odgovornog uzgajivača ili razmotrite mogućnost udomljavanja, što može biti jednako ispunjujuće.

Bez obzira na izbor, bitno je zapamtiti da je kovrdžavi bišon dugotrajan i posvećen član porodice koji zahteva vašu ljubav, pažnju i brigu.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci