Sve što treba da znate o Britanskoj Kratkodlakoj Mački

Sve što treba da znate o Britanskoj Kratkodlakoj Mački

Britanska Kratkodlaka Mačka je jedna od najstarijih priznatih rasa mačaka na svetu. Ova rasa je poznata po blagom karakteru, mekanom krznu i krupnim očima. Poreklo ove rase seže do Rimljana i Cezara koji su doneli mačke iz Egipta u Veliku Britaniju radi kontrole glodara. Kontrola izgleda rase je počela u 19. veku, a prva izložba održana je 1871. godine.

Britanske kratkodlake mačke imaju prosečnu težinu od 5 do 7 kg sa okruglom glavom, punijim obrazima i krupnim očima. Krzno može biti jednobojno ili višebojno, uključujući plavu (sivu), crnu, krem, čokoladnu, narandžastu boju i kombinacije boja. Karakter britanske kratkodlake mačke je jednostavan i prijateljski raspoložen. Odlično se uklapa u porodice sa decom i drugim životinjama.

Ključne tačke:

 • Britanske kratkodlake mačke su jedna od najstarijih priznatih rasa mačaka.
 • Imaju blag karakter, mekano krzno i krupne oči.
 • Poreklo rase seže do Rimljana i Cezara.
 • Karakteristične su po prosečnoj težini od 5 do 7 kg i okrugloj glavi.
 • Odlično se slažu sa decom i drugim životinjama.

Poreklo i istorija Britanske Kratkodlake Mačke

Britanska kratkodlaka mačka ima dugu i zanimljivu istoriju koja seže duboko u prošlost. Prema legendi, poreklo ove rase vodi nas sve do Rimskog carstva i samog Cezara koji su doneli mačke iz Egipta u Veliku Britaniju. Cilj ovog prenosa mačaka bio je kontrola glodara koji su predstavljali problem za Rimljane.

Međutim, kontrola izgleda britanske kratkodlake mačke započela je tek u 19. veku. Prva izložba ove rase održana je 1871. godine, gde je predstavljena kratkodlaka siva mačka. Tada je počela velika popularizacija ove rase, a uzgoj i selekcija su doveli do razvoja različitih boja krzna i specifičnih karakteristika koje danas povezujemo sa britanskom kratkodlakom mačkom.

Drugi svetski rat je doneo pad u broju britanskih kratkodlakih mačaka, ali nakon rata se rasa brzo oporavila. Tada je došlo do ukrštanja britanskih kratkodlakih mačaka sa drugim rasama, što je otvorilo put za produženje dlake i pojavu novih boja krzna kod ove rase. Danas, britanska kratkodlaka mačka je prepoznatljiva i voljena širom sveta.

Period Događaj
Prošlost Rimljani donose mačke iz Egipta u Veliku Britaniju radi kontrole glodara.
19. vek Održana prva izložba britanske kratkodlake mačke.
Drugi svetski rat Pad u broju britanskih kratkodlakih mačaka.
Nakon rata Oporavak rase, ukrštanje sa drugim rasama, produženje dlake i pojava novih boja krzna.

Karakteristike Britanske Kratkodlake Mačke

Britanska kratkodlaka mačka je poznata po svom jednostavnom karakteru i prijateljskom raspoloženju. Ova rasa mačaka se odlično uklapa u porodice sa decom i drugim životinjama.

Ove mačke su mirnog karaktera i stabilne. One vole društvo ljudi i često se vezuju za svoje vlasnike. Sa svojom umiljatošću, poslušnošću i inteligencijom, britanske kratkodlake mačke su sjajni kućni ljubimci.

Britanske kratkodlake mačke nisu toliko aktivne kao neke druge rase mačaka. Ne vole mnogo da skaču i često preferiraju mirno okruženje. Uživaju u igri sa svojim vlasnicima, ali su i prilično lenje, vole da se odmaraju i opuštaju na udobnom mestu.

Karakteristike Britanske Kratkodlake Mačke:

 • Blag karakter i prijateljsko raspoloženje
 • Uklapanje u porodice sa decom i drugim životinjama
 • Mirni karakter i stabilnost
 • Umiljatost, poslušnost i inteligencija
 • Prefiranje mirnog okruženja
 • Lenjost i opuštanje na udobnom mestu

Očekivani životni vek britanske kratkodlake mačke je od 12 do 20 godina. Ova rasa se generalno smatra zdravom, ali mogu biti podložne određenim zdravstvenim problemima kao što su bolesti zglobova i srca. Redovni veterinarski pregledi i kvalitetna ishrana su ključni za održavanje zdravlja ovih mačaka.

Karakteristike Britanske Kratkodlake Mačke Vrsta Detalji
Težina Prosečno 5-7 kg
Glavna odlika Rasna karakteristika Okrugla glava, puniji obraz i krupne oči
Krzno Rasna karakteristika Jednobojno ili višebojno, različite boje i kombinacije
Očekivani životni vek Opšte informacije 12-20 godina

Zaključak

Britanska kratkodlaka mačka je divan izbor za kućnog ljubimca. Njene karakteristike, uključujući blagi temperament, prelepo krzno i dug životni vek, čine je omiljenom među ljubiteljima mačaka. Međutim, kao i svaki kućni ljubimac, britanska kratkodlaka mačka zahteva odgovarajuću negu.

Redovno četkanje dlake jednom nedeljno je neophodno kako bi se održao njen sjaj i izbeglo stvaranje čvorova. Takođe, važno je pružiti joj zdravu i uravnoteženu ishranu kako bi ostala vitalna i zdrava. Redovni veterinarski pregledi su takođe veoma važni za održavanje njene dobre zdravstvene kondicije.

Ukoliko se odlučite da nabavite britansku kratkodlaku mačku, preporučuje se kontakt sa registrovanom odgajivačnicom koja će vam pružiti mačku čistog porekla. Takođe, njihov druželjubiv karakter i prepoznatljiv izgled često ih čine popularnim i u svetu knjiga, filmova i reklama. Uživaćete u društvu ove prelepe i umiljate mačke koja će vam pružiti bezbroj trenutaka radosti i ljubavi.

FAQ

Koja je prosečna težina Britanske Kratkodlake Mačke?

Prosečna težina Britanske Kratkodlake Mačke je od 5 do 7 kg.

Koje boje krzna mogu biti Britanske Kratkodlake Mačke?

Krzno može biti jednobojno ili višebojno, uključujući plavu (sivu), crnu, krem, čokoladnu, narandžastu boju i kombinacije boja.

Kakav je karakter Britanske Kratkodlake Mačke?

Britanske Kratkodlake Mačke imaju jednostavan i prijateljski raspoložen karakter. Odlično se uklapaju u porodice sa decom i drugim životinjama.

Koliko dugo Britanske Kratkodlake Mačke obično žive?

Očekivani životni vek Britanske Kratkodlake Mačke je od 12 do 20 godina.

Koja je najbolja nega za Britanske Kratkodlake Mačke?

Britanske Kratkodlake Mačke zahtevaju redovnu negu, posebno četkanje dlake jednom nedeljno. Takođe je važno pružiti im adekvatnu ishranu i redovne veterinarske preglede.

Gde mogu nabaviti Britansku Kratkodlaku Mačku?

Preporučuje se kontakt sa registrovanom odgajivačnicom kako biste dobili čistokrvnu mačku sa dobrim poreklom.

Везе ка изворима

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci