Život sa Francuskim Buldogom – sve što treba da znate o ovoj rasi

Život sa Francuskim Buldogom – sve što treba da znate o ovoj rasi

Francuski buldog je jedna od najomiljenijih i najprepoznatljivijih rasa pasa na svetu. Ako razmišljate o tome da dodate ovog malog, ali harizmatičnog psa u svoju porodicu, ovaj vodič će vam pružiti sve informacije koje su vam potrebne da donesete odluku.

Od karakteristika rase i potreba za negom, do dresure i saveta o zdravlju, ovaj vodič je koncipiran tako da odgovori na sva vaša pitanja i pripremi vas za život sa Francuskim buldogom.

Poreklo

Franckuski buldog - poreklo

Francuski buldog potiče iz Engleske i prvobitno je stvoren da bude mini verzija buldoga. Mnogi engleski tekstilni radnici koji su emigrirali u Francusku doneli su sa sobom svoje male buldoge, koji su postali popularni među Francuzima. Englezi su se protivili nazivu „francuski buldog“ zbog porekla pasmine iz Engleske, ali naziv se ipak zadržao.

Sa svojim poreklom u Engleskoj, Francuski buldog prolazio je kroz vekovnu evoluciju da bi postao prepoznatljiva pasmina koju danas znamo.Tokom vremena, kroz selektivno parenje i odabir najboljih osobina, rasa je postala karakteristična po svom izgledu, temperamentu i zdravstvenim svojstvima. 

Osnovne Karakteristike

Ono što čini Francuskog Buldoga prepoznatljivim su njegove karakteristične fizičke osobine. Kratke noge, velika glava sa naboranim licem, široki nos, velike tamne oči i kratki rep daju im jedinstven izgled. Njihov mišićav stas čini ih snažnim i agilnim, iako su mali pasmini.

Ova rasa je takođe izuzetno inteligentna i uči brzo, ali može biti pomalo tvrdoglava. Uprkos svojoj maloj veličini, Francuski buldog ima veliku ličnost i često pokazuje dominantne osobine. Dobro se slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima, ali može biti rezervisan prema strancima.

Izgled Francuskog Buldoga

Boja i Tip Dlake

Boja dlake francuskog buldoga

Francuski buldozi dolaze u raznim bojama i šarama, ali najčešće su fawn (žuto-smeđe), bele, crne ili tigraste. Neki mogu imati i bele oznake ili šare. Oni imaju kratku, glatku i finu dlaku koja je relativno laka za održavanje. Međutim, pošto je njihova dlaka kratka, osetljivi su na ekstremne temperaturne uslove.

Tip dlake ovih pasa je prilično lak za održavanje. Redovno četkanje je sve što je potrebno kako bi se uklonile odumrle dlake i sprečila perut. Pošto su skloni alergijama na koži, preporučuje se korišćenje blagih šampona i regeneratora prilikom kupanja.

Veličina i Težina

Francuski buldog - visina i tezina

Prosečna visina mužjaka je oko 30 cm, a ženke su nešto niže. Teže oko 10-13 kg. Zbog svoje veličine predstavljaju idealne ljubimce za život u stanu ili u kući sa malim dvorištem.

Ova rasa može biti sklona gojenju, posebno ako ne dobijaju dovoljno vežbe. Prekomerna težina može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući probleme sa disanjem i zglobovima. Stoga je važno da im se obezbedi uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost.

Nasuprot relativno malom Francuskom Buldogu, ukoliko vas zanima koji je to pas najveći na svetu možete pročitati naš drugi članak.

Temperament i Osobine

Odnos sa Drugim Ljubimcima

Ova rasa je generalno prijateljski nastrojena prema drugim životinjama, ali kao i kod svakog psa, to može biti promenljivo. Uglavnom se dobro slažu sa drugim psima, ali mogu biti teritorijalni i posesivni ako osete da je njihova teritorija ugrožena.

Ako planirate da imate više od jednog ljubimca, najbolje je da Francuskog buldoga upoznate sa drugim životinjama dok je još mlad. Socijalizacija u ranom uzrastu pomoći će u prevenciji  agresivnih ili teritorijalnih ponašanja.

Takođe, budite pažljivi kada ga upoznajete sa manjim životinjama kao što su glodari ili ptice, jer može pokazati naglašeni lovački nagon u kontaktu sa njima.

Odnos sa Decom

Buldog sa detetom

Francuski buldozi su izuzetno dobri sa decom i veoma se vezuju za njih, te su odličan izbor za porodice.

Kao i kod svake rase, važno je da odrasli nadgledaju interakciju između dece i psa kako bi se osiguralo da su oba sigurna. Mali psi kao što je Francuski buldog mogu biti povređeni ako se deca igraju previše grubo sa njima. Neophodno je da se deci objasni kako da tretiraju psa sa poštovanjem i ljubavlju, i da ne vuku psa za uši, rep i slično.

Zdravlje i nega Francuskog Buldoga

Ovo su generalno zdravi psi, ali kao i svaka rasa, podložni su određenim zdravstvenim problemima.

Najčešći zdravstveni problemi uključuju probleme sa disanjem zbog naborane njuške, kao i alergije na koži. Upravo zbog toga loše podnose vrućinu, te je veoma važno da vlasnici budu oprezni tokom letnjih meseci i obezbede svom psu dovoljno sveže vode i hladovine.

Takođe mogu biti podložni displaziji kukova i problemima sa zglobovima.

Preventiva je ključna kada je u pitanju zdravlje vašeg Francuskog buldoga. Redovni veterinarski pregledi i pravilna ishrana mogu u velikoj meri pomoći u očuvanju zdravlja vašeg ljubimca. Takođe je važno biti svestan simptoma i znakova koji mogu ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme.

Ishrana i Vežbanje

Francuski buldozi nisu posebno aktivni psi, ali i dalje zahtevaju umerenu dnevnu aktivnost. Kratke šetnje i igre unutar kuće obično su dovoljne za ovu rasu. Budući da su podložni gojenju, pravilna ishrana je ključna.

Najbolje je hraniti ih visokokvalitetnom hranom za pse koja je bogata proteinima i ima niski sadržaj masti. Izbegavajte davanje ljudske hrane, posebno one koja je bogata šećerom ili masnoćama. Pored toga, nephodno je da obezbedite vašem psu stalni pristup svežoj vodi, posebno tokom letnjih meseci.

Dresura i Obuka

Dresure francuskog buldoga

Osnovne Komande

Francuski buldozi su poznati po svojoj inteligenciji i brzom učenju. Imaju sposobnost da brzo shvate nove komande i žele da zadovolje svoje vlasnike. Uz pravilan trening i pozitivnu motivaciju, mogu naučiti razne trikove i zapovesti. Međutim, zbog svoje nezavisne prirode, mogu biti i pomalo tvrdoglavi. Važno je da vlasnik bude dosledan i strpljiv tokom obuke.

Ukoliko želite da vaš pas bude dobro obučen, najbolje je da počnete sa obukom dok je još štene. Pored poslastica i pohvala, možete koristiti i razne vrste igračaka i aktivnosti kako biste održali interesovanje i pažnju vašeg psa tokom obuke.

Socijalizacija

Socijalizacija je ključna za razvoj dobro prilagođenog i srećnog psa. Ovo je posebno važno za Francuske buldoge, koji mogu biti teritorijalni ili nepoverljivi prema strancima. Uvođenje novih ljudi, životinja i iskustava dok su još mladi može pomoći u formiranju njihovog karaktera.

Najbolje je da štene bude izloženo raznim situacijama, zvukovima i ljudima što je ranije moguće. Ovo uključuje posete veterinaru, šetnje u parku, kao i vožnje autom. Nagrađivanje i postepeno uvođenje novih iskustava pomoći će vašem psu da formira svoj karakter, a u isto vreme se i dobro prilagodi.

Ukoliko primetite da prilikom procesa prilagođavanja vaš Francuski Buldog skače na vas, neophodno je da otkrijete uzrok takvog ponašanja kako biste mu pomogli da se što bolje prilagodi novim situacijama.

Kako odabrati Francuskog Buldoga?

Izbor Legla

Kada tražite Francuskog buldoga, prvo što treba da uradite je da pronađete dobrog uzgajivača. Dobar uzgajivač će se brinuti o zdravlju i dobrobiti svojih pasa i pružiti vam sve potrebne informacije o rasi.

Postavite pitanja o zdravstvenoj istoriji roditelja, kao i o bilo kojim testovima ili pregledima koji su urađeni na štencima.

Takođe je važno da posetite leglo i upoznate se sa štencima i njihovim roditeljima. Prilikom posete leglu, obratite pažnju na uslove u kojima psi žive. Prostor treba da bude čist i dobro održavan, a psi treba da izgledaju zdravo i srećno.ž

Cene

Cene francuskih buldoga u Srbiji se trenutno kreću od oko 250€ do 1000€. Na primer, stenci francuskog buldoga u Beogradu se mogu naći za 400€, dok su u Smederevskoj Palanci dostupni za 1000€. Takođe, postoje i oglasi gde je cena „Dogovor“, što znači da se može pregovarati.

Faktor Uticaj na cenu
Starost psa Mlađi psi su obično skuplji, posebno ako su vakcinisani i očišćeni od parazita.
Genetika i boja Psi egzotičnih boja i sa dobrim pedigreom su skuplji.
Lokacija prodavca Cene mogu varirati u zavisnosti od lokacije prodavca.

Ako planirate da kupite ovog psa, važno je da se dobro informišete o cenama i faktorima koji na njih utiču. Takođe, uvek je dobro da posetite više odgajivačnica i uporedite cene pre nego što donesete konačnu odluku.

Pitanja i odgovori

Koliko žive Francuski buldozi?

Ovi psi generalno imaju životni vek od 9 do 12 godina, mada neki mogu živeti i duže uz pravilnu negu i zdravstvenu pažnju.

Kakav tip klime najviše odgovara Francuskom buldogu?

Ova rasa najbolje podnosi umerene klimatske uslove. Oni su osetljivi na ekstremne temperature, kako na veliku vrućinu tako i na hladnoću. U vrućim danima, preporučuje se da ostanu u klimatizovanom prostoru.

Koje su najbolje igračke za Francuskog buldoga?

Francuski buldog obično uživa u igračkama koje podstiču njegovu inteligenciju i fizičku aktivnost. Igračke za žvakanje, interaktivne igračke i plišane igračke su obično dobar izbor.

Da li Francuski buldog lako putuje avionom?

Putovanje avionom može biti izazovno za Francuske buldoge zbog njihovih problema sa disanjem. Ako morate putovati avionom sa svojim ljubimcem, konsultujte se sa veterinarom i aviokompanijom o najboljim praksama i potrebnim merama predostrožnosti.

Da li ovi psi imaju tendenciju da laju puno?

Ne, Francuski buldogozi generalno nisu poznati kao psi koji puno laju. Međutim, uvek će signalizirati ako primete nešto neobično ili ako žele da privuku vašu pažnju.

Zaključak

Uz pravilnu negu, obuku i socijalizaciju, Francuski buldog može biti ne samo sjajan kućni ljubimac, već i dugogodišnji član porodice. Ako ste spremni da uložite vreme i ljubav u ove divne pse, oni će vam vratiti svojom odanošću i ljubavlju. A to je ono što je neprocenjivo.

 

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci