Da li pas sme da jede plazmu? Slatke muke naših ljubimaca!

DOG TREAT

Da li pas sme da jede plazmu? Slatke muke naših ljubimaca!

Ukoliko imate psa, verujem da stalno razmišljate čime biste mogli da ga nahranite. Da li ste se ikada zapitali da li je bezbedno da vaš pas jede plazmu? Nedavno mi je to palo na pamet i morala sam da istražim temu malo dublje.

Plazma keks je nešto što se često nalazi u našem domaćinstvu, i svi znamo koliko psi vole da dele grickalice sa nama. Ali, da li je to zaista bezbedno za njih?

Pas sme da pojede plazmu, ali treba biti oprezan. Ovaj keks nije optimalna hrana za pse, jer sadrži sastojke koji nisu najbolji za njihovu ishranu. Pas treba da se hrani pretežno kvalitetnom psećom hranom koja je prilagođena njegovim nutritivnim potrebama.

U ovom vodiču ćemo vam dati savete o pravilnoj ishrani pasa, dozvoljenoj hrani za pse i zdravstvenim aspektima ishrane.

Nutritivna vrednost Plazma keksa

Nutritivna vrednost Plazma keksa

Kada je reč o nutritivnoj vrednosti, Plazma keks je bogat ugljenim hidratima i šećerima, ali takođe sadrži i određene količine proteina i masti. Na 100g proizvoda, Plazma keks sadrži oko 480 kalorija, što je prilično visoka energetska vrednost. Osim toga, sadrži oko 7g proteina i 19g masti.

Međutim, treba napomenuti da Plazma keks takođe sadrži aditive i konzervanse koji mu produžavaju rok trajanja. Ovi sastojci mogu biti problematični kada je reč o ishrani pasa. Na primer, neki od aditiva mogu izazvati gastrointestinalne probleme ili alergijske reakcije kod osetljivih pasa.

Opšti stav veterinara

Plazma za pse

Većina veterinara se slaže da keks i slični proizvodi nisu idealna hrana za pse. Psi imaju drugačije nutritivne potrebe u odnosu na ljude, i hrana koja je za nas prihvatljiva može biti štetna za njih.

Na primer, visok sadržaj šećera u Plazma keksu može dovesti do gojaznosti i dijabetesa kod pasa. Takođe, aditivi i konzervansi mogu izazvati alergijske reakcije ili digestivne probleme.

Veterinari često preporučuju da se pas hrani specijalizovanom hranom koja je prilagođena njegovim nutritivnim potrebama. Takva hrana obično sadrži sve neophodne vitamine, minerale i druge hranljive materije koje su potrebne za zdrav razvoj i održavanje psa.

Potencijalni rizici

Jedan od najvećih rizika je mogućnost da pas razvije alergiju na neki od sastojaka. Takođe, visok sadržaj šećera i masti može dovesti do gojaznosti, što je posebno problematično za pse koji su već skloni debljanju. Gojaznost može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema, uključujući artritis, srčane probleme i smanjenje životnog veka.

Osim toga, Plazma keks sadrži i određene količine soli, što može biti štetno za pse sa problemima sa bubrezima ili srcem. Zato je važno da se pre davanja ovakve vrste hrane psu konsultujete sa veterinarom. Veterinar može obaviti potrebne testove i utvrditi da li je ova poslastica prihvatljiva opcija za vašeg psa ili ne.

Alternativne poslastice za pse

Domaći pseći kolačići

Ako želite da nagradite svog psa nečim ukusnim, ali ste zabrinuti zbog potencijalnih rizika Plazma keksa, razmislite o voću i povrću kao alternativi. Mnoge vrste voća i povrća su bezbedne za pse i pružaju mnoge nutritivne beneficije. Na primer, jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C, dok su šargarepe odličan izvor beta-karotena.

Međutim, važno je napomenuti da nisu sve vrste voća i povrća bezbedne za pse. Grožđe, avokado i luk su samo neki od proizvoda koji mogu biti toksični za njih. Uvek se konsultujte sa veterinarom pre nego što uvedete nove namirnice u ishranu vašeg psa.

Specijalizovane poslastice za pse

Na tržištu postoji veliki broj specijalizovanih poslastica za pse koje su formulisane tako da zadovolje njihove nutritivne potrebe. Ove poslastice često sadrže proteine visokog kvaliteta, vlakna i esencijalne masne kiseline koje su dobre za kožu i dlaku.

Osim toga, mnoge od ovih poslastica su dizajnirane tako da poboljšaju oralno zdravlje psa, smanjujući nakupljanje zubnog kamenca i lošeg zadaha.

Kako pravilno uvesti nove namirnice u ishranu psa?

Do Dogs Eat Vegetables

  • Postepeno uvođenje: Kada uvodite nove namirnice u ishranu vašeg psa, važno je to učiniti postepeno kako biste izbegli gastrointestinalne probleme kao što su proliv ili povraćanje. Počnite sa malim količinama nove namirnice i postepeno je povećavajte tokom nekoliko dana ili čak nedelja.
  • Praćenje reakcije i simptoma: Nakon što uvedete novu namirnicu, pažljivo pratite svog psa kako biste uočili moguće simptome alergijske reakcije ili gastrointestinalnih problema. Simptomi mogu uključivati crvenilo kože, svrab, povraćanje, ili čak anafilaktički šok u ekstremnim slučajevima.

Alergijske reakcije kod pasa mogu se manifestovati na različite načine, ali najčešći fizički simptomi uključuju crvenilo kože, svrab, i oticanje. Ovi simptomi se obično javljaju na delovima tela kao što su uši, šape, i trbuh.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah prekinite sa davanjem nove namirnice i konsultujte se sa veterinarom. U nekim slučajevima, može biti potrebno da se vašem psu da antihistaminik ili drugi lek kako bi se kontrolisali simptomi.

Dijagnostički testovi

Ako sumnjate da vaš pas ima alergijsku reakciju, važno je da se konsultujete sa veterinarom koji može preporučiti dijagnostičke testove. Ovi testovi mogu uključivati krvne analize, testove kože, ili čak i testove na alergene u hrani. Rezultati ovih testova mogu pomoći u identifikaciji alergena i pružiti smernice za dalje lečenje.

Pitanja i odgovori

Plazma za pse

Da li je Plazma keks toksičan za pse?

Plazma keks nije toksičan za pse u smislu da sadrži supstance koje mogu izazvati ozbiljne ili fatalne posledice. Međutim, sastojci kao što su šećer i masti nisu idealni za pse i mogu dovesti do zdravstvenih problema ako se konzumiraju u velikim količinama.

Da li Plazma keks može izazvati alergijsku reakciju kod pasa koji su već alergični na pšenicu?

Da, ako je vaš pas alergičan na pšenicu, konzumiranje Plazma keksa može izazvati alergijsku reakciju jer jedan od glavnih sastojaka je pšenično brašno.

Da li Plazma keks sadrži čokoladu ili kakao?

Ne, standardni Plazma keks ne sadrži čokoladu ili kakao, koji su poznati kao toksični za pse. Međutim, uvek proverite sastojke ako kupujete varijante Plazma keksa koje mogu sadržati dodatne ukuse ili prelive.

Koliko Plazma keksa je previše za mog psa?

Količina koja se smatra „previše“ zavisi od veličine i zdravstvenog stanja vašeg psa. Međutim, generalno govoreći, čak i male količine mogu biti problematične ako se redovno daju. Najbolje je da se konsultujete sa veterinarom za specifične preporuke.

Da li Plazma keks može uticati na ponašanje mog psa?

Iako nema direktnih dokaza da Plazma keks može uticati na ponašanje psa, visok sadržaj šećera i ugljenih hidrata može potencijalno dovesti do promena u nivou energije i raspoloženju.

Da li mogu da koristim Plazma keks kao sredstvo za obuku mog psa?

Iako je moguće da vaš pas bude motivisan Plazma keksom, nije preporučljivo koristiti ga kao sredstvo za obuku. Postoje mnoge zdravije alternative koje su specijalno dizajnirane za obuku pasa.

Zaključak

Iako konzumiranje male količine Plazma keksa verovatno neće izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, dugoročno hranjenje psa ovom poslasticom može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes, i potencijalne alergijske reakcije.

Kada je u pitanju moj pas, gledam da se držim zdravijih alternativa kao što su voće i povrće koje je bezbedno za pse, ili neke poslastice koje su prilagođene njihovim nutritivnim potrebama. Najbitnije je da svojim ljubimcima osiguramo zdrav i kvalitetan život.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci