Šta znači kad te pas gricka – razotkrivanje tajni ponašanja

Grickanje pasa

Šta znači kad te pas gricka – razotkrivanje tajni ponašanja

Kao ponosni vlasnik jednog divnog zlatnog retrivera već više od deset godina, imala sam priliku da posmatram i učim o različitim ponašanjima naših prijatelja. Grickanje je jedno od tih ponašanja koje je mene lično dosta zabrinulo jer nisam razumela zbog čega to radi.

Moj Max me je često grickao dok je bio štene, što me je navelo da malo detaljnije istražujem razloge zbog kojih se tako ponaša. Nakon mnogo provedenih sati istraživanja po internetu, priče sa veterinarima, saznala sam neke prilično zanimljive činjenice koje bih želela da podelim danas sa vama.

Da li je to zapravo samo instiktivno ponašanje?

Iskazivanje Dominacije

Da bismo shvatili zašto nas psi grickaju, prvo moramo razumeti šta podrazumeva njihovo „normalno ponašanje“. Psi su, kao i mi, složena bića s različitim potrebama i emocijama.

Psi su po prirodi lovačke životinje, što znači da imaju prirodan instinkt za grickanje. Ovo ponašanje možemo primetiti prvenstveno kod štenaca koji se igraju grickajući jedni druge. Oni to koriste kao način komunikacije, učenja granica i jačanja veza s drugim štencima. Takođe, psi na taj način uče kontrolu svojih čeljusti.

Komunikacija Kroz Grickanje

Da li vam ponekad izgleda kao da kada vas pas gricka, pokušava nešto da vam kaže? Grickanje može biti pokušaj vašeg ljubimca da vam privuče pažnju, pozove vas da se igrate sa njim ili čak može biti i način da izrazi nelagodu.

Grickanje je zapravo vrlo često njihovo sredstvo za komuniciranje.

Različite Vrste Grickanja

Psi ne grickaju uvek iz istih razloga. Važno je prepoznati vrstu grickanja i njegove osobine kako bismo razumeli šta nam pas pokušava reći.

Tip Grickanja Opis Kako Reagirati
Zaigrano Grickanje Ovo je najčešći oblik grickanja, posebno kod štenaca. Kada pas želi da se igra, može vas lagano grickati. Zaigrano grickanje obično je nežno i često je praćeno mahanjem repa i veselim stavom.

Ako vaš pas gricka iz ovog razloga, važno je postaviti granice kako bi znao kada je previše.

Postavite granice za igru kako biste kontrolisali grickanje.
Grickanje iz Straha Psi koji su uplašeni ili osećaju da su u opasnosti mogu grickati kao odbrambenu reakciju. Ovo grickanje može biti jače i praćeno znakovima stresa kao što je zatezanje ušiju.

Ako primetite da vaš pas gricka iz straha, važno je ne reagovati agresivno. Umesto toga, dajte mu prostora i vremena da se smiri.

Pružite psu prostor i vreme za smirivanje; nemojte reagovati agresivno.

Kako Reagovati?

Veoma je bitno kako ćete reagovati na ovakvo ponašanje jer vaša reakcija može pomoći vašem ljubimcu da shvati šta je prihvatljivo ponašanje, a šta nije.

Postavljanje Granica

Ako vaš pas gricka previše snažno ili često, važno je postaviti jasne granice. To možete postići putem treninga i doslednih reakcija. Na primer, ako vaš pas gricka previše snažno tokom igre, prekinite igru i pokažite mu da to nije prihvatljivo.

Vremenom će naučiti da mora biti nežniji ako želi nastaviti da se igra.

Nagrađivanje

Nagradjivanje Psa

Umesto da kažnjavate svog psa zbog grickanja, usmerite se na nagrađivanje dobrog ponašanja. Ako vaš pas prestane grickati kada mu to kažete, nagradite ga pohvalama ili poslasticom.

Korišćenje ovakvih metoda će pomoći vašem psu da shvati šta se od njega očekuje, a istovremeno će ojačati vašu vezu s njim. Na kraju krajeva, to je nešto čemu uvek treba da težimo – snažna veza i njihova sreća!

Zdravstevni problemi kao uzrok grickanja

Ponekad, grickanje može biti posledica zdravstvenih problema. Ako primetite neobično grickanje, važno je da se posavetujete sa veterinarom.

  • Bol i Neprijatnost: Psi često grickaju određeni deo tela ako osećaju bol ili neprijatnost na tom području. Na primer, pas koji stalno gricka svoju šapu može imati ranu ili strano telo unutar nje.
  • Osim toga, određeni zdravstveni problemi kao što su infekcije uha ili dentalni problemi mogu izazvati grickanje. Ako sumnjate da vaš pas gricka zbog bola, odmah posetite veterinara.
  • Kožni Problemi: Alergije, paraziti kao što su buve ili kožne infekcije mogu izazvati svrab koji podstiče psa na grickanje. Kada pas intenzivno gricka ili liže određeni deo tela, to može biti znak kožnog problema. Rešavanje osnovnog problema često zaustavlja i grickanje.

Označavanje teritorije uz pomoć grickanja

zasto me pas gricka

 

Psi su teritorijalne životinje i koriste razne metode kako bi obeležili svoj teritorij. Grickanje može biti jedan od tih načina.

Uspostavljanje dominacije

Psi koji žele pokazati dominaciju nad drugim psima ili čak ljudima, ponekad koriste grickanje kao sredstvo za postavljanje granica. Veoma je važno da prepoznate ovakvo ponašanje i da se pravilno postavite kako biste pokazali psu da ste vi zapravo vođa i kako biste sprečili daljnje grickanje.

Označavanje predmeta

Psi često grickaju predmete kako bi na njih ostavili svoj miris i time ih označili kao svoje. Ovo se javlja posebno često kod štenaca koji istražuju svet oko sebe i to je sasvim prirodno.

Međutim, ukoliko vaš pas stalno gricka određene predmete koje ne bi trebalo, ponudite mu igračke koje može grickati i naučite ga šta je prihvatljivo za grickanje.

Grickanje iz dosade

 

Baš kao što mi radimo mnoge stvari iz dosade, razvijamo neke nove navike i slično, tako i psi mogu razviti naviku grickanja kada im je dosadno.

Psi koji ne dobijaju dovoljno mentalne i fizičke stimulacije često traže načine da se zabave, a grickanje može biti jedan od tih načina. Ako primetite da vaš pas gricka kada nema šta da radi, razmislite o povećanju broja šetnji, igara i mentalnih izazova kako biste ga zabavili.

Neophodno je da aktivirate vašeg ljubimca. Verujte mi, i vi i vaš ljubimac ćete biti na dobitku.

Samoća i anksioznost

Psi koji provode mnogo vremena sami mogu postati anksiozni, što može rezultirati grickanjem. Ukoliko često niste kod kuće, razmislite o nabavljanju druge životinje koja će vašem psu praviti društvo, ili možda angažovanju čuvara za pse.

Grickanje kao posledica traume

Psi koji su prošli kroz traumatična iskustva mogu razviti naviku grickanja kao način suočavanja s prošlim iskustvom.

Ljubimac koji je bio zlostavljan, napušten ili je prošao kroz bilo koji oblik traume može koristiti ovakvo ponašanje kao mehanizam suočavanja. Kod takvih pasa, grickanje može biti znak da se osećaju nesigurno ili uplašeno.

Važno je pristupiti ovim psima s razumevanjem i strpljenjem. Najbitnije je da se vaš pas osća sigurno i voljeno pored vas.

Ako sumnjate da je ovo uzrok njegovog grickanja, može biti korisno da se konsultujete sa stručnjakom za ponašanje pasa. Terapija i trening mogu pomoći psu da prevaziđe svoju prošlost i razvije zdravije navike.

Fiziološke promene koje dovode do ovakvog ponašanja

Grickanje psa iz dosade

Kako psi stare, mogu se suočiti s raznim fiziološkim promenama koje mogu uticati na njihovo ponašanje, uključujući grickanje.

1. Starost i demencija

Stariji psi mogu razviti kognitivne poremećaje slične demenciji kod ljudi. Ovo može rezultirati zbunjenostima, anksioznošću i neuobičajenim ponašanjem, kao što je grickanje. Ako primetite da vaš pas iznenada gricka bez očiglednog razloga, posetite veterinara radi mogućih kognitivnih promena.

2. Hormonske promene

Hormonske promene, kao što su one tokom estrusa kod kuja ili zbog određenih medicinskih stanja, mogu uticati na ponašanje pasa. Grickanje može biti jedan od načina na koji psi izražavaju ovu promenu.

Šta preduzeti da grickanje prestane?

Jednom kada prepoznate razlog grickanja, možete preduzeti neophodne korake da obučite svog psa da prestane s ovim ponašanjem.

Preusmeravanje ponašanja

Umesto da pokušavate zaustaviti grickanje, pokušajte usmeriti to ponašanje prema prihvatljivijem izlazu. Na primer, ako vaš pas gricka ruke, ponudite mu igračku za žvakanje. Preusmeravanje može biti ključno.

Doslednost u treningu

Važno je biti dosledan kada trenirate svog psa da prestane s grickanjem. Ako mu povremeno dozvolite grickanje, a povremeno ne, može biti zbunjen oko toga šta se od njega očekuje.

Postavite jasne, tako će vaš pas lakše razumeti šta je prihvatljivo ponašanje.

Pitanja i odgovori

Da li sve pasmine pasa jednako često grickaju?

Ne, različite pasmine imaju različite sklonosti prema grickanju. Dok neki psi imaju prirodnu potrebu za žvakanjem i grickanjem, drugi mogu biti manje skloni tom ponašanju. Međutim, svaki pas je jedinka, pa čak i unutar iste pasmine, mogu postojati razlike u ponašanju.

Kako mogu razlikovati igru od agresivnog grickanja?

Igranje i agresivno grickanje imaju različite znakove. Grickanje tokom igre često je nežno i može biti praćeno veselim pasjim ponašanjem kao što je maštanje repom. Agresivno grickanje može biti jače i može biti praćeno režanjem, pokazivanjem zuba ili drugim znakovima agresije.

Da li grickanje može biti povezano s nedostatkom hranljivih sastojaka?

Da, u nekim slučajevima grickanje može biti povezano s nedostatkom hranljivih sastojaka. Ako pas ne dobija sve potrebne hranljive sastojke iz svoje ishrane, može pokušati grickati ili jesti neobične stvari. Uvek je dobro konsultovati se sa veterinarom o potrebama ishrane vašeg psa.

Šta da radim ako moj pas gricka sve što mu dođe pod šapu?

Ako vaš pas gricka sve, prvo se pobrinite da ima dovoljno igračaka za žvakanje koje su prikladne za njegovu veličinu i jačinu čeljusti. Takođe, pokušajte povećati fizičku i mentalnu stimulaciju kroz više šetnji, igara i mentalnih izazova kako biste ga zabavili. Ako se ponašanje ne zaustavi, posetite veterinara ili stručnjaka za ponašanje pasa.

Da li je normalno da odrasli psi grickaju kao štenci?

Iako je grickanje češće kod štenaca koji prolaze kroz fazu izbijanja zuba, i odrasli psi mogu grickati iz različitih razloga, kao što su stres, dosada ili zdravstveni problemi. Važno je identifikovati uzrok grickanja i raditi na rešenju.

Mogu li koristiti sprej s okusom da odvratim svog psa od grickanja nameštaja?

Da, postoje sprejevi s okusima koji su dizajnirani da odvrate pse od grickanja. Obično imaju gorak okus koji psi ne vole. Međutim, pre nego što ih koristite, uvek testirajte proizvod na malom, neprimetnom delu nameštaja kako biste bili sigurni da ne izaziva oštećenja ili promene boje.

Zaključak

Sećam se koliko sam bila zabrinuta kada je Max počeo grickati moje omiljene cipele, ali vremenom, uz razumevanje i obuku, uspeli smo preusmeriti tu energiju na njegove igračke. Svaki pas je jedinstven i zaslužuje strpljenje i razumevanje.

Kao vlasnici, naša je odgovornost da se educiramo i osiguramo da naši psi imaju najbolju moguću brigu. Uživajte u svakom trenutku provedenom sa svojim psom i zapamtite da je komunikacija ključna za srećan i zdrav odnos.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci