Kanarinac Kao Kućni Ljubimac – Šta Morate Znati? Saveti i Uputstva.

Kanarinac Kao Kućni Ljubimac – Šta Morate Znati? Saveti i Uputstva.

Kanarinci, zajedno sa tigricama, su najčešći pernati ljubimci u našim domovima. Ove ptice su omiljene zbog svojih melodičnih pesama i veselog ponašanja. Postoje različite vrste kanarinaca, kao što su Serinus serinus, Serinus pusillus i divlji kanarinac. Kanarinci potiču iz Severne Afrike, Sredozemlja i Južne Evrope, a u 19. veku su se naselili u Evropi. Kod mužjaka kanarinaca boja perja je zasićenija, dok su kod ženki pruge gušće raspoređene. Nega kanarinca je jednostavna uz pravilnu ishranu i redovno čišćenje kaveza. Kanarinci su društvene ptice, pa se preporučuje razmišljanje o paru ptica ako ne možete posvetiti dovoljno vremena samo jednoj ptici.

Ključni Zaključci:

  • Kanarinci su popularni kućni ljubimci zbog svojih pesama i veselog ponašanja.
  • Postoje različite vrste kanarinaca, a mužjaci imaju zasićeniju boju perja.
  • Nega kanarinca je jednostavna uz pravilnu ishranu i čišćenje kaveza.
  • Preporučuje se razmišljanje o paru ptica ako ne možete posvetiti dovoljno vremena samo jednoj ptici.
  • Kanarinci su društvene ptice i mogu se uzgajati zajedno sa drugim vrstama ptica.

Ponašanje i Karakter Kanarinca

Kanarinci su temperamentne ptice koje su uvek u pokretu i uočavaju sve što se dešava oko njih. Oni su primer ptičje radosti, radoznalosti i energije. Kanarinci imaju različite karaktere, ali su svi veseli i vitalni. Pre nabavke kanarinca, važno je razmotriti da li ćete moći da ispunite sve potrebe ptice, kao što je pružanje dovoljno vremena za održavanje bliskog kontakta. Takođe, treba razmotriti da li postoje drugi ljubimci u kući koji bi mogli ugroziti kanarinca i da li ćete biti spremni prihvatiti ljubimca i kada ne bude pevao intenzivno. Kanarinci takođe zahtevaju odgovarajuću pažnju tokom godišnjih odmora i mogu se osećati usamljeno ako su ostavljeni sami. Važno je imati uslove da ptica leti i proveriti da li neko od ukućana ima alergiju na perje.

Kanarinci mogu biti vrlo razigrani i vole da istražuju svoje okruženje. Mogu se penjati po šipkama kaveza, skakati sa mesta na mesto i često će biti u pokretu. Takođe, mogu vikati ili pevati da bi privukli pažnju. Njihova pesma je ne samo melodiozna, već može izraziti i različita raspoloženja, kao što su sreća, tuga ili uzbuđenje. Pevanje je prirodno ponašanje kanarinaca i koriste ga kako bi komunicirali sa drugim pticama ili izrazili svoje emocije.

Kada je u pitanju temperament, kanarinci mogu biti prilično nezavisni. Neki mogu biti malo plašljivi ili sumnjičavi prema novim ljudima ili nepromenjenim situacijama. Međutim, sa pravilnom socijalizacijom i pažnjom, mogu postati veoma prijateljski nastrojeni i privrženi svojim vlasnicima. Važno je svakodnevno izdvajati vreme za druženje i interakciju sa kanarincem kako bi se održao njihov socijalni i emocionalni razvoj.

Ponašanje kanarinca je jedinstveno i može pružiti mnogo zabave i radosti vlasnicima. Njihova energija i veselje su zarazni, a pevanje može biti pravi izvor opuštanja i uživanja. Njihova živahna priroda može biti inspirativna i podsticajna za ljude koji žele doneti malo vedrine u svoje domove. Ipak, važno je pružiti im odgovarajuću negu, pažnju i pažljivo razmotriti sve aspekte brige o kanarinu pre nego što se odlučite da ga uzmete kao svog kućnog ljubimca.

Odabir i Fondiranje Kanarinca

Kada je u pitanju odabir kanarinca, važno je da izaberete pticu koja vam se svidi na prvi pogled. Bez obzira da li se radi o mužjaku ili ženki, nema razlike u karakteru i temperamentu. Međutim, ako želite posebno talentovanog pevača, preporučuje se da izaberete mužjaka.

Prilikom kupovine kanarinca, neophodno je posavetovati se sa prodavcem i informisati se o navikama pojedinih ptica. Ukoliko imate dovoljno vremena za brigu o samo jednoj ptici, možete se odlučiti za samo jednog kanarinca. Međutim, ukoliko ne možete pružiti dovoljno pažnje samo jednoj ptici, preporučuje se da imate par kanarinaca.

Kanarinci se lako razmnožavaju, pa je podizanje mladunaca uglavnom uspešno. Takođe, nekoliko kanarinaca može živeti zajedno u volijeri i družiti se sa drugim vrstama ptica. Budite pažljivi prilikom fondiranja kanarinaca, jer se briga o njima odnosi ne samo na ispravno hranjenje i čišćenje, već i na pružanje ljubavi, pažnje i prostora za letenje.

FAQ

Kako se brinuti o kanarincu?

Kanarinca treba redovno hraniti i čistiti kavez. Takođe je važno omogućiti mu dovoljno vremena za letenje i pružiti mu društvo ili par ako ne možete posvetiti dovoljno vremena samo jednoj ptici.

Kako odabrati kanarinca?

Prilikom odabira kanarinca, treba izabrati pticu koja vam se dopada. Ako želite posebno nadarenog pevača, bolje je uzeti mužjaka. Takođe je važno posavetovati se sa prodavcem i informisati se o navikama konkretnih jedinki.

Kako se kanarinci razmnožavaju?

Kanarinci se lako razmnožavaju i podizanje mladunaca je uglavnom uspešno. Nekoliko kanarinaca može živeti zajedno u volijeri, a takođe se mogu družiti i sa drugim vrstama ptica.

Koji su karakteristike ponašanja kanarinca?

Kanarinci su temperamentne ptice koje su uvek u pokretu i uočavaju sve što se dešava oko njih. Oni su primer ptičje radosti, radoznalosti i energije. Imaju različite karaktere, ali su svi veseli i vitalni.

Da li je bolje uzeti mužjaka ili ženku?

Nema razlike u karakteru i temperamentu između mužjaka i ženki kanarinaca. Međutim, ako želite posebno nadarenog pevača, bolje je uzeti mužjaka.

Veze ka izvorima

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci