Sve što morate znati o njufaundlendskom psu – profesionalni saveti

Newfoundland Dog on Grass

Sve što morate znati o njufaundlendskom psu – profesionalni saveti

Njufaundlendski pas je rasa pasa koja privlači pažnju svojom impresivnom veličinom i prijateljskim karakterom. U ovom članku, istražićemo opis rase, njen temperament i ključne karakteristike koje je čine tako posebnom.

Ako ste zainteresovani za usvajanje ovog predivnog psa, ili već imate jednog kao ljubimca, ovo je pravi vodič za vas.

Nega i ishrana

Njufaundlendski pas je rasa koja zahteva redovnu negu kako bi se održao njen izgled i zdravlje. Jedan od najvažnijih aspekata nege ovog psa je održavanje dlake.

Njufaundlendski pas ima kratku, oštrenu i gustu dlaku koja zahteva četkanje barem jednom nedeljno kako bi se uklonili mrtvi dlake i sprečio zamršenost. Ova rasa se takođe linja i tokom tog perioda će biti potrebno intenzivnije četkanje kako bi se kontrolisalo opadanje dlake.

Pored četkanja, važno je održavati higijenu ušiju i očiju njufaundlendskog psa. Redovno čišćenje ušiju i provera znakova infekcije ili iritacije je ključno za njihovo zdravlje.

Takođe, treba redovno čistiti oči i uklanjati suze i prljavštinu koja se može nakupiti oko očiju. Kada je u pitanju ishrana, njufaundlendski pas ima sklonost ka gojaznosti, pa je važno paziti na njihovu ishranu i održavati ih u zdravoj težini.

Preporučuje se hraniti ih kvalitetnom hranom koja sadrži sve neophodne hranljive materije. Takođe, fizička aktivnost je važna kako bi se održala njihova skladna građa i sprečila gojaznost.

Redovna šetnja i igra su odlični načini da se obezbedi dovoljno fizičke aktivnosti za njufaundlendskog psa. Ukratko, njufaundlendski pas zahteva redovnu negu uključujući četkanje dlake, održavanje higijene ušiju i očiju, kao i redovne veterinarske preglede. Ishrana treba biti uravnotežena i bogata, a fizička aktivnost je važna za održavanje zdravlja i skladne građe ove preleće rase.

Nega Ishrana
– Četkanje dlake barem jednom nedeljno – Hranjenje kvalitetnom hranom
– Održavanje higijene ušiju i očiju Održavanje zdrave težine
– Redovni veterinarski pregledi – Fizička aktivnost (šetnja, igra)

Vaspitanje i odgajanje

2-njufaundledksa-psa

Njufaundlendski pas je inteligentna i poslušna rasa, što olakšava proces vaspitanja i odgajanja. Ipak, pravilna obuka i doslednost su ključni za postizanje željenih rezultata.

Preporučuje se početi sa dresurom dok su štenci, kako bi se uspostavile dobre navike i socijalizacija iz rane dobi. Pozitivne metode nagrađivanja su najefikasniji pristup, koristeći pohvale, igru i poslastice kao motivaciju.

Važno je da se njufaundlendski pas izlaže različitim situacijama i socijalizuje sa drugim ljudima i životinjama kako bi se razvila pozitivna interakcija. Redovna fizička aktivnost je takođe ključna, s obzirom na njihovu sklonost ka gojaznosti.

Dresura i odgajanje njufaundlendskog psa zahtevaju strpljenje i kontinuirani rad, ali će rezultati biti nagrađeni poslušnim i dobro prilagođenim ljubimcem.

Važnost odgajivačnica

Odgajivačnica može biti izvrstan izvor štenaca njufaundlendskog psa. Osim što pružaju mogućnost da dobijete informacije o poreklu i genetici psa, odgajivačnice mogu pružiti podršku i savete o pravilnoj brizi za štence.

Izmene u ishrani, vakcinacije i redovna veterinarska nega su ključni delovi odgovornog vlasništva nad ovom rasom. Odgajivačnice mogu pružiti sigurnost i pomoć u procesu odgajanja njufaundlendskog psa, posebno tokom prvih nekoliko meseci života štenca.

Vaspitanje i odgajanje njufaundlendskog Psa zahtevaju stručnost i posvećenost, ali uz pravilan pristup i kontinuiran rad, ova rasa će postati verni i dobroćudni član porodice.

Benefiti vaspitanja i odgajanja Izazovi u vaspitanju i odgajanju
  • Poslušnost i dobra prilagodljivost
  • Inteligencija i oštroumnost
  • Dobre socijalne veštine
  • Sklonost ka gojaznosti
  • Potreba za redovnom fizičkom aktivnošću
  • Može biti tvrdoglav i nezavisnost

Cena i status u Srbiji

Njufaundledski-pas-u-stanu

Njufaundlendski pas u Srbiji nije samo poznat po svojoj veličini i blagom temperamentu, već i kao rasa koja ima određeni status i cenu. Kao rasa koja je relativno retka u Srbiji, njufaundlendski psi se smatraju prestižnim ljubimcima, a njihova cena može biti pokazatelj tog statusa.

Cena njufaundlendskog psa

Cena njufaundlendskog psa u Srbiji varira u zavisnosti od više faktora, uključujući poreklo, rodovnik, zdravstveno stanje i uzrast psa. Generalno, cene se kreću od visokih do vrlo visokih iznosa, što ovu rasu čini pristupačnom uglavnom za ljubitelje pasa koji su spremni da investiraju više u svog kućnog ljubimca.

Cena šteneta njufaundlendskog psa može se kretati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Status u društvu

Njufaundlendski pas u Srbiji se smatra simbolom prestiža i statusa, zahvaljujući svojoj retkosti i visokoj ceni. Ova rasa je posebno cenjena među ljubiteljima pasa koji traže jedinstvenost i kvalitet u svom četvoronožnom prijatelju.

Zbog svoje impozantne veličine, njufaundlendski psi zahtevaju dovoljno prostora za život i igru. Idealno je da se drže u kućama sa prostranim dvorištima, gde mogu slobodno da se kreću i igraju. Njihova prijateljska narav i blaga dispozicija čine ih odličnim članovima porodice, posebno u domaćinstvima koja mogu da im pruže dovoljno prostora i pažnje.

Iako su njihovi troškovi održavanja visoki, ljubav i odanost koju pružaju njufaundlendski psi često se smatraju neprocenjivima od strane njihovih vlasnika. Ovi psi nisu samo kućni ljubimci, već postaju dragoceni članovi porodice koji obogaćuju živote svojih vlasnika.

Često postavljana pitanja

Koliko često treba kupati njufaundlendskog psa?

Njufaundlendski pas treba kupati svakih 6 do 8 nedelja, uz korišćenje šampona koji je prikladan za njihovu gustu dlaku.

Da li ovi psi dobro podnose hladno vreme?

Da, oni su izuzetno otporni na hladno vreme zahvaljujući svojoj gustoj dlaci, ali i dalje treba voditi računa o zaštiti od ekstremno niskih temperatura.

Koliko dugo traje period štenećaka kod njufaundlendskih pasa?

Period štenećaka kod njufaundlendskih pasa traje oko 18 meseci, tokom kojih je važno posvetiti pažnju njihovom obrazovanju i socijalizaciji.

Da li psi ove rase zahtevaju posebnu vrstu hrane?

Ovi psi ne zahtevaju posebnu vrstu hrane, ali je važno da hrana bude visokog kvaliteta i prilagođena njihovim nutritivnim potrebama, posebno zbog sklonosti ka gojaznosti.

Kako se njufaundlendski psi slažu s drugim kućnim ljubimcima?

Njufaundlendski psi su po prirodi prijateljski nastrojeni i obično se dobro slažu s drugim kućnim ljubimcima, posebno ako su od malena socijalizovani s njima.

Koliko fizičke aktivnosti je potrebno ovom tipu psa?

Njufaundlendski psi zahtevaju umerenu do visoku količinu fizičke aktivnosti svakog dana, uključujući šetnje, igru i plivanje, koje je posebno korisno za ovu rasu.

Zaključak

Zdravlje je od izuzetne važnosti za njufaundlandskog psa. Iako je ova rasa opšte zdrava, postoje određeni zdravstveni problemi na koje treba posebno obratiti pažnju. Displazija kulki i laktića, osteohondroza i spondiloca su problemi kojima je ova rasa sklonja.

Redovni veterinarski pregledi i odgovarajuća nega ishrane od velikog su značaja za održavanje zdravlja njufaundlandskog psa. Osim zdravlja, važno je i pružiti im dovoljno fizičke aktivnosti i odgovarajuću ishranu.

Postoje kvalitetni komercijalni hrana koja zadovoljava potrebe ove rase.  Takođe, neophodno je da se pridržavate preporučenih vakcinacija kako biste zaštitili vašeg psa od raznih bolesti i infekcija. Ukratko, njufaundlandski pas može biti odličan izbor za porodičnog ljubimca ako se pravilno brinete o njegovom zdravlju i dobrobiti.

Redovna nega, pravilna ishrana i odgovarajuća veterinarska zaštita će odigrati veliku ulogu u održavanju zdravog i srećnog ljubimca u vašem domu.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci