Sve što morate znati o portugalskom vodenom psu: odličan izbor za aktivne porodice

Karakteristike-Portugalski-vodeni-pas

Sve što morate znati o portugalskom vodenom psu: odličan izbor za aktivne porodice

Portugalski vodeni pas je jedna od najinteresantnijih rasa koju možete imati. Njihova jedinstvena kombinacija karakteristika i prelepa dlaka čine ih zaista posebnim.

U ovom odeljku ćemo istražiti sve što trebate znati o ovoj čarobnoj rasi. Ako ste zainteresovani za portugalskog vodenog psa, sada znate osnovne informacije.

Sledeći korak je istraživanje o usvajanju iz azila ili pronalaženju renomiranog uzgajivača. Ne zaboravite da se pripremite i dobrodošlicu svom novom članu porodice!

Karakteristike rase

Portugalski-vodeni-pas-rasa

Portugalski vodeni pas, omiljeni ljubimac bivšeg američkog predsednika Obame, stiče sve veću popularnost širom planete, uključujući i Srbiju. Ovaj pas je idealan izbor za porodice koje vode aktivan život zahvaljujući svojoj energiji i prilagodljivosti.

Portugalski vodeni pas je pas srednje veličine sa karakterističnom kovrdžavom ili talasastom dlakom koja je otporna na vodu. Dostupan je u različitim bojama poput crne, bele, braon i njihovih kombinacija.

Njegovo atletsko telo ga čini odličnim plivačem, a njegova inteligencija i sposobnost brzog učenja čine ga lako dresiranim. Ova rasa zahteva redovno vežbanje i mentalnu stimulaciju.

Visina i težina

Mužjaci portugalskog vodenog psa po standardima rase imaju visinu od 50 do 57 centimetara, dok su ženke nešto niže – od 43 do 52 centimetara. Težina mužjaka se kreće između 19 i 27 kilograma, a ženki između 16 i 23 kilograma.

Istorija rase

Portugalski vodeni pas ima bogatu istoriju, koristio se u ribarskim zajednicama u Portugalu gde je pomagao u ribolovu i komunikaciji između brodova. Bio je na ivici izumiranja sredinom 20. veka, ali su napori ljubitelja rase pomogli da se očuva.

Zdravlje i ishrana

Portugalski-vodeni-pas-temperament

Portugalski vodeni pas je uglavnom zdrava rasa. Najčešći zdravstveni problemi uključuju displaziju kukova, progresivnu atrofiju retine i GM1 gangliozidozu.

Važni su redovni veterinarski pregledi i genetsko testiranje. Posebnu pažnju treba posvetiti nezi dlake i kože da bi se izbegli dermatološki problemi. Ishrana treba da bude bogata proteinima i masnim kiselinama, a količina hrane kontrolisana da se spreči gojaznost.

Specifičnosti rase i cena u Srbiji

Portugalski-vodeni-pas-kupanje

Portugalski vodeni pas zahteva posvećenost i razumevanje njegovih potreba za aktivnošću i emocionalnom povezanošću. Idealni su za porodice koje mogu da pruže vreme i pažnju.

Cena u Srbiji se kreće od 1,000 do 2,000 evra, zavisno od porekla i rodovnika. Bitno je obratiti pažnju na reputaciju odgajivača i zdravstveni status roditelja prilikom kupovine šteneta.

Kako pružiti dobrodošlicu svom novom psu

Portugalski-vodeni-pas-dresura

Bez obzira da li dovodite kući štene ili odraslog psa, dobrodošlica je uzbudljivo vreme za sve. Pre nego što poželite dobrodošlicu svom novom članu, važno je pripremiti svoj dom i baštu za psa.

Takođe, trebate se pobrinuti za osnovne potrebe psa kao što su hrana, voda, prostirka i igračke. Donosim vam nekoliko korisnih saveta za uspešno dočekivanje i prilagođavanje novog psa:

  1. Obezbedite sigurno okruženje: Pre nego što dovedete psa kući, osigurajte prostor u kojem će se kretati kako biste minimizirali potencijalne opasnosti. Uklonite otrovne biljke, električne kablove i sitne predmete koji bi mogli biti progutani. Takođe, postavite ogradu u dvorištu kako biste sprečili da pobegne.
  2. Pripremite svoj dom: Psu je potrebno mesto koje će mu biti sigurno utočište. Nabavite ležaj koji odgovara veličini vašeg psa i postavite ga na mirno mesto u kući. Takođe, obezbedite sveže vode i posudu za hranu.
  3. Osigurajte odgovarajuću ishranu: Konsultujte svog veterinara o pravilnoj ishrani za vašeg psa. Preporučljivo je da se pridržavate preporuka za količinu hrane i raspored obroka kako biste održali zdravu težinu vašeg psa.
  4. Igračke i aktivnosti: Nabavite raznovrsne igračke koje će zabaviti psa i pružiti mu mentalnu stimulaciju. Takođe, redovno se igrajte i provodite vreme sa svojim psom kako biste ojačali vezu između vas.

„Dobrodošlica novom psu je trenutak ispunjen uzbuđenjem i radošću. Pažljena priprema doma i zadovoljavanje osnovnih potreba psa ključni su koraci za stvaranje zdravog i srećnog okruženja za vašeg novog najboljeg prijatelja.“ – Veterinar Marko Petrović

Često postavljana pitanja

Kakva dlaku ima ova rasa?

Postoje dve vrste dlake – jedna sa prilično dugom, talasastom dlakom, a druga sa kraćom, grubom dlakom i čvrstim uvojcima.

Da li je portugalski vodeni pas pogodan za sve vlasnike?

Ova rasa je pogodna za iskusne vlasnike i zahteva određenu obuku kako bi se ispoljio njihov puni potencijal.

Kakvu pažnju zahteva ova rasa pasa?

Portugalski vodeni pas zahteva redovnu šetnju i fizičku aktivnost. Njihova dlaka zahteva negu svaki drugi dan.

Da li je portugalski vodeni pas hipoalergena rasa pasa?

Da, ova vrsta je je hipoalergena rasa pasa.

Gde mogu usvojiti portugalskog vodenog psa?

Možete usvojiti ovu vrstu iz azila ili organizacije za spasavanje. Takođe možete kontaktirati uglednog uzgajivača preko kinološkog saveza ili uzgajivačkog kluba.

Kako se pripremiti za dolazak ove vrste psa u dom?

Pre nego što dovodite kući psa, važno je pripremiti dom i baštu za psa. Takođe trebate osigurati osnovne potrebe psa kao što su hrana, voda, ležaj i igračke.

Kakva obuka je potrebna za portugalskog vodenog psa?

Portugalski vodeni pas je inteligentan pas koji zahteva odgovornog vlasnika i adekvatnu obuku kako bi se ispoljio njihov puni potencijal.

Kako pronaći reputabilnog uzgajivača portugalskog vodenog psa?

Možete se obratiti kinološkom savezu ili uzgajivačkom klubu za pomoć pri pronalaženju odgovarajućeg uzgajivača. Takođe je važno posetiti izložbe pasa kako biste se upoznali sa uzgajivačima i razgovarali o dostupnosti štenaca željene pasmine.

Zaključak

Ako ste spremni da se posvetite odgovornom vlasništvu nad ovo rasom, on će vam uzvratiti ljubavlju, vernost i veselje. Sa pravilnom obukom, negom i ljubavlju, ova vrsta psa će postati vaš verni prijatelj i ljubimac za ceo život.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci