Sve o škotskom terijeru – škotu: vaš vodič kroz ovu rasu

Terijer-Skotski-rasa

Sve o škotskom terijeru – škotu: vaš vodič kroz ovu rasu

Škotski Terijer je mali pas poreklom iz Škotske, poznat po svojoj beloj dlaci i samopouzdanju. Ova rasa pasa ima bogatu istoriju koja seže unazad do 15. veka i povezuje se sa darom koji je škotski kralj Džejms I dobio od francuskog kralja.

Škotski terijeri su poznati po svojoj veseloj i prijateljskoj prirodi, ali takođe imaju nezavisnu stranu i mogu biti tvrdoglavi. Oni su odani porodici i vole biti uključeni u sve aktivnosti.

Istorija škotskog terijera

Istorija škotskog terijera seže daleko u prošlost, gde su ovi psi bili cenjeni zbog svoje hrabrosti i sposobnosti da love glodare. Ova rasa je u jakoj konkurenciji vremenom postala simbol Škotske, te je stekla popularnost širom sveta.

Poreklo rase

Prvi zapisi o psima koji podsećaju na škotskog terijera datiraju iz 15. veka. Uprkos tome, rasa je formalno priznata tek u 19. veku u vreme kada je nastala rasa bul terijera.

Njihova hrabrost i upornost u lovu na glodare učinili su ih omiljenim među farmerima.

Popularizacija rase

Tokom 20. veka, škotski terijeri su postali popularni i kao kućni ljubimci, posebno u visokom društvu. Njihova elegantna pojava i odanost činili su ih idealnim pratiocima.

U moderno doba, škoti su pravi predstavnici terijera, poznati po svojoj nezavisnosti i snažnom karakteru.

Karakteristike i temperament

Skotski-terijer-temperament

Škotski Terijeri su po prirodi razigrani, hrabri i prijateljski nastrojeni psi. Imaju visok nivo samopouzdanja i vole se zabavljati.

Njihov živahan temperament ih čini dragim svima, osim malim glodarima. Vole da budu uključeni u porodične aktivnosti i vole ljude.

Nisu agresivni i nemaju potrebu da provociraju. Nisu ni toliko tvrdoglavi, već su zainteresovani za sve što se tiče njih samih.

Dobro se slažu s decom i društveni su prema nepoznatim ljudima i drugim ljubimcima. Imaju sklonost ka dominanciji među istopolnim primercima, a ženke su često dominantnije od mužjaka.

Škotski Terijeri su inteligentni psi koji brzo uče i dobro se snalaze u raznim aktivnostima poput agilnosti i poslušnosti. Uživaju u igri i mogu se obučiti uz upotrebu pozitivnih metoda treninga.

Može se koristiti dresura uz pomoć klikera ili uz pomoć kaveza. Treba im pružiti adekvatnu stimulaciju kako bi bili srećni i zadovoljni.

Škotski Terijeri su prijateljski raspoloženi psi koji će se brzo prilagoditi svakoj porodici. Oni vole biti uključeni u sve aktivnosti i veselo će učestvovati u svemu što radite. Njihova ljubazna priroda i sposobnost da se dobro slažu s drugim ljudima i životinjama čine ih idealnim kućnim ljubimcima.

Zapadnoškotski beli terijer

Skotski-terijer-westie

Zapadnoškotski beli terijer je podvrsta škotskog terijera koja je posebno poznata po svom prelepom belom krznu. Ima iste karakteristike i temperament kao i ostali škotski terijeri, ali se izdvaja svojom prepoznatljivom bojom dlake.

Ovi psi su takođe veseli, hrabri i odani, a kao i ostale podvrste škotskog terijera, vole biti deo porodičnih aktivnosti i druženja. Zapadnoškotski beli terijeri su popularni širom sveta i često se mogu videti kao kućni ljubimci u različitim zemljama.

Nega i zdravlje

Skotski-terijer-nega

Škotski Terijeri zahtevaju odgovarajuću negu kako bi ostali zdravi i srećni. Njihova duga i gusta dlaka zahteva redovno četkanje i održavanje kako bi se izbeglo gubljenje dlake i stvaranje čvorova.

Preporučuje se svakodnevno četkanje kako bi se dlaka održala čista i blistava. Takođe je potrebno skraćivanje dlake na šapama, oko ušiju i očiju kako bi se izbegle infekcije i iritacije.

Higijena je takođe veoma važna za ovu vrstu psa. Redovno čišćenje očiju, ušiju, zuba, kože i šapa je neophodno kako bi se sprečile infekcije i održao celokupan zdravstveni status psa.

Treba koristiti odgovarajuće proizvode za negu i čišćenje kako se ne bi oštetila osetljiva koža i dlaka. Redovne posete veterinaru su takođe ključne za praćenje zdravlja psa i otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema u ranoj fazi.

Škotski Terijeri mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima. Neki od njih uključuju kraniomandibularnu osteopatiju, pertesovo oboljenje, kataraktu, plućnu fibrozu i luksaciju patele.

Redovno veterinarsko praćenje i briga o zdravlju psa su od suštinskog značaja kako bi se ovi problemi, ako se pojave, na vreme otkrili i lečili.

Zdravstveni problemi škotskog terijera Simptomi Tretman
Kraniomandibularna osteopatija Problemi s vilicom i zubima, otežano žvakanje Hirurški zahvat ako je potrebno
Pertesovo oboljenje Hromost, bol u kukovima Hirurški zahvat
Katarakta Promene u očima, smanjen vid Hirurški zahvat ako je potrebno
Plućna fibroza Otežano disanje, kašalj Simptomatsko lečenje
Luksacija patele Hromost, bol u zglobovima Hirurški zahvat ako je potrebno

Uz odgovarajuću negu i redovno praćenje zdravlja, psi ove rase mogu uživati u dugom i srećnom životu.

Često postavljana pitanja

Koje su karakteristike škotskog terijera?

Škotski terijeri su poznati po svojoj veseloj i prijateljskoj prirodi. Imaju karakterističan izgled sa širokom lobanjom, razmaknutim očima i malim, špicastim ušima. Visoki su oko 25-30cm i teže između 7-10kg. Imaju belu dlaku koja zahteva redovno četkanje i održavanje.

Kakav je temperament ovog psa?

Škotski Terijeri su razigrani, hrabri i prijateljski nastrojeni psi. Imaju visok nivo samopouzdanja i vole se zabavljati. Nisu agresivni i nemaju potrebu da provociraju. Vole biti uključeni u porodične aktivnosti i vole ljude.

Kako se brinuti o škotskom terijeru?

Škotski terijeri zahtevaju redovnu negu dlake, uključujući četkanje i održavanje. Takođe je potrebno skraćivanje dlake na šapama, oko ušiju i očiju. Redovne posete veterinaru i pravilna briga o zdravlju su ključne za dug i zdrav život ovog psa.

Zaključak

Ukratko, škotski terijeri su ljupki psi, poznati po svojoj veseloj prirodi i odanosti porodici. Imaju karakterističan izgled i inteligenciju koja im omogućava brzo učenje i uspešno učestvovanje u različitim aktivnostima.

Nega škotskog terijera zahteva redovno četkanje i održavanje njegove dlake, kao i određenu higijenu. Redovne veterinarske posete i pravilna briga o zdravlju su od suštinske važnosti za dug i zdrav život ovih pasa.

Nadam se da vam je ovaj vodič pružio korisne informacije o ovoj vrsti psa i pomogao vam razumeti njihovu prirodu, karakteristike i potrebe. Ukoliko razmatrate uzimanje škotskog terijera za vašeg novog četvoronog prijatelja, imajte na umu sve njihove potrebe i osigurajte im ljubav, negu i pažnju koju zaslužuju.

Nastavite da istražujete i uživate u čudesima ove prekrasne rase, i zapamtite da škotski terijeri ne samo da će biti vaši verni prijatelji, već i članovi vaše porodice koji će vam uvek biti na raspolaganju i sa kojima ćete deliti prekrasne momente.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci