Sve o rodezijskom ridžbeku: saveti za negu i dresuru

dlaka-Rodezijski-Ridzbek

Sve o rodezijskom ridžbeku: saveti za negu i dresuru

Rodezijski ridžbek je atraktivna rasa pasa poreklom iz Afrike. Stvoren je da bude svestrani lovac i čuvar kuće.

Poreklom je iz Južne Afrike, gde je bio poznat kao afrički gonič lavova. Ridžbekovi su inteligentni, verni, prema nepoznatim ljudima mogu biti uzdržani, ali su dobri saputnici svojim vlasnicima.

Imaju umerene potrebe za aktivnošću i mogu učestvovati u raznim sportovima za pse.

Poreklo rodezijskog ridžbeka

Rodezijski ridžbek je nastao u Južnoj Africi, u tadašnjoj Rodeziji (današnji Zimbabve). Stvoren je od strane farmera koji su tražili sposobnog lovca koji bi imao moć da izdrži ekstremne uslove i služi kao zaštita imanja.

Uzgojem su kombinovali evropske lovačke pse s domorodačkim psima. Početkom 20. veka su ridžbekovi uvezeni u Sjedinjene Američke Države, gde je njihova popularnost porasla nakon Drugog svetskog rata.

Ridžbek je postao zvanično priznata pasmina 1955. godine od strane Američkog kinološkog kluba (AKC).

Poreklo rodezijskog ridžbeka Informacije
Država porekla Južna Afrika (današnji Zimbabve)
Poreklo pasmine Uzgoj farmera u Rodeziji
Uzgoj u Sjedinjenim Američkim Državama Nakon Drugog svetskog rata
Priznavanje rase 1955. godine od strane Američkog kinološkog kluba (AKC)

Karakteristike rase

Rodezijski-Ridzbek-poreklo

Rodezijski ridžbek je atraktivan i mišićav pas koji se ističe svojim izgledom i temperamentom. Ova rasa ima široku lobanju, izduženu njušku i tamne oči.

Posebna karakteristika ridžbeka je grbava šara na leđima, koja je prepoznatljiva za ovu rasu pasa. Krzno je prekrasno, kratko, gusto i sjajno, a može biti u različitim nijansama svetlo do crveno-riđe boje.

Ridžbekovi su srednje veličine, sa visinom mužjaka od 63 do 69 cm i ženki od 61 do 66 cm. Težina mužjaka je od 36 do 41 kg, dok ženke teže od 29 do 34 kg.

Rodezijski ridžbek je poznat po svom temperamentu, koji kombinuje inteligenciju, osetljivost i vernost. Oni su pametni i brzo mogu naučiti nove zadatke, ali mogu biti i malo tvrdoglavi.

Ridžbekovi su lojalni prema svojim vlasnicima i dobro se slažu sa decom svih uzrasta. Takođe, često su zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici.

Ridžbekovi su srednje veličine, sa visinom mužjaka od 63 do 69 cm i ženki od 61 do 66 cm. Težina mužjaka je od 36 do 41 kg, dok ženke teže od 29 do 34 kg.

Ova pasmina ima umeren nivo energije i zahteva redovnu fizičku i mentalnu stimulaciju. Dresura ridžbeka može biti izazovna, ali uz pozitivne metode dresure i doslednost mogu postati dobro vaspitani psi.

Nužno je pružiti im dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi bili srećni i zadovoljni i tu su slični kao američki pitbul terijer.

Izgled rase i narav

Rodezijski-Ridzbek-dresura

Rodezijski ridžbek je prepoznatljiv po svom atraktivnom fizičkom izgledu. Osim karakteristične grbave šare na leđima i prekrasnog krzna, ridžbek ima snažno građeno telo sa dobro definisanim mišićima.

Njihova izražajna lica obuhvataju široku lobanju, izduženu njušku i tamne oči koje odaju inteligenciju. Izgled ridžbeka odiše snagom, elegancijom i plemenitošću.

Temperament

Rodezijski-Ridzbek-nega

Rodezijski ridžbek je rasa koja je poznata po svom posebnom temperamentu. Ridžbekovi su inteligentni, osetljivi i lojalni prema svojim vlasnicima.

Prema nepoznatim ljudima mogu biti uzdržani, ali su dobri saputnici svojoj porodici. Ova rasa ima umereni nivo energije, što znači da ne zahteva ekstremno puno fizičke aktivnosti, ali je važno da se redovno šetaju i igraju kako bi bili zadovoljni.

Ridžbekovi se dobro slažu s decom i drugim ljubimcima ako su pravilno socijalizovani.

Karakteristike Opis
Izgled Atraktivan i mišićav pas sa širom lobanjom, izduženom njuškom i tamnim očima.
Temperament Pametan, osetljiv, lojalan. Može biti tvrdoglav, ali dobar saputnik svojoj porodici.
Energija Umeren nivo energije, zahteva redovnu fizičku i mentalnu stimulaciju.
Socijalizacija Može dobro da se slaže s decom i drugim ljubimcima ako je pravilno socijalizovan.

Dresura i vaspitanje

Rodezijski-Ridzbek-rasa

Dresura je neophodna za ovu vrstu psa, posebno zbog njihove snage i veličine. Dresuru treba započeti dok je pas još štene i treba se fokusirati na osnovne komande kao što su sedi, lezi, čekaj, ovamo.

Doslednost i pozitivna motivacija su ključ uspeha, a dresura treba da bude zabavna kako bi pas bio motivisan.

Problematično ponašanje

Zbog njihove inteligencije i samostalnosti, ridžbek može razviti problematična ponašanja ako se ne vodi računa o njegovim mentalnim i fizičkim potrebama. Dugotrajna dosada može dovesti do destruktivnog ponašanja, zato je važno obezbediti dovoljno stimulacije kroz igru i trening.

Ako se pojave problemi u ponašanju, savetuje se konsultacija sa profesionalnim trenerom pasa.

Cena i kupovina u Srbiji

Rodezijski-Ridzbek-tezina

Kada je reč o kupovini rodezijskog ridžbeka u Srbiji, važno je obratiti pažnju na renomirane uzgajivače koji su poznati po etičkom pristupu. Potražnja za ovom rasom je u porastu, ali je broj registrovanih odgajivačnica relativno mali.

Preporučuje se poseta uzgajivaču, upoznavanje sa roditeljima štenaca i uvid u uslove u kojima se psi drže.

Troškovi i cena

Cena šteneta u Srbiji može varirati. U zavisnosti od pedigrea, zdravstvenog stanja i reputacije uzgajivača, cene se kreću od oko 800 do 1200 evra.

Osim početne cene, budući vlasnici treba da budu svesni i redovnih troškova vezanih za hranu, veterinarske usluge, opremu i trening.

FAQ

Kako se naziva ova rasa na engleskom jeziku?

Pasmina rodezijski ridžbek se na engleskom jeziku naziva Rhodesian Ridgeback.

Koliko visok može biti mužjak rodezijskog ridžbeka?

Mužjaci mogu biti visoki od 63 do 69 cm.

Kako se ova rasa ophodi prema nepoznatim ljudima?

Ovi psi mogu biti uzdržani prema nepoznatim ljudima, ali su verni i dobri saputnici svojim vlasnicima.

Koliko često treba četkati krzno ove rase psa?

Krzno ove rase treba četkati redovno kako bi se održalo čisto i sjajno. Preporučuje se četkanje najmanje jednom nedeljno.

Kako se rodezijski ridžbek slaže s decom?

Rodezijski Ridžbekovi se dobro slažu s decom svih uzrasta i često su zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici.

Zaključak

Rodezijski ridžbek je jedinstvena rasa pasa poreklom iz Afrike. Ovi inteligentni i verni psi zahtevaju redovnu fizičku i mentalnu stimulaciju.

Nega ridžbeka uključuje redovno četkanje krzna, čišćenje ušiju i održavanje higijene. Dresura ridžbeka može biti izazovna zbog njihove tvrdoglavosti, ali uz pozitivne metode dresure i doslednost mogu postati dobro vaspitani psi.

Ridžbekovi se dobro slažu s decom i drugim ljubimcima ako su pravilno socijalizovani. Za one koji žele snažnog, inteligentnog i plemenitog ljubimca, rodezijski ridžbek je odličan izbor.

Nadam se da vam je ovaj članak pružio korisne informacije o ovoj vrsti psa, njegovoj nezi i dresuri.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci