Sve što trebate znati o psu rase lasa apso: odličan izbor za porodice sa decom

Karakteristike-Lasa-Apso

Sve što trebate znati o psu rase lasa apso: odličan izbor za porodice sa decom

Lasa Apso je dugodlaki pas čvrste građe, nešto duži nego što su visoki. Mogu biti raznih boja poput zlatne, peskovite, med, tamno sive, kameno sive, dimno sive, dvobojni, crni, beli ili smeđi.

Odrasli mužjaci dostižu visinu od 25 cm, dok su ženke nešto manje. Težina odraslih pasa kreće se između 6-7 kg.

Ova vrsta psa je pogodna za neiskusne vlasnike, ali zahteva osnovnu obuku. Uživa u umerenim šetnjama i potrebno mu je pola sata dnevne šetnje.

Ovo je mali pas koji minimalno balavi, ali zahteva svakodnevnu negu. Lasa Apso je hipoalergenska rasa pasa, ali psi ove vrste znaju biti bučni.

Dobro se slaže sa drugim kućnim ljubimcima i odličan je porodični pas.

Opis izgleda

Lasa-Apso-stene

Lasa apso je pas malog rasta, ali velikog srca. Sa visinom ramena između 25 i 28 centimetara, ovi psi su kompaktni i čvrsto građeni.

Ono što ih najviše izdvaja je njihova duga, gusta dlaka koja može biti različitih boja – od zlatno medene do duboko crne. Oči su im obično tamne, duboko usađene ispod bogate šiške koja im često prekriva pogled.

Visina i težina

Standard rase navodi da visina lasa apso varira između 25 i 28 centimetara. Težina se kreće u rasponu od 5 do 8 kilograma, što ih čini idealnim za život u stanu.

Njihova mala veličina, međutim, ne treba da zavara; ovi psi su poznati po svojoj robusnosti i izdržljivosti.

O rasi

Lasa apso potiče iz Tibeta, gde su ih držali kao čuvare u hramovima i manastirima. Vekovima su bili simbol sreće i pratilac tibetanskih monaha.

Veruje se da su lasa apso psi bili toliko cenjeni da su se poklanjali isključivo kao kraljevski darovi.

U Srbiji

Priča o lasa apso u Srbiji počinje relativno skoro, sa uvozom prvih pasa. Danas su oni deo srpskih domova, gde se cene zbog svoje privrženosti i neobičnog izgleda.

Nutricionistički saveti i nega

Lasa-Apso-visina

Ishrana lasa apso pasa treba da bude prilagođena njihovoj veličini, starosti i nivou aktivnosti. S obzirom na njihovu predispoziciju za određene zdravstvene probleme, važno je da se izbor hrane pažljivo vrši.

Balansirana dijeta

Kvalitet hrane je od suštinskog značaja. Treba težiti hrani koja sadrži visokokvalitetne proteine, esencijalne masne kiseline, ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom i vlakna.

Ovi elementi će osigurati da vaš lasa apso ima sve potrebne nutrijente za zdrav i aktivan život.

Suplementi i vitamini

U nekim slučajevima, veterinari mogu preporučiti dodatke ishrani, kao što su suplementi za zglobove ili vitamini. Ovo je posebno važno za rase kao što su lasa apso, koji mogu imati genetsku sklonost ka određenim zdravstvenim problemima.

Optimalna ishrana

Pravilna ishrana je temelj dobrog zdravlja lasa apso pasa. Oni su po prirodi prilično aktivni i potrebno je osigurati im uravnoteženu ishranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima. Preporučuje se korišćenje kvalitetne komercijalne hrane koja je specijalno formulirana za male rase pasa ili, u dogovoru sa veterinarom, priprema balansirane domaće hrane.

Starost psa Količina hrane (g/dan) Broj obroka
2-4 meseca 50-75 4
4-6 meseci 75-100 3
6-12 meseci 100-125 2-3
Odrasli pas 125-150 2

Napomena: Ove količine su okvirne i trebale bi se prilagođavati individualnim potrebama svakog psa, u zavisnosti od njegove aktivnosti, metabolizma i zdravstvenog stanja. Uvek se konsultujte sa veterinarom za specifične preporuke.

Nega dlake

Lasa-Apso-dlaka

Dlaka lasa apso zahteva redovnu i temeljnu negu kako bi ostala zdrava i lepa. Često četkanje, najmanje nekoliko puta nedeljno, je neophodno kako bi se sprečilo formiranje čvorova i zapetljavanja.

Pored toga, redovno šišanje može pomoći u održavanju dlake na upravljivoj dužini.

Specifičnosti i cena

Lasa-Apso-saveti

Lasa apso je poznat po svom ponosnom i nezavisnom temperamentu. Uprkos svojoj maloj veličini, ovi psi imaju veliku ličnost i često se ponašaju kao da su veći nego što zapravo jesu.

Privrženi su svojim vlasnicima i mogu biti vrlo zaštitnički nastrojeni.

Cena u Srbiji

Cena lasa apso u Srbiji varira. Faktori koji utiču na cenu uključuju rodoslov, titule roditelja, kao i to da li se kupuje od registrovanog odgajivača ili ne.

Cena se obično kreće od oko 300 do 800 evra, ali može varirati zavisno od gore navedenih faktora.

Usvajanje ili kupovina šteneta

Lasa-Apso-temperament

Ukoliko ste zainteresovani za psa ove rase, imate mogućnost da razmislite o usvajanju ili kupovini šteneta. Obe opcije imaju svoje prednosti i važno je da donesete informisanu odluku o tome šta je najbolje za vas i za psa.

Usvajanje psa iz azila za životinje ili organizacije za spasavanje je divno iskustvo koje daje drugu šansu psima da pronađu ljubav i dom. Postoji mnogo pasa koji čekaju da budu usvojeni i pruženi stabilan i sretan život.

Uzimanjem psa iz azila, dajete nekome priliku da bude voljen član vaše porodice. Međutim, ako se odlučite za kupovinu šteneta, važno je pronaći pouzdanog uzgajivača.

Možete se obratiti kinološkom savezu ili uzgajivačkim klubovima kako biste pronašli legitimne uzgajivače pasa rase lasa apso. Pre donošenja odluke o kupovini, posetite uzgajivača kako biste se upoznali sa štencima i njihovim roditeljima.

To će vam pomoći da procenite njihovo zdravlje, temperament i uslove u kojima su odrasli. Nakon što ste razmotrili sve opcije i prikupili dovoljno informacija, donesite odluku koja je najbolja za vas i štene.

Bez obzira na to da li ste se odlučili za usvajanje ili kupovinu šteneta lasa apso, važno je pružiti mu ljubav, negu i odgovarajući dom kako bi postao srećan i zdrav član vaše porodice.

FAQ

Koje boje može biti pas ove rase?

Lasa Apso može biti raznih boja poput zlatne, peskovite, med, tamno sive, kameno sive, dimno sive, dvobojni, crni, beli ili smeđi.

Kolika je visina odraslog lasa apso psa?

Odrasli mužjaci dostižu visinu od 25 cm, dok su ženke nešto manje.

Kolika je težina odraslog psa?

Težina odraslih pasa kreće se između 6-7 kg.

Kako se lasa apso slaže sa drugim kućnim ljubimcima?

Lasa Apso se dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima.

Zaključak

Lasa Apso je predivna rasa pasa koja će vas oduševiti svojom inteligencijom i lojalnošću. Ovi psi su idealni za neiskusne vlasnike, ali im je potrebna osnovna obuka i redovna nega.

Ono što ih čini posebnim je njihova hipoalergenska priroda, što ih čini savršenim kućnim ljubimcima za sve koji pate od alergija. Ukoliko se odlučite za usvajanje psa, postoji mnogo organizacija za spasavanje i azila za životinje koje vam mogu pomoći da pronađete svog novog najboljeg prijatelja.

Ali, ako se odlučite za kupovinu šteneta, ne zaboravite da pronađete pouzdanog uzgajivača kako biste bili sigurni da dobijate zdravog i dobro socijalizovanog psa. Šta god da odlučite, ova rasa će vam pružiti bezuslovnu ljubav i radost u svakodnevnom životu.

Uživajte u svim divnim trenucima koje ćete provesti sa ovom neodoljivom i dragocenom rasom pasa.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci