Sve što treba da znate o Tulearskom psu – ekspertski vodič

Sve što treba da znate o Tulearskom psu – ekspertski vodič

Tulearski pas, poznat i kao Koton de Tulear, je rasa malih pasa poreklom sa ostrva Madagaskar. Ovi psi su prepoznatljivi po svojoj mekoj i bele dlaci, koja ih čini posebno atraktivnim. Pored toga, Tulearski pas ima prijateljski temperament, izdržljivost i visok nivo inteligencije. Ova rasa je veoma popularna i cenjena, posebno u Francuskoj. Ako ste zainteresovani za usvajanje Tulearskog psa, u nastavku ovog vodiča pronaći ćete sve relevantne informacije o karakteristikama, nezi, treniranju, ishrani i zdravlju ovih pasa.

Ključni zaključci:

  • Tulearski pas je mala rasa pasa sa mekom i bele dlakom, poreklom sa ostrva Madagaskar.
  • Ovi psi imaju prijateljski temperament i visok nivo inteligencije.
  • Tulearski pas zahteva redovnu negu dlake i fizičku aktivnost.
  • Pravilna ishrana i briga o zdravlju su ključni za dobrobit Tulearskog psa.
  • Iskusni odgajivačnica Tulearskih Pasa može vam pomoći da pronađete i usvojite psa iz ove rase.

Karakteristike Tulearskog psa

Tulearski pas je mali kućni pas sa dugom, pamučnom dlakom koja je bez podlake. Glava psa je kratka i trouglasta, sa okruglim tamnim očima. Usi su obesene i trouglaste, visoko usađene. Vrat je ravan i širok, a rep je nisko usađen i dug, sa zavijenim krajem. Tulearski pas ima okrugle i zatvorene šape sa dobro oblikovanim jastučićima.

Karakteriše ih prijateljski temperament i privrženost vlasniku. Ovi psi su poznati po svojoj izdržljivosti, inteligenciji i brzini. Takođe, smatraju se jednom od zdravijih pasmina, sa manje podložnosti bolestima.

Evo nekoliko ključnih karakteristika Tulearskog psa:

  • Visina mužjaka se kreće između 25 i 30 cm, dok su ženke nešto niže, između 22 i 27 cm.
  • Težina mužjaka kreće se od 4 do 6 kg, dok su ženke manje, teže od 3,5 do 5 kg.
  • Dlaka je meka, „pamučasta“ i bele boje, karakteristična za ovu rasu.
  • Tulearski pas spada u grupu 9 u okviru Međunarodne kinološke federacije (FCI) i često se naziva „Koton de Tulear“.

Tulearski pas je izuzetno privržena i inteligentna pasmina koja se odlično prilagođava porodičnom životu. Njihov prijateljski temperament čini ih odličnim izborom za porodice sa decom. Takođe, oni su veoma ljubazni sa drugim kućnim ljubimcima i često se dobro slažu sa drugim psima. Uz pravilnu negu i pažnju, Tulearski pas može biti sjajan i verni partner svakom vlasniku.

Tulearski pas Podaci
Veličina Mužjaci: 25-30 cm, Ženke: 22-27 cm
Težina Mužjaci: 4-6 kg, Ženke: 3,5-5 kg
Dlaka Meka, „pamučasta“, bele boje

Zaključak

Tulearski pas je izuzetno popularna rasa pasa sa dugom i mekom dlakom, koja se odlikuje temperamentom, privrženošću vlasniku i dobrom prilagođenošću porodičnom životu. Ovi psi zahtevaju svakodnevnu negu i redovnu šetnju. Takođe, važno je pružiti im odgovarajuću ishranu i pažljivo održavanje dlake.

Sa pravilnom brigom i ljubavlju, Tulearski pas može biti veoma srećan i zdrav član vaše porodice. Imajući u vidu njihov prijateljski temperament i izdržljivost, Tulearski psi su sjajni partneri za sve ljubitelje pasa. Njihov životni vek je relativno dug, što znači da će vam pružiti mnogo godina sreće i ljubavi. Uz pravilno treniranje i socijalizaciju, mogu postati izuzetno poslušni i odani kućni ljubimci.

Ako ste spremni da se posvetite ovoj prelepoj rasi i pružite im sve što im je potrebno, Tulearski pas će vam uzvratiti sa bezuslovnom ljubavlju i vernosti. Njihova nežna priroda i veseli karakter čine ih savršenim izborom za sve koji žele da u svom domu imaju ljubimca koji će ih uvek razveseliti i biti tu za njih. Uz pravilan odgoj i brigu, Tulearski pas može biti vaš najbolji prijatelj i pouzdan saputnik.

FAQ

Kakve su karakteristike Tulearskog psa?

Tulearski pas je mali kućni pas sa dugom, pamučnom dlakom bele boje. Imaju kratku i trouglastu glavu, okrugle tamne oči i obesene trouglaste uši. Njihov vrat je ravan i širok, a rep nisko usađen i dug. Imaju okrugle i zatvorene šape sa dobro oblikovanim jastučićima.

Koje su veličine Tulearski pas?

Težina mužjaka kreće se od 4 do 6 kg, dok su ženke manje i teže od 3,5 do 5 kg. Visina mužjaka je između 25 i 30 cm, dok su ženke nešto niže, između 22 i 27 cm.

Kakva je dlaka Tulearskog psa?

Tulearski pas ima meku, „pamučastu“ dlaku bele boje koja je karakteristična za ovu rasu. Dlaka je duga i nema podlaku.

Koliko dugo živi Tulearski pas?

Njihov životni vek je obično između 14 i 16 godina.

Kako se Tulearski pas naziva u okviru Međunarodne kinološke federacije?

Tulearski pas spada u grupu 9 u okviru Međunarodne kinološke federacije (FCI) i često se naziva „Koton de Tulear“.

Kako se može opisati temperament Tulearskog psa?

Tulearski pas se karakteriše prijateljskim temperamentom i privrženošću vlasniku. Ovi psi su izuzetno inteligentni, izdržljivi i brzi.

Koje su najčešće bolesti kod Tulearskog psa?

Tulearski pas se smatra jednom od zdravijih pasmina sa manjom podložnošću bolestima.

Kako se može pravilno brinuti o Tulearskom psu?

Tulearski pas zahteva svakodnevnu negu i redovnu šetnju. Važno je pružiti im odgovarajuću ishranu i pažljivo održavanje dlake. Sa pravilnom brigom i ljubavlju, Tulearski pas može biti veoma srećan i zdrav član vaše porodice.

Veze ka izvorima

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci