Sve što treba da znate o engleskom seteru – vaš vodič

Engleski-seter-sve-sto-treba-da-znate

Sve što treba da znate o engleskom seteru – vaš vodič

Engleski seter je jedna od najcenjenijih lovačkih rasa na svetu, ali je takođe odličan izbor za porodičnog psa. Nastao je u Francuskoj ukrštanjem francuskog i španskog pointera, a danas je prepoznatljiv po elegantnom izgledu, atletskoj građi tela i dugoj blago valovitoj svilenkastoj dlaci.

Ova rasa je aktivna i uživa u igri, te je pogodna za porodice koje često borave na otvorenom i imaju vremena za duge i aktivne šetnje. Engleski seteri su puni energije i zahtijevaju redovnu fizičku aktivnost kako ne bi postali destruktivni.

Pored toga, pravilna socijalizacija i obuka su ključni za njihov pravilan razvoj. Kod ove rase je takođe važna i pravilna nega dlake kako bi zadržala svoj kvalitet.

Karakteristike rase

Engleski seteri su nežni i mirni psi koji se odlično snalaze kao porodični ljubimci. Njihov elegantan izgled i atletska građa tela čine ih prepoznatljivima.

Ovaj pas je srednje veličine, tako da bi bilo poželjno da imate dvorište. Visina mužjaka se kreće od 65 do 68 centimetara, dok su ženke nešto niže, sa visinom od 61 do 65 centimetara.

Težina ove pasmine varira od 20 do 36 kilograma, zavisno od pola i građe psa. Dlaka engleskog setera je duga i blago valovita, a često su dvobojni.

Ova rasa se najčešće koristi kao lovački pas, ali se takođe dobro prilagođava kao porodični ljubimac. Engleski seteri imaju izražene lovačke instinkte, stoga je važno da budu dobro socijalizirani i naučeni da slušaju naredbe vlasnika.

Njihov miran karakter omogućava obavljanje pregleda zuba, testisa (mužjaci), visine, obima grudnog koša i slično. To čini ovu rasu pogodnom za obitelji koje žele psa s razvijenim mirnim temperamentom i koji se dobro slaže s decom i drugim kućnim ljubimcima.

Uz pravilnu socijalizaciju i dresuru, Engleski seter će biti poslušan i socijaliziran ljubimac koji će stvoriti harmoničan odnos s vlasnikom.

Preporuka za porodicu koja želi engleskog setera

Sve-so-treba-da-znate-o-engleskom-seteru-nega

  • Osigurajte dovoljno vremena za fizičku aktivnost i duge šetnje kako biste zadovoljili potrebe engleskog setera.
  • Naučite psa osnovnim naredbama i pravilima ponašanja kako biste stvorili poslušnog i dobro odgojenog ljubimca.
  • Redovito četkajte dlaku engleskog setera kako biste sprečili mršenje dlake i održali je zdravom i sjajnom.
  • Pravilna i uravnotežena prehrana osigurat će zdravlje i vitalnost vašeg engleskog setera.
  • Posvetite dovoljno vremena socijalizaciji svog psa kako bi se osećao ugodno u različitim situacijama i okruženjima.
Karakteristike engleskog setera Ocena
Nežnost i miran temperament 5/5
Atletska građa tela i elegantan izgled 5/5
Lovački instinkt 4/5
Duga i blago valovita dlaka 4/5
Dobro prilagođavanje porodičnom životu 4/5

Nega i dresura

Sve-so-treba-da-znate-o-engleskom-seteru-saveti

Kako bi engleski seter bio zdrav i sretan, potrebna mu je pravilna nega i dresura. Dlake treba četkati redovito kako bi se uklonile mrtve dlake i sprečilo njeno mršenje.

Takođe, potrebno je redovno kupanje kako bi dlaka ostala čista i sjajna. Ishrana engleskog setera treba biti visokokvalitetna i prilagođena aktivnosti psa.

Važno je osigurati dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije kroz svakodnevne šetnje i igre. Pravilna dresura je ključna za socijalizaciju i poslušnost psa.

Koristite metode pozitivne motivacije i gradite dobar odnos sa psom. Uz pravilnu negu, dresuru i odgovarajuću socijalizaciju, engleski seter će biti idealan pratilac i ljubimac.

Potražite pouzdanu odgajivačnicu engleskih setera koja će vam pružiti podršku i savete za pravilnu negu i dresuru.

Zdravlje engleskog setera

Sve-so-treba-da-znate-o-engleskom-seteru-temperament

Engleski seteri su generalno zdravi psi, ali kao i svaka rasa, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Neki od zdravstvenih problema koji se mogu javiti kod ove pasmine uključuju displaziju kukova, nasledne bolesti očiju, kao što su katarakta i progresivna atrofija retine, kao i različite alergije i kožne bolesti.

Redovni veterinarski pregledi i pravilna ishrana su ključni za održavanje zdravlja ovih pasa.

Cena engleskog setera u Srbiji

Sve-so-treba-da-znate-o-engleskom-seteru-dresura

Kada je reč o ceni engleskog setera u Srbiji, ona može varirati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući poreklo psa, rodovnik, dresuru i namenu – da li je pas namenjen za lov, izložbe ili kao kućni ljubimac. Na osnovu oglasa na internetu, cene se kreću od oko 60 evra za štence bez rodovnika, do 700 evra ili više za pse sa kompletnom dokumentacijom, vakcinisane i spremne za lov ili izložbe.

Često postavljana pitanja

Da li engleski seteri dobro podnose hladno vreme?

Da, engleski seteri imaju gustu dlaku koja im pomaže da se nose sa hladnim vremenom. Ipak, treba im obezbediti toplo sklonište i ne izlagati ih ekstremno niskim temperaturama.

Koliko često treba kupati ovu rasu pasa?

Engleski seteri ne zahtevaju često kupanje, obično je dovoljno jednom u nekoliko meseci, osim ako se ne uprljaju tokom igre ili lova. Prečesto kupanje može oštetiti prirodna ulja u njihovoj dlaci.

Da li engleski seteri zahtevaju specijalizovanu ishranu?

Engleski seteri trebaju uravnoteženu ishranu prilagođenu njihovoj razini aktivnosti. Visokokvalitetna komercijalna hrana ili dobro izbalansirana domaća ishrana su prikladne opcije.

Kako ovi psi reaguju na druge kućne ljubimce?

Uz pravilnu socijalizaciju od malih nogu, engleski seteri mogu se dobro slagati s drugim kućnim ljubimcima. Važno je nadgledati njihove interakcije dok se ne uspostavi međusobno poverenje.

Koliko vremena dnevno treba posvetiti vežbanju?

Engleski seteri su aktivni psi i trebaju najmanje jedan do dva sata vežbanja dnevno. To uključuje šetnje, trčanje, igru i mentalnu stimulaciju.

Da li ovi psi mogu živeti u stanu?

Iako engleski seteri preferiraju prostor gde mogu slobodno trčati, mogu se prilagoditi životu u stanu ako im se obezbedi dovoljno dnevne aktivnosti i vežbanja.

Zaključak

Engleski seter, sa svojim plemenitim poreklom i prepoznatljivim karakteristikama, predstavlja više od običnog kućnog ljubimca ili lovačkog psa. On je simbol elegancije, snage i odanosti, koji svojom prisutnošću obogaćuje živote svojih vlasnika.

Njegova sposobnost da se prilagodi kako lovačkom tako i porodičnom okruženju čini ga idealnim izborom za različite ljubitelje pasa. Aktivan stil života engleskog setera zahteva posvećenost i razumevanje od strane vlasnika, ali uzajamna ljubav i poštovanje koje se razvija kroz zajedničke aktivnosti i trenutke provedene u prirodi su neprocenjivi.

Socijalizacija i obuka su ključni za harmoničan suživot sa ovom rasom, kao i redovna nega i pažnja prema njihovom zdravlju.  Cene variraju, ali vrednost koju engleski seter donosi u živote ljudi je nemerljiva.

Kroz ovaj vodič, nadamo se da smo vam približili sve što treba da znate o engleskom seteru.  Neka vaša odluka o udomljavanju ovog plemenitog psa bude informisana i puna ljubavi prema rasi koja ima mnogo toga da ponudi.

Engleski seter nije samo pas – on je prijatelj, saputnik i član porodice koji će vam svakodnevno pokazivati šta znači bezuslovna ljubav.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci