Sve što trebate znati o sibirskom haskiju – vaš vodič

Sibirski-haski-sve-sto-treba-da-znate

Sve što trebate znati o sibirskom haskiju – vaš vodič

Sibirski haski, poznat i kao haski, je prelepa rasa pasa poreklom iz Sibira. Oni su atletski, inteligentni i nezavisni psi, često upoređivani s vukovima zbog svog izgleda.

Ova rasa vuče korene od plemena sibirskih nomada poznatih kao „Čukči“. Sibirski haskiji su nekada služili kao radni psi za vuču saonica, ali danas su sve popularniji kao porodični ljubimci.

Poreklo rase

Sve-sto-trebate-znati-o-sibirskom-haskiju-setnja

Ova drevna rasa smatra se jednom od najstarijih na svetu. Čukči su koristili ove pse za transport i kao pratnju za decu.

Sibirski haskiji su kasnije stigli na Aljasku tokom zlatne groznice u 20. veku i postali su nezamenljivi kada je u pitanju vuča sanki. Kroz vreme, rasa se razvijala u Severnoj Americi i postala je popularna širom sveta kao obiteljski pas.

Veruje se da sibirski haski ima snažne genetske veze sa vukovima zbog svog izgleda i ponašanja. Imaju plave ili dvobojne oči koje ih čine posebnim i karakterističnu oznaku na licu koja podseća na masku.

Njihova visina se kreće između 50cm i 60cm, a težina između 16kg i 28kg. Ovi psi su poznati po svojoj atletskoj građi i mogu se pohvaliti dugim životnim vekom od 10 do 13 godina.

Sibirski haski je pas koji je svoje korene sačuvao kroz vekove i danas je cijenjen i omiljen u mnogim domovima širom sveta. Njegovo poreklo i istorija čine ga posebnim i intrigantnim, dok ga karakteristike koje poseduje čine idealnim partnerom za ljubitelje pasa koji su spremni pružiti dovoljno fizičke aktivnosti i nežnosti.

Karakteristike ove rase

Sve-sto-trebate-znati-o-sibirskom-haskiju-rasa

Sibirski haski je poznat po svojoj lepoti i atletskom izgledu, ali ga često pomešamo sa aljaskim malamutom. Ovi psi imaju snažnu i skladnu građu, sa gustim krznom, bademastim očima i trouglastim ušima.

Oni su druželjubivi, inteligentni, prijateljski nastrojeni, nežni i ljubazni prema svima. Međutim, oni mogu biti nezavisni i tvrdoglavi, zbog čega je važno imati iskustva u dresuri pasa.

Sibirski haskiji su uglavnom dobri sa decom i drugim kućnim ljubimcima, ali treba imati na umu da su oni lovci i mogu imati snažan lovački instinkt. Takođe, haskiji vole zavijati, ali ne laju često.

Oni mogu biti vrlo energični i zahtevaju puno fizičke aktivnosti kako bi ostali srećni i zadovoljni. Sada kada smo razgovarali o temperamentu, hajde da se usredsredimo na neke druge karakteristike sibirskog haskija.

Ova rasa ima dosta dlake koja zahteva redovno četkanje i održavanje. Imaju dvostruko krzno koje ih štiti od hladnoće i omogućava im da se prilagode različitim vremenskim uslovima.

Ali to takođe znači da tokom sezona linjanja, haskiji mogu ispustiti velike količine dlake i zahtevati intenzivnije održavanje. Zato je važno da se posvetite redovnom četkanju i održavanju njihovog krzna.

Da biste imali srećnog i zdravog haskija, važno je pružiti im dovoljno fizičke aktivnosti. Ovi psi su visokoenergetski i vole biti aktivni.

Duge šetnje, trčanje i igre su esencijalni za njihovo zadovoljstvo. Takođe je važno obezbediti im mentalnu stimulaciju, poput dresure ili igračaka za mozak.

Bez dovoljno aktivnosti, sibirski haski može postati dosadan, anksiozan ili destruktivan. Dakle, vlasnici sibirskog haskija treba da budu spremni da posvete puno vremena i pažnje zadovoljenju potreba ovih energičnih pasa.

Karakteristike Sibirskog Haskija Opis
Temperament Druželjubiv, inteligentan, prijateljski nastrojen, nežan, ljubazan, nezavisan, tvrdoglav
Pogodan za porodicu Da, uglavnom dobar sa decom i drugim kućnim ljubimcima
Potrebna fizička aktivnost Visoka – duga šetnja, trčanje, igre
Linjanje Intenzivno sezonsko linjanje, zahteva redovno četkanje

Sve-sto-trebate-znati-o-sibirskom-haskiju-dresura

Često postavljana pitanja

Da li sibirski haski zahteva posebnu vrstu ishrane?

Pas iz ove rase nije izbirljiv kada je u pitanju hrana, ali je važno hraniti ga kvalitetnom hranom bogatom proteinima. Zbog njihove visoke energije, preporučuje se ishrana koja podržava njihovu atletsku građu.

Koliko često treba vežbati ovog psa?

Sibirski haski zahteva svakodnevnu fizičku aktivnost. Najmanje dva sata aktivnog vežbanja dnevno, uključujući šetnje, trčanje ili igre, je idealno za održavanje njihovog zdravlja i sreće.

Da li sibirski haski može živeti u toplijim klimama?

Iako su prilagođeni hladnim klimama, sibirski haskiji mogu živeti u toplijim područjima uz pravilnu negu. Važno je obezbediti im hladovinu, dovoljno vode i izbegavati intenzivne aktivnosti tokom najtoplijeg dela dana.

Kako se ovaj pas slaže sa drugim životinjama?

Sibirski haski može biti prijateljski nastrojen prema drugim kućnim ljubimcima, ali zbog svog lovačkog instinkta, važno je rano ih socijalizovati i nadgledati interakcije sa manjim životinjama.

Da li sibirski haski zahteva posebnu vrstu dresure?

S obzirom na njihovu nezavisnost i tvrdoglavost, sibirski haski može biti izazov za dresuru. Konzistentnost, strpljenje i pozitivno pojačanje su ključni za uspešno obučavanje ovih pasa.

Koliko često treba kupati ovo psa?

Sibirski haski ne zahteva česte kupke, obično samo kada su zaista prljavi. Prečesto kupanje može oštetiti njihovo prirodno ulje u krznu, pa se preporučuje kupanje samo nekoliko puta godišnje.

Zaključak

Sibirski haski je prelepa i privlačna rasa, ali zahteva posvećenost i odgovornost od vlasnika. Ovi psi su veoma energični i zahtevaju puno fizičke aktivnosti kako bi bili zdravi i zadovoljni.

Ako ste aktivna osoba koja voli provoditi vreme na otvorenom i spremni ste pružiti haskiju dovoljno vežbe, onda je ova rasa savršena za vas. Takođe je važno napomenuti da sibirski haski ima gustu dlaku koja zahteva redovno četkanje i održavanje.

Ako nemate vremena ili strpljenja da se redovno brinete o njihovoj dlaci, možda ova rasa nije pravi izbor za vas. Ali ako ste spremni posvetiti se nezi i održavanju njihove dlake, sibirski haski će vam uzvratiti svojom odanošću i ljubaznošću.

Uz pravilnu negu i vaspitanje, sibirski haski može biti odan i ljubazan ljubimac, idealan za avanturističke vlasnike koji vole provoditi vreme na otvorenom. Ako ste spremni pružiti mu ljubav i pažnju koje zaslužuje, sibirski haski će vam biti verni prijatelj i nezamenjiv član porodice.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci