Sve što trebate znati o pasmini Tibetski Mastif

Dresura-Tibetski-mastif

Sve što trebate znati o pasmini Tibetski Mastif

Tibetski Mastif je divovski pas, moćna, mišićava rasa, atletskog i okretnog držanja. Mužjaci imaju minimalno 66 cm visine, dok su ženke najmanje 61 cm visine. Težina varira od 36 do 72 kg, zavisno od pola, visine i građe psa. Dlaka Tibetskog Mastifa je gusta i duga, s „grivom“ oko vrata i ramena, koja je izraženija kod mužjaka. Postoje različite boje i oznake dlake kod ove pasmine.

Pas je pogodan za iskusne vlasnike i zahteva dodatnu obuku. Uživa u aktivnim šetnjama od jedan do dva sata dnevno. Takođe zahteva svakodnevnu negu, a nije hipoalergenska rasa pasa. Tibetski Mastif je brbljiv pas koji je poznat po svojoj predanim ulozi čuvara, što podrazumeva lajanje, upozoravanje i fizičku zaštitu. Može biti potrebna obuka za život sa drugim kućnim ljubimcima i decom.

Ključne informacije

  • Tibetski Mastif je divovski pas rase sa mišićavim telom i gustom dlakom.
  • Visina mužjaka je minimalno 66 cm, dok su ženke najmanje 61 cm.
  • Težina varira od 36 do 72 kg, zavisno od pola, visine i građe psa.
  • Pas zahteva dodatnu obuku i aktivne šetnje od jedan do dva sata dnevno.
  • Tibetski Mastif je čuvarski pas koji može biti zahtevan za život sa drugim kućnim ljubimcima i decom.

Nega i trening Tibetskog Mastifa

Tibetski-mastif-nega

Tibetski Mastif je pasmina koja zahteva redovnu negu kako bi njegova dlaka ostala zdrava i čista. Dlaka se četka barem nekoliko puta nedeljno kako bi se uklonile mrtve dlake i sprečilo stvaranje čvorova. Takođe je važno redovno brisati sline i čistiti usta ovog psa, jer ima tendenciju da dosta sline. Održavanje higijene ušiju i sečenje noktiju su takođe deo rutinske nege.

Što se tiče treninga, Tibetski Mastif je inteligentan pas koji zahteva dosledan i pozitivan pristup. Rana socijalizacija je ključna kako bi se pas naučio kako da se ponaša u različitim situacijama i oko različitih ljudi i životinja. Kao čuvarski pas, Tibetski Mastif ima predanu ulogu zaštite, pa je važno da se kroz trening uspostavi jasna komunikacija između vlasnika i psa.

Evo nekoliko saveta za trening Tibetskog Mastifa:

  1. Započnite trening u ranom uzrastu kako bi se izgradio temelj poslušnosti i socijalizacije.
  2. Koristite pozitivno pojačanje, poput nagrada i pohvala, kako biste podstakli željeno ponašanje.
  3. Budite dosledni i strpljivi tokom treninga, jer je ova pasmina sklona nezavisnom razmišljanju.
  4. Uključite raznovrsne aktivnosti u trening kako biste održali psa mentalno i fizički stimulisanog.

Primjer trening rasporeda Tibetskog Mastifa:

Dan Vreme Aktivnost
Ponedeljak 8:00 Šetnja i osnovna poslušnost
Utorak 10:00 Socijalizacija sa drugim psima
Sreda 15:00 Trening na povodcu i rad na komandama
Četvrtak 9:30 Igra i mentalne aktivnosti
Petak 17:00 Trening čuvanja i zaštite

Tibetski Mastif je inteligentan pas koji će uživati u treningu i angažovanju sa svojim vlasnikom. Redovna nega i dosledan trening pomoći će psu da bude zdrav, srećan i dobro prilagođen porodičnom životu.

Pronalaženje Tibetskog Mastifa – Usvajanje i uzgajivači

Tibetski-mastif-nega-stene

Ako želite usvojiti Tibetskog Mastifa, možete se obratiti azilima za životinje i organizacijama za spašavanje. Mnogo pasa čeka na svoj zauvek dom, a tela za usvajanje će vas pažljivo upariti sa pravim psom za vas.

Ukoliko želite štene sa pedigreom, najbolje je da se obratite Kinološkom savezu ili uzgajivačima koji su deo zvaničnog programa Kinološkog saveza. Možete posetiti izložbe pasa kako biste se upoznali s uzgajivačima i raspitali o dostupnosti štenaca Tibetskog Mastifa. Važno je da izaberete pouzdanog i odgovornog uzgajivača.

Odgajivačnica Tibetskog Mastifa je još jedna opcija za pronalaženje ove rase. U odgajivačnicama možete dobiti informacije o rasplodnim psima, njihovim pedigreima, kao i mogućnost uvida u uslove u kojima su psi odgajani. Pripazite da izaberete odgajivačnicu koja je etička i posvećena dobrobiti pasa.

Cena Tibetskog Mastifa Štenci Tibetskog Mastifa Odgajivačnica Tibetskog Mastifa
3000€ – 7000€ Neophodno je proveriti sa uzgajivačem Potrebno je pronaći pouzdanu odgajivačnicu

Pitanja i odgovori

Da li je Tibetski Mastif pogodan za porodičnog ljubimca?

Tibetski Mastif je pogodan za iskusne vlasnike i zahteva dodatnu obuku. Može biti potrebna obuka za život sa drugim kućnim ljubimcima i decom.

Koliko često treba četkati dlaku Tibetskog Mastifa?

Potrebno je četkanje dlake barem nekoliko puta nedeljno kako bi se uklonile mrtve dlake i sprečilo stvaranje čvorova.

Kako se pronalazi Tibetski Mastif za usvajanje?

Ako želite usvojiti Tibetskog Mastifa, možete se obratiti azilima za životinje i organizacijama za spašavanje.

Gde mogu pronaći štene Tibetskog Mastifa sa pedigreom?

Ukoliko želite štene sa pedigreom, najbolje je da se obratite Kinološkom savezu ili uzgajivačima koji su deo zvaničnog programa Kinološkog saveza.

Zaključak

Tibetski Mastif je impresivna pasmina koja zahteva iskusne vlasnike i posvećenost u nezi i treningu. Ova moćna pasmina je poznata po svom čuvarskom instinktu i zahteva dosledan i pozitivan pristup u treningu. Bez obzira da li se odlučite za usvajanje ili kupovinu šteneta sa pedigreom, važno je da pronađete pouzdanog uzgajivača ili azil koji će vam pomoći da izaberete pravog psa za sebe.

Tibetski Mastif će biti neverovatna i impresivna dodatak vašoj porodici, ali je važno biti svestan svih njegovih karakteristika i potreba kako biste se pravilno brinuli o ovoj posebnoj pasmini.

Za više informacija o Tibetskom Mastifu, možete se posavetovati sa veterinarom ili se pridružiti online zajednicama ljubitelja ove pasmine. Bez obzira na izazove koje ova pasmina može doneti, siguran sam da ćete biti nagrađeni ne samo lepotom i snagom Tibetskog Mastifa, već i vernosti i ljubavlju koju će vam pružiti.

Veze ka izvorima

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci