Sve što trebate znati o rasi čivava – vaš vodič

CIvava-sve-sto-treba-da-znate

Sve što trebate znati o rasi čivava – vaš vodič

Čivava je jedna od najstarijih dekorativnih rasa na svetu. Njeni preci bili su sveti psi Maja i Asteka po imenu techichi.

Postoje dve teorije o poreklu čivave: jedna kaže da potiču od techichi pasa koji su živeli u Centralnoj ili Južnoj Americi, dok druga tvrdi da su dovedeni iz Kine od strane španskih trgovaca i ukršteni sa domaćim psima. Dugodlaka čivava je najverovatnije mešavina kontinentalnog patuljastog španijela i pomeranca.

Popularnost čivave je porasla tokom 1930-ih i 40-ih godina prošlog veka. Danas se one nalazi na 11. mestu među 155 rasa i sorti koju priznaje Američki kinološki savez.

Čivave su poznate po svojoj simpatičnoj spoljašnosti, maloj veličini i prisustvu velikih ušiju. Imaju različite boje i tipove krzna, kao i različite karakteristike i temperament.

Životni vek ovog psa je između 12 i 20 godina. Potrebno im je minimalno četkanje i aktivnost, ali vole da budu sa svojim ljudima.

Karakteristike i temperament

Čivave su smatrane najsimpatičnijim i najslađim psima na svetu. Imaju trouglaste uši, dugačak i izvijen rep i pomalo luckast izraz lica.

Ova mala rasa pasa poreklom iz Meksika ima nekoliko karakteristika i temperamenta koje ih čine posebnim. Ovi psi su veoma male veličine, visine između 15-23 cm i težine od 1-3 kg.

Ove male životinje su izuzetno inteligentne i brzo uče, zbog čega se mogu takmičiti u agilnosti i poslušnosti. Takođe su veoma odane i vezane za svoje vlasnike, ali mogu biti stidljive prema nepoznatim osobama.

Važno je da se dobro socijalizuju kako bi imale ispravno ponašanje prema deci, odraslima i drugim životinjama. Čivave mogu biti zahtevne i tvrdoglave, ali uz pozitivnu i zabavnu dresuru mogu biti uspešno obučene.

Bitno je napomenuti da se ne smeju držati duže od 4 sata zatvorene, izuzev tokom noći kada spavaju. Takođe je karakteristično da drhte kada su hladne, uzbudjene ili uplašene.

Ukratko, karakteristike čivave uključuju malu veličinu, inteligenciju, odanost, ali i zahtevnost u obuci. Njihov temperament može se opisati kao privržen i stidljiv prema strancima, ali takvu ponašanje moguće je promeniti uz odgovarajuću socijalizaciju i obuku.

Nega i zdravlje

Sve-sto-trebate-znati-o-rasi-civava-zdravlje

Nega čivave zahteva posebnu pažnju i brigu kako bi se održalo njeno zdravlje i dobrobit. Redovno četkanje dlake je neophodno kako bi se uklonili eventualni čvorovi i sprečile kožne infekcije.

Kratkodlake čivave mogu se četkati gumenom rukavicom ili posebnom četkom, dok se dugodlake četkaju metalnom četkom. Takođe, obratite pažnju na čišćenje ušiju i redovno proveravajte oči kako biste sprečili moguće infekcije i iritacije.

Pored toga, važno je održavati higijenu i čistiti mrlje ispod očiju čivave. Ovi psi su osetljivi na promene temperature, pa je važno obezbediti im adekvatnu zaštitu od ekstremnih uslova.

Takođe, izbegavajte izlaganje čivave većim psima kako biste sprečili moguće povrede. Zdravlje psa je obično dobro, ali kao i kod svih pasa, mogu se javiti određeni zdravstveni problemi.

Neki od uobičajenih problema koji se mogu javiti kod čivava su luksacija patele, hipoglikemija, srčani problemi i kolaps traheje. Zbog toga je važno redovno voditi psa veterinaru i brinuti o njegovim zubima kako bi se održalo njegovo zdravlje tokom godina.

Posebnost rase

Sve-sto-trebate-znati-o-rasi-civava-ishrana

Jedna od najupečatljivijih karakteristika čivave je njena izuzetna emotivna inteligencija i duboka povezanost koju ostvaruje sa svojim vlasnicima. Čivave su poznate po tome što su izuzetno odane i često biraju jednog člana porodice kao svog „omiljenog“.

Ova selektivna privrženost može dovesti do veoma jake veze, zbog čega ovi psi često prate svog vlasnika svuda po kući i žele da učestvuju u svim aktivnostima. Ova rasa je takođe poznata po svojoj sposobnosti da „čita“ emocije svojih vlasnika.

Čivave mogu postati veoma zaštitnički nastrojene ako osete da je njihov vlasnik uznemiren ili u nevolji. Njihova osetljivost na ton glasa i govor tela čini ih odličnim psima za one koji traže emotivnu podršku ili društvo.

Međutim, ova emocionalna osetljivost zahteva odgovarajući pristup u obuci i socijalizaciji. One mogu razviti anksioznost razdvajanja ako su previše vezane za svog vlasnika, što može dovesti do problema u ponašanju kada se ostave same.

Zbog toga je važno rano ih navikavati na periodičnu samostalnost i osigurati da imaju svoj prostor i igračke koje će ih zabavljati kada nisu u direktnom kontaktu sa vlasnikom. Uz pravilnu pažnju i brigu, čivave mogu biti više od ljubimaca; one mogu biti pravi emocionalni saputnici koji obogaćuju živote svojih vlasnika svojom neizmernom ljubavlju i privrženošću.

Cena u Srbiji

Sve-sto-trebate-znati-o-rasi-civava-zivotni-vek

Cena čivave u Srbiji može varirati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući poreklo, rodovnik, izgled i zdravstveno stanje psa. Generalno, cene se kreću od oko 200 do 1000 evra ili više za primerke sa pedigreom i od uzgajivača sa dobrim reputacijama.

Pre kupovine, potrebno je obaviti detaljno istraživanje i posetiti više uzgajivača kako bi se osiguralo da pas dolazi iz zdravog i etičkog okruženja. Takođe, potrebno je uzeti u obzir i troškove veterinarske nege, vakcinacije, hrane i ostalih potrepština koje su neophodne za održavanje zdravlja i sreće čivave.

Često postavljana pitanja

Da li čivave zahtevaju poseban tip ishrane?

Da, čivave zahtevaju balansiranu ishranu prilagođenu njihovoj maloj veličini i energetskim potrebama. Preporučuje se kvalitetna hrana koja je bogata proteinima i ima nizak sadržaj zrna.

Kako se ovi psi ponašaju u prisustvu dece?

Čivave mogu biti dobre sa decom ako su pravilno socijalizovane, ali zbog svoje male veličine, važno je naučiti decu kako da pravilno postupaju sa njima kako bi se izbegle povrede.

Da li ovi psi trebaju puno vežbanja?

Iako su male, one su aktivne i zahtevaju redovne šetnje i igru kako bi ostale zdrave i srećne. Kratke, ali česte aktivnosti su idealne za ovu rasu.

Kako se snalaze u stanu?

Čivave su odličan izbor za stanovanje zbog svoje male veličine i prilagodljivosti. Međutim, treba im omogućiti redovne šetnje i igru van stana.

Da li čivave lako podnose hladnoću?

Ne, čivave nisu rasa koja dobro podnosi hladnoću zbog svoje male veličine i kratke dlake. Treba ih zaštititi toplom odećom i izbegavati izlaganje niskim temperaturama.

Koliko često treba kupati čivavu?

One ne trebaju česte kupke, dovoljno je jednom u nekoliko meseci, osim ako se ne uprljaju. Prečesto kupanje može ukloniti prirodna ulja sa kože i dovesti do iritacija.

Zaključak

Čivava, kao jedna od najstarijih dekorativnih rasa, nosi bogatu istoriju i tradiciju predstavljajući kao i neke druge rase svoju zemlju – Meksiko. Njena popularnost ne jenjava vekovima, a njene karakteristike i temperament čine je idealnim ljubimcem za mnoge ljude.

Ova rasa zahteva posvećenost i razumevanje specifičnih potreba, kako u pogledu nege tako i u pogledu socijalizacije i obuke. S obzirom na njihovu inteligenciju i odanost, čivave su više od ljubimaca; one su pravi članovi porodice koji mogu pružiti mnogo ljubavi i radosti.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci