Sve što treba da znate o rasi bordoška doga: odličan izbor za porodice i aktivne vlasnike pasa

Bordoska-doga-sve-sto-treba-da-znate

Sve što treba da znate o rasi bordoška doga: odličan izbor za porodice i aktivne vlasnike pasa

Bordoška doga, poznata i kao francuski mastif, rasa je koja svojim impozantnim izgledom i blagim temperamentom osvaja srca ljubitelja pasa širom sveta. U ovom blogu, istražićemo sve što trebate znati o ovoj plemenitoj rasi, zašto su odličan izbor za porodice i kako se snalaze kao pratilac aktivnim vlasnicima pasa.

Poreklo rase

Bordoška Doga, poznata i kao rasa bordoške doge, ima dugu istoriju koja seže unazad u 14. veku. Ova izuzetna rasa poreklom je iz Francuske kao i baset, i tokom vremena je stekla reputaciju jedne od najuzvišenijih rasa pasa.

Njeni koreni datiraju iz vremena kada su ovi psi služili kao borbeni psi i lovački psi za svinje. Istorija ove rase dostigla je vrhunac popularnosti u 19. veku.

Prvi put su se kao izložbeni psi pojavili na izložbi pasa 1863. godine u Francuskoj. Kroz selektivno ukrštanje različitih vrsta pasa, odgajivači su stvorili bordošku dogu kakvu danas poznajemo.

Interesovanje za ovu rasu opalo je nakon Drugog svetskog rata, ali se kasnije ponovo povećalo. Danas, bordoška doga je poznata širom sveta i izrazito cenjena zbog svog porekla i karakterističnog izgleda.

Ukratko, bordoška doga je jedna od najstarijih rasa pasa sa bogatom istorijom. Njeni koreni sežu u Francusku u 14. veku, gde su bili korišćeni kao borbeni psi i lovački psi za svinje.

Tokom vremena, ova izuzetna rasa se razvila u odanog i hrabrog psa, koji danas ima status jedne od najuzvišenijih rasa pasa.

Karakteristike rase

Sve-sto-treba-da-znate-o-rasi-bordoska-doga-zivotni-vek

Bordoška doga se po svom temperamentu odlikuje uzdržljivošću i smirenošću. Iako njihov izgled može delovati preteći, ovi psi su veoma odani i privrženi porodici.

Oni su odlični čuvari kuće i vlasnika, ali su istovremeno hrabri i tolerantni. Ova rasa se dobro slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima.

Imaju reputaciju da su nezgodne naravi, ali su zapravo vrlo živahni i vole da provode vreme u društvu ljudi. Ovi psi zahtevaju pažnju i ljubav od vlasnika, a zapostavljanje ih može uticati negativno na njihovo ponašanje.

„Bordoška doga je izuzetno hrabra i vernost joj je u krvi. Uvek će biti tu da zaštiti svoju porodicu i dom, ali istovremeno će biti i nežna i privržena prema svima u porodici.“ – Iskustvo vlasnika ove rase.

Temperament

Sve-sto-treba-da-znate-o-rasi-bordoska-doga-dresura

Bordoška doga je poznata po svom smirenom temperamentu i izuzetnoj odanosti. Ovi psi su veoma vezani za svoju porodicu i pokazuju veliku ljubav prema vlasnicima.

Njihova hrabrost i čuvarski instinkt čine ih odličnim zaštitnicima doma. Međutim, važno je napomenuti da su bordoške doge tolerantne i dobro se slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima.

Uprkos svojoj reputaciji kao nezgodne i tvrdoglave rase, one su zapravo vrlo živahne i vesele. Vole da budu uključene u porodične aktivnosti i provode vreme sa svojim vlasnicima.

Uživaju u pažnji i ljubavi koju im pružaju, te će se ponašati najbolje kada su okružene sa puno ljubavi i posvećenosti.

Čuvanje i zaštita

Sve-sto-treba-da-znate-o-rasi-bordoska-doga-nega

Jedna od glavnih karakteristika bordoške doge je njihova predanost čuvanju doma i zaštiti vlasnika. Ovi psi su hrabri i odvažni, spremni da se suoče sa bilo kojom situacijom koja predstavlja pretnju.

Njihova veličina i snaga čine ih impresivnim u očima potencijalnih napadača, dok njihova smirenost i kontrola omogućavaju da budu efikasni čuvari. Međutim, iako bordoške doge imaju snažan zaštitnički instinkt, važno je da se pravilno socijalizuju od malena.

Ovo će im pomoći da razviju pravilno ponašanje prema nepoznatim ljudima i drugim životinjama, omogućavajući im da budu sigurne i pouzdane čuvarke sa pravim razumevanjem situacija.

Životni prostor i uslovi života

Sve-sto-treba-da-znate-o-rasi-bordoska-doga-higijena

Bordoška doga se može prilagoditi životu u stanu pod uslovom da ima dovoljno prostora i redovno se vežba. Ipak, idealni uslovi za ovu rase su kuća sa prostranim dvorištem gde mogu slobodno da se kreću.

Važno je obezbediti ograđen prostor kako bi se izbeglo da psi lutaju, što može biti opasno i za njih i za okolinu.

Specifičnosti rase i cena u Srbiji

Bordoška doga je rasa koja je postala popularna i u Srbiji. Specifičnosti koje ih izdvajaju su njihova odanost, zaštitnički instinkt i sposobnost da budu dobri čuvari.

Cena ove doge u Srbiji može varirati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući poreklo, rodovnik, zdravstveno stanje i uslove u kojima su odrasli. Za precizne informacije o ceni, preporučuje se kontaktiranje lokalnih uzgajivača ili kinoloških udruženja.

Često postavljana pitanja

Kakva je očekivana životna doba ove rase?

Očekivana životna doba bordoške doge je obično između 8 i 10 godina, ali sa pravilnom negom i zdravom ishranom, neki mogu živeti i duže.

Da li ova rasa zahteva specifičnu vrstu dresure?

One zahteva konzistentnu i ranu dresuru kako bi se razvila u dobro prilagođenog psa. Poznati su po svojoj tvrdoglavosti, pa je strpljenje ključno.

Koliko često treba vežbati bordošku dogu?

Ovaj tip psa zahteva umerenu vežbu svakodnevno. Duge šetnje i vreme za igru su važni za njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Da li ovaj pas dobro podnosi vrućinu?

Zbog svoje kratke dlake i teške građe, doge mogu biti osetljive na ekstremnu vrućinu. Treba im obezbediti hlad i dovoljno vode tokom toplih dana.

Kako se bordoška doga slaže sa drugim kućnim ljubimcima?

One može da se slaže sa drugim kućnim ljubimcima ako je pravilno socijalizovana od štenećeg uzrasta. Važno je rano ih upoznati sa drugim životinjama.

Da li ovaj pas može živeti u stanu?

Bordoška doga može živeti u stanu pod uslovom da dobija dovoljno vežbe i pažnje. Međutim, zbog svoje veličine i potrebe za aktivnošću, bolje bi im odgovarao dom sa dvorištem.

Zaključak

Bordoška doga je jedna od najuzvišenijih rasa pasa sa bogatom istorijom i karakterističnim izgledom. Poreklom iz Francuske, ovi psi su se tokom vremena razvili kao odani i hrabri psi koji su sposobni da čuvaju svoju porodicu i dom.

Nega bordoške doge je relativno jednostavna, sa redovnim četkanjem i kupanjem nekoliko puta godišnje. Važno je imati na umu da bordoška doga zahteva pažnju, ljubav i pravilnu dresuru kako bi bila srećna i zadovoljna.

Uz pravilnu negu i pažnju, ovi psi će biti izvanredni ljubimci i verni članovi porodice. U zaključku, ova rasa koja se ističe svojom snagom, hrabrošću i odanošću.

Njihova istorija i poreklo čine ih jedinstvenim. Sa pravilnom negom, karakteristikama bordoške doge dolazi do izražaja, čineći ih ne samo prelepim, već i izuzetnim kućnim ljubimcima.

Zahvaljujući njihovom temperamentu i brižnoj prirodi, bordoška doga će biti verni pratilac za ceo život.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci