Sve što treba da znate o bostonskim terijerima – moj pogled

Bostonski-terijer-sve-sto-treba-da-znate-saveti

Sve što treba da znate o bostonskim terijerima – moj pogled

Bostonski terijer je nadimak za „američkog džentlmena“. Ova rasa je idealna za život u malom stanu, jer su mali, tihi, i zahtevaju veoma malo vežbe.

Lako se prilagođavaju životu u gradu i dobro se slažu sa decom. Bostonski terijeri su inteligentni psi koji vole društvo i pažnju.

Mogu se naučiti raznim trikovima i komandama, iako mogu biti malo tvrdoglavi. Uz pravilnu obuku, postaju poslušni ljubimci.

Postoji nekoliko uzgajivačnica bostonskih terijera u Srbiji koje se bave uzgojem ove rase.

Karakteristike rase

Bostonski terijer je rasa koja je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama, a ime je dobila po gradu u kojem je prvi put uzgajana – Bostonu. Ovi psi su rezultat ukrštanja engleskog buldoga i sada izumrle rase belog engleskog terijera, koji više ne postoji.

Priznati su kao rasa od strane Američkog kinološkog kluba 1893. godine.

Visina i težina

Bostonski terijeri su mali do srednje veliki psi. Standard rase definiše tri kategorije težine.

  1. Lagani razred: ispod 6.8 kg
  2. Srednji razred: 6.8 – 9 kg
  3. Teški razred: 9 – 11.3 kg

Visina bostonskog terijera se kreće od 38 do 43 centimetara, mereno do ramena. Zbog svoje veličine, ovi psi su odličan izbor za život u stanu, ali su jednako srećni i u kući sa dvorištem.

  • Mali psi sa crno-belošarenom dlakom nalik na smoking
  • Prijateljski, ljubazan i privržen karakter
  • Dobro se slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima
  • Izuzetno inteligentan, ali može biti tvrdoglav
  • Zahteva pravilnu negu, ishranu i redovno vežbanje

Za vlasnike koji traže poslušnog, ljubaznog i prilagodljivog psa, bostonski terijer je odličan izbor. Ovi mali psi će uneti puno radosti i ljubavi u vaš dom.

Karakteristike Opis
Veličina Mali
Dlaka Crno-belošarena, nalik na smoking
Karakter Prijateljski, ljubazan, privržen
Socijalizacija Slaže se sa decom i drugim kućnim ljubimcima
Obuka Inteligentan, ali može biti tvrdoglav
Nega Zahteva pravilnu negu, ishranu i vežbanje

Nega i zdravlje

Sve-sto-treba-da-znate-o-bostonskim-terijerima-ishrana

Bostonski terijeri su izuzetno ljubazni i privrženi psi koji zahtevaju redovnu negu kako bi ostali zdravi i srećni. Dlaka ovog psa treba biti četkana nekoliko puta nedeljno kako bi se izbeglo linjanje i stvaranje čvorova.

Takođe, redovno čišćenje ušiju i očiju je važno kako bi se sprečile infekcije i iritacije. Za održavanje oralnog zdravlja, redovno čišćenje zuba i desni je takođe neophodno.

Uz pravilnu negu, ovi terijeri će imati zdravu i sjajnu dlaku, kao i sveukupno dobro zdravlje. Ishrana je važan aspekt zdravlja bostonskog terijera.

Preporučuje se uravnotežena ishrana koja sadrži visokokvalitetnu hranu koja je bogata svim potrebnim hranljivim sastojcima. Važno je izbegavati prekomerno hranjenje kako bi se izbegla gojaznost, koja može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Konsultacija sa veterinarom može pomoći u odabiru prave ishrane za ovog terijera, uzimajući u obzir njegovu starost, veličinu i posebne potrebe.

Zdravstveni problemi

Sve-sto-treba-da-znate-o-bostonskim-terijerima-stenci

Bostonski terijeri mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima. Jedan od njih je plitko disanje, što je posledica njihove kratke njuške.

Disajni problemi mogu se pogoršati u vrućim i vlažnim uslovima, pa je važno izbegavati izlaganje ovog psa ekstremnim temperaturama. Ova rasa takođe može biti sklonija očnim bolestima kao što su suze, čirevi rožnjače i distihiazis.

Uz redovne veterinarske preglede i vakcinacije, moguće je blagovremeno otkriti i tretirati bilo kakve zdravstvene probleme kod bostonskog terijera. Važno je da vlasnici budu pažljivi i da primete eventualne promene u ponašanju ili fizičkom izgledu svog psa, kako bi na vreme reagovali i posetili veterinara.

Cena i nabavka u Srbiji

Kada je reč o ceni bostonskog terijera u Srbiji, ona može varirati. Cena zavisi od mnogo faktora, uključujući poreklo psa, da li je čistokrvan, kao i od reputacije uzgajivača.

Cena šteneta može se kretati od oko 500 do preko 1000 evra.

Izbor uzgajivača

Sve-sto-treba-da-znate-o-bostonskim-terijerima-temperament

Pri izboru šteneta, važno je obratiti pažnju na uzgajivača. Preporučljivo je izabrati uzgajivača koji je poznat po etičkom pristupu, koji vodi računa o zdravlju i dobrobiti pasa.

U Srbiji postoji nekoliko registrovanih uzgajivačnica koje se mogu pronaći preko nacionalnih kinoloških asocijacija.

Zdravstveni sertifikati

Prilikom kupovine, insistirajte na zdravstvenim sertifikatima koji potvrđuju da su štenci vakcinisani i da su im roditelji testirani na genetske bolesti koje su česte kod ove rase.

Zdravstveni problemi Simptomi Tretman
Problemi sa disanjem Plitko disanje, otežano disanje, gušenje Prilagođavanje uslova, izbegavanje ekstremnih temperatura
Očne bolesti Suze, čirevi rožnjače, distihiazis Veterinarska nega, lekovi, hirurški zahvati

Često postavljana pitanja

Kako se bostonski terijer ponaša u prisustvu nepoznatih ljudi?

Bostonski terijeri su obično prijateljski nastrojeni prema strancima, ali kao i kod svih pasa, njihova reakcija može zavisiti od individualnog temperamenta i nivoa socijalizacije.

Da li bostonski terijeri zahtevaju posebnu vrstu igračaka ili aktivnosti?

Ovi psi uživaju u interaktivnim igračkama koje stimulišu njihovu inteligenciju i radoznalost. Puzzle igračke i igre traženja su često dobar izbor.

Kako se bostonski terijeri nose sa visokim temperaturama?

Zbog kratke njuške, bostonski terijeri mogu imati problema sa disanjem u toplom vremenu. Treba izbegavati naporne aktivnosti tokom najtoplijeg dela dana i uvek obezbediti dovoljno sveže vode.

Koliko često treba šišati bostonskog terijera?

Bostonski terijeri imaju kratku dlaku koja ne zahteva često šišanje. Međutim, redovno četkanje je preporučljivo da bi se uklonila odumrla dlaka i održala dlaka sjajnom.

Da li bostonski terijeri mogu biti dobri psi čuvari?

Iako su mali, mogu biti dobri psi čuvari u smislu da će lajati kako bi vas upozorili na prisustvo nekoga, ali njihova mala veličina ih ne čini zastrašujućim.

Kako bostonski terijer reaguje na putovanja i promene okruženja?

Bostonski terijeri su prilagodljivi i mogu dobro reagovati na putovanja ako su naviknuti od malih nogu. Važno je obezbediti im udobnost i sigurnost tokom putovanja.

Zaključak

Bostonski terijeri su izuzetno popularni i voljeni kućni ljubimci, posebno među porodicama koje žive u malim stanovima ili u gradskim sredinama. Ovi mali psi su ne samo prelepi sa svojom karakterističnom crno-belom dlakom, već su i prijateljski, ljubazni i privrženi.

Sa pravilnom negom, ishranom i redovnim veterinarskim pregledima, ovi psi mogu biti zdravi i srećni članovi porodice. Jedna od važnih stvari koje treba razmotriti prilikom odabira bostonskog terijera je cena.

Cena pasa ove rase može varirati u zavisnosti od uzgajivačnice i pedigrea šteneta. Važno je istražiti i pronaći pouzdanu uzgajivačnicu koja brine o zdravlju i dobrobiti svojih pasa.

Uvek se treba osloniti na odgovorne uzgajivače koji pažljivo biraju svoje pse i pružaju potpunu podršku novim vlasnicima. Ukupno gledano, oni su divni prijatelji i verni saputnici. Oni će vam pružiti bezuslovnu ljubav i radost, donoseći sreću u vaš dom.

Ako se odlučite za ovu prelepu rasu, budite spremni za dugogodišnje prijateljstvo i neizmernu ljubav koju će vam bostonski terijer pružiti.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci