Sve o engleskom koker španijelu: uzgoj, nega i saveti

Engleski-koker-spanijel-sve-o-rasi

Sve o engleskom koker španijelu: uzgoj, nega i saveti

Engleski koker španijel ima dugu i bogatu istoriju, poreklo potiče iz Španije. Kokeri su prvobitno bili uzgajani kao lovački psi, ali su postali popularni i kao porodični kućni ljubimci.

Njihov karakter je prijateljski nastrojen, lak za obuku i veoma odan. Dlaka koker španijela zahteva redovno četkanje i negu.

Ishrana treba biti prilagođena njihovim potrebama, a redovna vežba je neophodna. Engleski koker španijel je društven pas koji dobro sarađuje sa decom i drugim ljubimcima.

Poreklo rase

Engleski koker španijel potiče iz porodice „španijela„, a reč „španijel“ znači španski pas. Prvobitno su bili uzgajani u Španiji kao lovački psi.

Tokom 1800-ih, španijeli su bili podeljeni na kućne ljubimce i lovačke pse. Ovaj pas je dobio ime zbog svoje sposobnosti da lovi detliće.

Prva odgajivačnica koja je priznala engleski koker španijel kao posebnu rasu bila je „Obo Kennel“ u Engleskoj. U SAD su se pojavile američke linije koker španijela, a kasnije su se podelile na američki i engleski tip.

Odgajivačnice

U Srbiji postoje nekoliko odgajivačnica engleskih koker španijela koje su poznate po visokom kvalitetu pasa i pažljivom uzgoju. Neki od poznatih odgajivača u Srbiji su:

Ovi odgajivači pridržavaju se strogih standarda rase i pažljivo biraju roditelje kako bi obezbedili zdrave i temperamentne štence engleskog koker španijela.

Odgajivač Lokacija
Of Duchy Sremska Kamenica
Fowlers Land Ada
Always Be Šabac

Engleski koker španijel je bio prva rasa koja je stekla veliku popularnost među ljubiteljima pasa i i danas ostaje jedna od najomiljenijih rasa u svetu i u Srbiji.

Karakteristike i temperament

Sve-o-engleskom-koker-spanijelu-poreklo

Engleski koker španijel je pas srednje veličine sa prepoznatljivim izgledom. Imaju lepu, svilenkastu dlaku koja može biti ravna ili talasasta, u različitim bojama.

Njihova glava je zaobljena sa izražajnim očima smeđe boje. Ovi psi su inteligentni, poslušni i veoma odani.

Imaju dobar temperament i dobro se slažu sa decom i drugim ljubimcima. Mogu biti ljubazni i prijateljski nastrojeni, ali treba paziti na pravilnu socijalizaciju.

Dobro reaguju na obuku i vole da udovolje svojim vlasnicima.

Engleski koker španijel je lovački pas, ali je takođe sjajan porodični pas. Njihov prijateljski karakter, inteligencija i odanost čine ih idealnim saputnicima. Ovi psi su dobro prilagođeni aktivnim porodicama koje im mogu pružiti dovoljno fizičke i mentalne stimulacije.

Uz pravilnu dresuru i socijalizaciju, ovaj pas može biti poslušan i pouzdan ljubimac. Njihova sposobnost da se dobro slažu sa decom čini ih popularnim izborom za porodice.

Ipak, važno je paziti na pravilan odnos između psa i deteta, kako bi se obezbedila sigurnost i dobrobit svih ukućana.

Kako se brinuti o ovoj rasi

Sve-o-engleskom-koker-spanijelu-dresura

Nega engleskog koker španijela je ključna za njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Ova rasa zahteva redovno četkanje, kupanje i čišćenje ušiju kako bi se izbegle infekcije.

Dlaka i četkanje

Engleski koker španijel ima meku, svilenkastu dlaku koja može biti sklona zamršavanju. Redovno četkanje, najmanje tri puta nedeljno, pomoći će u održavanju dlake glatkom i sjajnom.

Kupanje i higijena

Kupanje ovog psa trebalo bi obavljati svakih nekoliko meseci ili kada je to potrebno, koristeći šampon namenjen psima. Posebnu pažnju treba obratiti na čišćenje ušiju, jer su skloni infekcijama zbog svoje strukture.

Ishrana

Sve-o-engleskom-koker-spanijelu-nega

Ishrana treba da bude prilagođena uzrastu, veličini i nivou aktivnosti vašeg psa. Kvalitetna hrana sa visokim udelom proteina pomoći će u održavanju energije i zdravlja vašeg ljubimca.

Vežbanje i mentalna stimulacija

Engleski koker španijeli su aktivni psi koji zahtevaju redovno vežbanje. Dugotrajne šetnje, igra i dresura su odlični načini za održavanje njihove kondicije i mentalne agilnosti.

Socijalizacija

Rana socijalizacija je ključna za razvoj dobro prilagođenog psa. Upoznavanje sa različitim ljudima, životinjama i okruženjima pomoći će vašem engleskom koker španijelu da razvije pozitivne socijalne veštine.

Cena u Srbiji

Sve-o-engleskom-koker-spanijelu-crni

Cena engleskog koker španijela u Srbiji može varirati. U zavisnosti od pedigrea, zdravstvenog stanja i reputacije uzgajivača, cene se kreću od oko 300 do 800 evra.

Važno je napomenuti da cena ne bi trebala biti jedini faktor pri izboru šteneta; zdravlje i dobrobit psa su mnogo važniji.

Često postavljana pitanja

Da li engleski koker španijel može živeti u stanu?

Da, ovaj pas može živeti u stanu pod uslovom da ima dovoljno vežbe i mentalne stimulacije. Važno je svakodnevno ih izvoditi u šetnje i pružiti im igru kako bi ostali srećni i zdravi.

Koliko često treba kupati psa ove rase?

Njega treba kupati svakih 4-6 nedelja, ili kad je dlaka vidno prljava. Prečesto kupanje može isušiti njihovu kožu i dlaku.

Da li su ovi psi skloni zdravstvenim problemima?

Kao i svaka rasa, i ovi psi mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima, uključujući probleme sa ušima, očima i displaziju kukova. Redovni veterinarski pregledi su ključni za očuvanje njihovog zdravlja.

Kako se psi ove rase slažu sa drugim kućnim ljubimcima?

Engleski koker španijel generalno se dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima, posebno ako su od malena socijalizovani. Međutim, treba imati na umu njihov lovački instinkt kada su u blizini manjih životinja.

Koliko vremena treba posvetiti dresuri engleskog koker španijela?

Ovi psi su inteligentni i željni da udovolje, što ih čini relativno lakim za obuku. Preporučuje se početi sa dresurom od štenećeg doba, sa svakodnevnim kratkim sesijama od 10-15 minuta.

Kakva bi trebala biti ishrana ove rase?

Ishrana engleskog koker španijela treba da bude uravnotežena i prilagođena njihovoj veličini, uzrastu, aktivnosti i zdravstvenom stanju. Preporučuje se kvalitetna komercijalna hrana za pse ili domaća hrana pripremljena prema savetu veterinara.

Zaključak

Engleski koker španijel je izuzetna rasa sa brojnim prednostima. Ovi prelepi psi imaju prijateljski karakter i veliku odanost prema svojoj porodici.

Oni su sjajni porodični kućni ljubimci, posebno za aktivne porodice sa decom. Ovaj pas ima izuzetno blag temperament, što ga čini lakim za obuku.

Jedna od važnih stvari kod ove rase je redovna nega. Dlaka koker španijela zahteva redovno četkanje i održavanje kako bi ostala zdrava i sjajna.

Ishrana takođe igra važnu ulogu u njihovom zdravlju, pa je važno prilagoditi je njihovim potrebama i obezbediti uravnoteženu ishranu. Uz pravilnu socijalizaciju i obuku, engleski koker španijel može biti izuzetan saputnik i verni prijatelj.

Važno je pronaći pouzdanog odgajivača i izdvojiti odgovarajući budžet za kupovinu ovog psa. Cena može varirati, ali ulaganje u kvalitetnu rasu i negu će se isplatiti kroz dugogodišnje zadovoljstvo i ljubav koju ćete dobiti od svog omiljenog ljubimca.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci