Sve što trebate znati o pasmini psa Šarplaninac – Podaci o rasi

Sve što trebate znati o pasmini psa Šarplaninac

Sve što trebate znati o pasmini psa Šarplaninac – Podaci o rasi

Šarplaninac je rasa koja potiče sa Šar-planine, između Makedonije i Kosova. Poznat je po svojoj hrabrosti, lojalnosti i zaštitničkom nagonu.  U ovom tekstu, razmotrićemo karakteristike, zdravstvene potrebe i obuku ovog psa, kako biste mogli doneti informisanu odluku o tome da li je ova rasa prava za vas.

Karakteristika Opis
Poreklo Balkanski region, posebno Makedonija i Kosovo
Težina 35–55 kg
Visina 56–62 cm za ženke, 62–68 cm za mužjake
Boja dlake Siva, crna, braon; može biti i kombinacija
Tip dlake Gusta, dugačka
Životni vek 11–13 godina
Temperament Lojalan, zaštitnički, teritorijalan
Nivo aktivnosti Visok
Potreba za vežbanjem Visoka
Pogodnost za porodice Da, posebno ako je dobro socijalizovan
Pogodnost za stanovanje Može, ali preferira više prostora
Odnos prema drugim psima Varira; može biti teritorijalan sa psima istog pola
Osetljivost na vreme Visoka otpornost na hladno, umerena na toplo
Ishrana Balansirana, bogata proteinima
Zdravstveni problemi Relativno zdrav; mogući problemi sa kukovima i očima

Karakteristike Šarplaninca

Fizičke osobine

Sarplaninac - karakteristike

Šarplaninac je veliki i snažni pas, sa gustim i dugim dlakama koje mu pomažu da izdrži surove uslove. Mužjaci obično teže između 35 i 45 kilograma, dok ženke mogu biti nešto lakše. Boja dlake varira i može biti siva, crna, smeđa ili čak bela.

Temperament

Ova rasa je izuzetno odana i zaštitnički nastrojena. Šarplaninci su poznati kao dobri čuvari, kako stada, tako i domova. Iako mogu biti rezervisani prema strancima, prema svojim vlasnicima i porodici su veoma vezani i pokazuju veliku dozu ljubavi i pažnje.

Veštine i sposobnosti

Šarplaninci su izvrsni čuvari i lovački psi. Njihova izdržljivost i fizičke sposobnosti čine ih idealnim za rad na otvorenom prostoru. Osim što su dobri čuvari, mogu se koristiti i u potrazi i spašavanju, a neki čak postaju i terapijski psi.

Zdravstvene brige

Iako su Šarplaninci generalno zdravi psi, sklona su određenim zdravstvenim problemima. To su uglavnom displazija kukova, problemi sa štitnom žlezdom i alergijske reakcije. Pravilni veterinarski pregledi i redovna nega mogu pomoći u ranom otkrivanju i lečenju ovih problema.

Ishrana

Ishrana sarplaninca

Ova rasa zahteva uravnoteženu ishranu bogatu proteinima i masnim kiselinama. Količina hrane zavisi od uzrasta, veličine i nivoa aktivnosti psa. Poželjno je konsultovati se sa veterinarom o najboljoj ishrani za vašeg Šarplaninca.

Obuka

Šarplaninci su inteligentni, ali mogu biti tvrdoglavi, što znači da im je potrebna konzistentna i struktuirana obuka. Pozitivno pojačanje je najefikasniji metod. Vežbe poslušnosti i trening sa rane starosti pomažu u formiranju dobro obučenog i socijalizovanog psa.

Socijalizacija

nemacki ovcar i sarplaninac - socijalizacija

Rana socijalizacija je ključna za ovu rasu, posebno ako ćete ga držati u kući sa decom ili drugim ljubimcima. Šarplaninci mogu biti agresivni prema drugim psima istog pola, pa je važno da ih naučite kako da se ponašaju u prisustvu drugih životinja.

Nega i održavanje

Održavanje dlake

Dlaka Šarplaninca zahteva redovno četkanje kako bi se izbeglo umršavanje i akumulacija prljavštine. Ova rasa je poznata po svom gustom krznu koje ga štiti od hladnoće. Međutim, to takođe znači da se dlaka može lako zamrsiti i postati stanište za parazite ako se ne održava pravilno.

Fizička aktivnost

Ovi psi su veoma aktivni i zahtevaju redovno vežbanje. Pored svakodnevnih šetnji, Šarplaninci uživaju u igrama koje ih fizički i mentalno stimulišu. Aktivnosti kao što su trčanje, plivanje ili igre sa lopticom mogu biti odličan način da vaš Šarplaninac ostane zdrav i srećan.

Da li je Šarplaninac dobar porodični pas?

sarplaninac stenci

Šarplaninci su izuzetno vezani za svoju porodicu i odlično se slažu sa decom. Međutim, važno je da deca znaju kako da se pravilno odnose prema psu, kako bi se izbegle neprijatne situacije. Uvek je dobro nadgledati interakcije između dece i psa, posebno ako je pas nov u porodici.

Kako se slaže sa drugim životinjama?

Kada su pravilno socijalizovani, Šarplaninci se obično dobro slažu sa drugim životinjama. Međutim, mogu biti teritorijalni i ponekad agresivni prema psima istog pola. Rana socijalizacija i trening mogu znatno pomoći u ovom aspektu.

Uz pravilnu obuku, socijalizaciju i brigu, Šarplaninac može biti odličan dodatak svakoj porodici ili domaćinstvu koje traži lojalnog i zaštitničkog psa. Ova rasa nije za svakoga, ali ako ste voljni da uložite vreme i resurse, Šarplaninac može biti ne samo odličan čuvar, već i verni prijatelj.

Izbor i nabavka Šarplaninca

1. Gde nabaviti psa?

Ako ste odlučili da je Šarplaninac prava rasa za vas, prvi korak je pronalaženje pouzdanog uzgajivača. Vodite računa o tome da uzgajivač sledi etičke standarde i pruža adekvatnu negu psima. Takođe, posetite uzgajivačnicu lično, kako biste se uverili u uslove u kojima psi žive.

2. Cena i dodatni troškovi

Cena Šarplaninca varira, ali generalno se kreće od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od porekla i kvaliteta psa. Pored same cene psa, budite spremni na dodatne troškove koji uključuju veterinarske preglede, vakcinacije, ishranu, i opremu kao što su povodac i ogrlica.

3. Prvi dani sa Šarplanincem

Adaptacija na novu sredinu može biti stresna za mladog Šarplaninca. Obezbedite mu miran prostor gde se može odmoriti i postepeno se navikavati na novu sredinu. Postavite rutinu hranjenja, šetanja i igre, što će mu pomoći da se brže prilagodi.

Mitovi i zablude o Šarplanincu

sarplaninac - ponasanje

Agresivnost i temperament

Često se pogrešno misli da su Šarplaninci agresivni i nekontrolisani psi. Istina je da su veoma zaštitnički nastrojeni i da imaju snažan teritorijalni instinkt, ali pravilna obuka i rana socijalizacija mogu oblikovati njihov temperament u pozitivnom pravcu.

Potreba za prostorom

Drugi mit je da Šarplaninci ne mogu živeti u manjim prostorima ili stanovima. Iako preferiraju veće prostore gde mogu da se kreću, prilagodljivi su i mogu živeti u manjim prostorima pod uslovom da imaju redovne šetnje i vežbanje.

FAQs

Da li je Šarplaninac dobar izbor za ljude koji nikada pre nisu imali psa?

Nije preporučljivo da Šarplaninac bude prvi pas, osim ako niste voljni da se posvetite ozbiljnom treningu i socijalizaciji. Ova rasa ima jaku volju i može biti teritorijalna, što može predstavljati izazov za neiskusne vlasnike.

Kako se Šarplaninci nose sa ekstremnim vremenskim uslovima?

Šarplaninci su prilagodljivi i otporni na različite vremenske uslove. Njihova gusta dlaka štiti ih od hladnoće, dok njihova izdržljivost pomaže da se nose sa toplijim klimama. Uvek se savetuje da imate sveže vode i senke tokom vrućih dana.

Da li Šarplaninci obavezno moraju proći obuku za čuvare?

Iako je Šarplaninac prirodno nastrojen da bude čuvar, formalna obuka nije nužno obavezna. Međutim, obuka može pomoći u boljoj kontroli psa i osigurati da njegovi zaštitnički instinkti budu usmereni na pravi način.

Koliko često treba da se kupa Šarplaninac?

Šarplaninci ne zahtevaju česte kupke; obično je dovoljno da se kupa svaka dva do tri meseca, ili po potrebi. Prekomerno kupanje može isušiti kožu i dlaku, što može dovesti do dermatoloških problema.

Koji tip ishrane je najbolji za Šarplaninca?

Ishrana treba da bude balansirana i bogata proteinima, sa dovoljno vlakana i nutrijenata. Možete koristiti suvu hranu visokog kvaliteta, ili se odlučiti za prirodnu ishranu koja uključuje meso, povrće i žitarice, ali uvek se konsultujte sa veterinarom.

Kako se Šarplaninac slaže sa mačkama?

Odnos između Šarplaninca i mačaka zavisi od individualnih karaktera i rane socijalizacije. Ako je pas naučen od malena da prihvata mačke kao deo porodice, velike su šanse da će se dobro slagati. Međutim, uvek je preporučljivo da se nadgledaju prvi susreti.

Zaključak

Šarplaninac je rasa sa mnogo kvaliteta koji je čini idealnom za određene tipove vlasnika. Njegova odanost i zaštitnički instinkti čine ga izvanrednim čuvarom, dok njegova inteligencija i fizička izdržljivost omogućavaju širok spektar aktivnosti.

Međutim, ova rasa zahteva posvećene vlasnike koji su voljni da ulože vreme i trud u obuku, socijalizaciju i zdravstvenu negu. Ako ste voljni da se posvetite ovim aspektima, Šarplaninac može biti ne samo verni čuvar, već i dragoceni član porodice.

Uzmite u obzir sve navedene faktore pre nego što donesete odluku o nabavci ovog izuzetnog psa, kako biste bili sigurni da je pravi izbor za vas. Ukoliko zaključite, da biste radije izabrali mirnijeg psa, pogledajte naš članak o Basetima i o tome koliko ova rasa može biti bitna u vašoj porodici.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci