Sve što trebate da znate o rasi psa maltezer: vodič za ljubitelje ove rase

Temperament-Maltezer

Sve što trebate da znate o rasi psa maltezer: vodič za ljubitelje ove rase

Maltezer je rasa pasa koja se pripisuje grupi dekorativnih pasa. Potiče sa Malte, ostrva u Sredozemnom moru.

Ova rasa ima dugu istoriju i bila je omiljena kod kraljevske porodice. Maltezeri su poznati po svom dugom, svilenkastom krznu koje zahteva posebnu negu i održavanje.

Ova rasa je malog rasta, dostiže visinu do 25 cm i teži oko 3-4 kg. Maltezeri su veoma aktivni psi i vole da budu uključeni u sve što se dešava oko njih.

Oni se lako prilagođavaju različitim situacijama i idealni su za porodice sa decom ili starijim ljudima. Maltezeri su inteligentni i lako trenirani.

Cena maltezera varira u zavisnosti od mnogih faktora, poput starosti, porekla, zdravlja i reputacije uzgajivača.

Karakteristike i istorija rase

Maltezeri su poznati po svom živahnom, druželjubivom i privrženom temperamentu. Oni su inteligentni psi koji se lako uče novim trikovima.

Poreklo maltezera je još uvek nejasno, ali se smatra da potiču iz Mediteranskog basena. Ova rasa je bila popularna među aristokratijom i plemstvom još od antičkih vremena.

Maltezeri su bili omiljeni kućni ljubimci egipatskih faraona i često su se javljali na umetničkim delima. Tokom istorije su se proširili na druge delove Evrope i postali popularni širom sveta.

Maltezeri su mali psi, dostižu visinu do 25 cm i težinu od 3-4 kg. Pomalo nalikuju na druge male pse poput kovrdžavog bišona.

Imaju svilenkasto dugu dlaku koja zahteva redovnu negu. Njihovo krzno je belo, ali može varirati u nijansama od svetlo krem do čisto bele boje.

Oči maltezera su tamne i okrugle, a nos crn. Njihova lobanja je zaobljena, uši su visoko postavljene i padaju niz obraz.

Rep je preko leđa i obično je oblikovan u obliku rajfeslusa. Maltezeri su poznati po svom ljubaznom i veselom karakteru.

Oni su odani i vole da budu okruženi ljudima. Ovi psi lako se prilagođavaju različitim situacijama i idealni su za porodice sa decom ili starijim ljudima.

Takođe su dobri sa drugim kućnim ljubimcima, uključujući druge pse i mačke, ako su pravilno socijalizovani. Maltezeri su takođe veoma zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima i mogu postati anksiozni ili lajati ako osećaju pretnju.

Maltezer-nega

Karakteristike Maltezera Opis
Veličina Mali pas, dostiže visinu do 25 cm i težinu od 3-4 kg
Krznena dlaka Duga, svilenkasta, bela boja
Karakter Živahan, druželjubiv, privržen
Poreklo Mediteranski bazen, popularni kućni ljubimci od antičkih vremena
Prilagođavanje Lako se prilagođava različitim situacijama, porodicama i drugim kućnim ljubimcima

Ukratko, maltezeri su šarmantni psi sa dugom istorijom i privrženim karakterom. Njihova ljubaznost, inteligencija i privrženost čine ih idealnim kućnim ljubimcima za porodice svih uzrasta.

Njihova svilenkasta dlaka zahteva redovnu negu, ali se trud isplati kada vidite koliko su lepi i negovani. Ako tražite veselog i ljubaznog pratioca, maltezer može biti pravi izbor za vas.

Nega, ishrana i zdravlje maltezera

Maltezer-ishrana

Nega maltezera zahteva redovnost i pažnju. Dugačka i svilenkasta dlaka zahteva redovno četkanje kako bi se sprečilo zapetljavanje i formiranje čvorića.

Pored toga, treba redovno čistiti predeo oko očiju i ušiju kako bi se izbegle infekcije. Bitno je koristiti odgovarajuće proizvode za negu dlake i očiju kako bi se održala čistoća i zdravlje.

Ishrana maltezera igra ključnu ulogu u njihovom zdravlju. Preporučuje se visokokvalitetna hrana koja sadrži sve potrebne hranjive sastojke.

Obratite pažnju na sastojke hrane i izbegavajte aditive, konzervanse i veštačke boje. Pored toga, neophodno je pridržavati se redovnih obroka i prilagoditi količinu hrane prema potrebama psa.

Zdravlje maltezera je važno održavati kroz redovne veterinarske preglede. Maltezeri su skloni problemima sa zubima, stoga redovno čišćenje zuba i kontrola kod veterinara su od velike važnosti.

Takođe, mogu biti skloni alergijama, pa je bitno pratiti reakcije na hranu i okolinu. Pravilna ishrana, redovna nega i veterinarske kontrole pomažu u održavanju zdravlja maltezera, koji mogu živeti dug i sretan život od 12 do 15 godina.

Često postavljana pitanja

Mogu li maltezeri živeti u stanovima bez pristupa dvorištu?

Da, maltezeri se odlično prilagođavaju životu u stanu. Njihova mala veličina i prilagodljiva priroda omogućavaju im da budu srećni i aktivni čak i bez pristupa dvorištu, sve dok imaju redovne šetnje.

Koliko često treba kupati maltezera?

Maltezere treba kupati otprilike jednom svakih četiri do šest nedelja. Važno je koristiti šampon koji je blag i namenjen psima kako bi se izbeglo isušivanje kože i dlake.

Da li su maltezeri dobri sa malom decom?

Maltezeri su obično veoma dobri sa decom, ali je važno da su interakcije nadgledane kako bi se osiguralo da deca ne igraju grubo, što bi moglo dovesti do nezgode ili povrede psa.

Kako se boriti protiv kovrdžanja dlake kod maltezera?

Redovno četkanje, najmanje tri puta nedeljno, može pomoći u sprečavanju zapetljanja dlake. Takođe, korisno je koristiti sprejeve za razmršavanje dlake i redovno šišanje da bi se olakšalo održavanje.

Da li maltezeri trebaju posebnu vrstu hrane?

Maltezeri nemaju posebne dijetetske zahteve, ali im koristi hrana visokog kvaliteta prilagođena malim rasama. Važno je obratiti pažnju na njihove energetske potrebe i težinu da bi se izbeglo prekomerno gojenje.

Koliko fizičke aktivnosti je potrebno maltezeru?

Iako su maltezeri mali psi, oni su aktivni i trebaju redovnu aktivnost. Dnevne šetnje i vreme za igru su ključni za održavanje njihove kondicije i mentalnog zdravlja.

Zaključak

Maltezeri su više od pukog ljubimca; oni su članovi porodice koji donose radost i energiju u svaki dom. Njihova veličina i temperament ih čine savršenim izborom za različite životne prostore i stilove.

Njihovo održavanje zahteva posvećenost, ali zadovoljstvo koje pružaju svojim vlasnicima je neprocenjivo. Pravilna briga i ljubav garantuju da će maltezeri biti zdravi, srećni i da će pružiti bezuslovnu ljubav kroz mnoge godine.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci