Kako pravilno uzgajati Kanarskog psa: Saveti za vlasnike

PRESA CANARIo

Kako pravilno uzgajati Kanarskog psa: Saveti za vlasnike

Kanarski pas, poznat i kao Presa Canario, je pasmina koja je postala veoma popularna širom sveta zahvaljujući svojim izvanrednim karakteristikama i sposobnostima.

Ovaj vodič je namenjen svima koji razmišljaju o nabavci ovog prelepog psa, kao i onima koji već imaju Kanarskog psa i žele da saznaju više o tome kako da se brinu o njemu.

Poreklo i istorija

PRESA CANARIO karekteristike

Kanarski pas je pasmina koja je stekla popularnost zbog svoje odanosti, inteligencije i snage. Potiče sa Kanarskih ostrva i ima bogatu istoriju koja seže unazad više stotina godina. Ovi psi su prvobitno korišćeni za čuvanje stada i imanja, a danas su popularni kao kućni ljubimci i radni psi.

Poreklo Kanarskog psa je mešavina različitih pasmina, uključujući mastife i lokalne kanarske pse. Kroz godine, selektivnim uzgojem su stvorene osobine koje čine ovu rasu jedinstvenom i prepoznatljivom.

Karakteristike

Ovi psi su poznati po svojoj inteligenciji i odanosti prema vlasniku. Takođe su veoma zaštitnički nastrojeni i odlični su čuvari. Međutim, važno je napomenuti da ova pasmina zahteva iskusnog vlasnika koji će znati kako da obuči i socijalizuje psa.

Karakteristika Opis
Težina 40-60 kg
Visina 55-65 cm u grebenu
Boja dlake Obično jednobojni, mogu imati bele oznake
Tip dlake Kratka i gusta
Oči Tamne, bademastog oblika
Uši Srednje veličine, visoko postavljene
Nos Crn, širok
Rep Srednje dužine, deblji pri korenu
Mišićavost Visoko mišićav

Osnovna nega

PRESA CANARIO trening

Osnovna nega Kanarskog psa uključuje pravilnu ishranu, vežbanje i redovne veterinarske preglede.

Ishrana

Kanarski pas zahteva uravnoteženu ishranu koja će mu obezbediti sve potrebne hranljive materije. Preporučuje se kvalitetna suva hrana koja je prilagođena njegovoj starosti, veličini i nivou aktivnosti.

Takođe je važno da imate redovan raspored ishrane i da izbegavate davanje ljudske hrane, posebno one koja može biti štetna za pse, kao što su čokolada, grožđe i luk.

Starost Kanarskog psa Ishrana
Štene (2-6 meseci)
 • Kvalitetna hrana za štence bogata proteinima i hranljivim materijama.
 • Hraniti 3-4 puta dnevno.
 • Pratiti rast i pridržavati se preporučenih količina hrane.
Mladi pas (7-12 meseci)
 • Nastaviti sa kvalitetnom hranom za štence, postepeno prelazeći na hranu za odrasle pse.
 • Hraniti 2-3 puta dnevno.
 • Obratiti pažnju na ravnotežu između proteina i kalcijuma zbog brzog rasta.
Odrasli pas (1-7 godina)
 • Kvalitetna hrana za odrasle pse sa optimalnom ravnotežom proteina, masti i ugljenih hidrata.
 • Hraniti 1-2 puta dnevno.
 • Pratiti telesnu kondiciju i prilagoditi količinu hrane prema potrebama.
Stariji pas (7+ godina)
 • Hrana za starije pse sa manje kalorija i više hranljivih materija.
 • Hraniti 1-2 puta dnevno.
 • Razmotriti dodatak za zdrave zglobove i srce.
Pas sa posebnim potrebama
 • Prilagoditi ishranu prema specifičnim zdravstvenim potrebama, kao što su alergije ili osetljivost na hranu.
 • Konsultovati veterinara za posebne dijetetske smernice.

Vežbanje

Kao aktivna i energična rasa, Kanarski pas zahteva redovno vežbanje da bi ostao zdrav i srećan. Dnevne šetnje, igre na otvorenom i mentalna stimulacija su ključni za održavanje njegove kondicije.

Osim toga, redovno vežbanje će pomoći u prevenciji problema sa ponašanjem, kao što su agresivnost i anksioznost. Preporučuje se najmanje 30 minuta do jednog sata fizičke aktivnosti svakog dana.

Kako održavati zdravlje ovog psa?

Presa Canario veterinar

Redovni veterinarski pregledi su ključni za očuvanje zdravlja vašeg Kanarskog psa. Ovi pregledi pomažu u ranoj dijagnostici i prevenciji potencijalnih zdravstvenih problema.

Preporučuje se da vaš ljubimac ima redovne godišnje preglede kod veterinara. Tokom ovih poseta, veterinar će obaviti osnovne preglede, kao što su provera telesne težine, slušanje srca i pluća, i pregled zuba i ušiju.

Takođe, važno je da vaš pas bude redovno vakcinisan protiv bolesti kao što su besnilo, parvovirus i štenećak. Obratite se svom veterinaru za savet o najboljem rasporedu vakcinacije za vašeg psa.

Potencijalni zdrastveni problemi

Kanarski psi su skloni određenim zdravstvenim problemima, uključujući displaziju kukova i lakta. Ako se otkriju simptomi, vaš veterinar može preporučiti odgovarajući tretman, koji može uključivati lekove protiv bolova, fizikalnu terapiju ili čak hirurški zahvat.

Obuka i socijalizacija

PRESA CANARIO pas

Obuka i socijalizacija su ključni aspekti brige o Kanarskom psu. Ova pasmina je poznata po svojoj inteligenciji, ali takođe može biti tvrdoglava.

Prvi korak u obuci vašeg Kanarskog psa je osnovna obuka poslušnosti. Komande kao što su „sedi“, „lezi“, „dođi“ i „ostani“ su osnovne veštine koje svaki pas treba da zna.

Koristite nagrađivanje kako biste motivisali svog psa. Izbegavajte kažnjavanje i negativne tehnike, jer to može dovesti do problema sa ponašanjem.

Socijalizacija

Socijalizacija je proces učenja psa kako da se ponaša u različitim socijalnim situacijama. To uključuje upoznavanje sa drugim psima, ljudima i različitim okruženjima.

Najbolje je da počnete sa socijalizacijom dok je vaš Kanarski pas još štene. Upisivanje u školu za štence i redovne šetnje u parku su odlični načini za socijalizaciju vašeg psa.

Specifične potrebe Kanarskog psa

Presa Canario se igra

Kanarski psi imaju nekoliko specifičnih potreba koje vlasnici treba da razumeju i zadovolje kako bi osigurali srećan i zdrav život za svog ljubimca:

 • Prostor i okruženje: Kanarski psi su veliki i aktivni, što znači da im je potrebno dosta prostora za kretanje. Ako živite u stanu, osigurajte da imate dovoljno prostora i da je pas redovno izvođen napolje.
 • Klima: Takođe, ova pasmina se bolje snalazi u hladnijim klimama i može imati problema sa prekomernom toplotom. Ako živite u toplom okruženju, osigurajte da vaš pas ima pristup svežoj vodi i hladu.

Mentalna stimulacija

Osim fizičke aktivnosti, Kanarski psi zahtevaju i mentalnu stimulaciju. Zagonetke za pse, igračke koje oslobađaju hranu i trening sa trikovima su odlični načini da održite svog psa mentalno aktivnim.

Putovanje i transport

transport

Putovanje sa Kanarskim psom može biti izazovno, ali sa pravom pripremom, može biti i lepo iskustvo za vas i vašeg ljubimca.

Priprema za putovanje

Pre nego što krenete na put, proverite da li su svi zdravstveni papiri i vakcinacije vašeg psa ažurirani. Takođe, nabavite odgovarajući transporter ili kavez koji je dovoljno velik da vaš pas može udobno da se smesti.

Ako putujete avionom, proverite pravila i uslove avio-kompanije za prevoz kućnih ljubimaca. Neki letovi mogu imati ograničenja u vezi sa veličinom i težinom psa.

Saveti za putovanje autom

Ako putujete autom, uzmite u obzir da Kanarski psi mogu biti osetljivi na vožnju. Preporučuje se da napravite česte pauze za odmor i šetnje. Takođe, nikada ne ostavljajte psa samog u automobilu, posebno tokom vrućih dana.

Sportske aktivnosti i takmičenja

PRESA CANARIo

Kanarski psi su izuzetno atletski i uživaju u različitim vrstama sportskih aktivnosti i takmičenja:

 1. Agility je sport koji zahteva od psa da prođe kroz različite prepreke pod vođstvom vlasnika. Ova aktivnost je odlična za mentalnu i fizičku stimulaciju vašeg Kanarskog psa.
 2. Takmičenja u poslušnosti su još jedna opcija. Ovi događaji ocenjuju sposobnost psa da izvrši niz komandi i manevra.

Ova rasa takođe predstavlja i izuzetno sposobne radne pse. Mogu se koristiti u različitim oblastima, uključujući traženje i spašavanje, kao i zaštitu imanja i ljudi.

Stariji psi i briga o njima

PRESA CANARIO older dog

Kako vaš Kanarski pas stari, njegove potrebe će se promeniti. Važno je da se prilagodite ovim promenama kako biste osigurali kvalitetan život za svog starijeg psa.

Promene u ishrani i vežbanju

Stariji psi obično zahtevaju manje kalorija i više vlakana u ishrani. Konsultujte se sa veterinarom o najboljoj ishrani za vašeg starijeg psa.

Takođe, iako je vežbanje i dalje važno, intenzitet i trajanje mogu se smanjiti kako pas stari. Prolazak na kraće, ali češće šetnje može biti koristan.

Zdravstvene provere i lečenje

Stariji psi su podložniji različitim zdravstvenim problemima, uključujući artritis, probleme sa vidom i sluhom, i dentalne probleme. Redovni veterinarski pregledi su ključni za rano otkrivanje i lečenje ovih problema.

Pitanja i odgovori

Da li je Kanarski pas dobar izbor za porodice sa malom decom?

Kanarski psi mogu biti veoma zaštitnički nastrojeni i odani članovima porodice, ali njihova veličina i snaga mogu predstavljati izazov u domaćinstvima sa malom decom. Preporučuje se da se Kanarski pas socijalizuje sa decom od malih nogu i da se deci objasni kako da pravilno postupaju sa psom.

Koliko često treba kupati Kanarskog psa?

Presa Canario kupanje

Kanarski psi generalno nemaju visoke zahteve kada je reč o kupanju. Preporučuje se kupanje svaka 2-3 meseca ili po potrebi, na primer, ako se pas uprlja ili ima neugodan miris.

Da li Kanarski psi imaju tendenciju da laju mnogo?

Kanarski psi nisu poznati kao psi koji mnogo laju, ali mogu lajati kako bi upozorili na neku opasnost ili nepoznate ljude. Obuka i socijalizacija mogu pomoći u kontroli ovog ponašanja.

Koliko dugo žive?

Očekivana životna dob Kanarskog psa je između 9 i 11 godina, mada neki mogu živeti i duže uz pravilnu negu i medicinsku pažnju.

Da li je Kanarski pas dobar izbor za ljude koji prvi put imaju psa?

Kanarski pas može biti izazovan za neiskusne vlasnike zbog svoje veličine, snage i potrebe za strogom obukom i socijalizacijom. Preporučuje se da prvi put vlasnici razmisle o drugim, manje zahtevnim pasminama ili da potraže stručnu pomoć za obuku i socijalizaciju.

Zaključak

Briga o Kanarskom psu nije samo odgovornost, već i privilegija. Ovi psi su lojalni, inteligentni i sposobni, ali zahtevaju posvećenog vlasnika koji je voljan uložiti vreme i resurse u njihovu brigu i obuku.

Uz pravilnu brigu i pažnju, vaš pas će biti više od kućnog ljubimca; biće član porodice, verni čuvar i nezamenljiv prijatelj. Nadamo se da će vam ovaj vodič poslužiti kao temelj za mnoge srećne godine provedene sa vašim Presa Canariom.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci