Sve što treba da znate o havanskom bišonu – havanezeru

Havanski-bison-havanezer-karakteristike

Sve što treba da znate o havanskom bišonu – havanezeru

Havanski bišon, poznat i kao havanezer, je jedinstvena rasa koja je idealna za ljude koji traže vernog saputnika i izvor bezuslovne ljubavi. Ovaj pas ima neke karakteristike koje valja uzeti u obzir, kao što je sklonost anksioznosti zbog razdvajanja i tendencija da previše laje.

Međutim, ovi faktori ne umanjuju ljupkost i ljubaznost havanskog bišona. Ova rasa je inteligentna, nežna, zabavna i dobro se slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima.

Istorija i izgled

Havanski bišon je stara rasa pasa koja potiče sa Kube. Ovaj pas je nazvan po glavnom gradu Kube, Havani.

On je nacionalni pas Kube i u prošlosti je bio poznat kao mali beli pas Havane ili havanski svileni pas zbog svoje guste i svilenkaste dlake. Havanski bišon je mali pas veličine maltezera, ali je mišićav, živahan i energičan.

Karakteristike havanskog bišona Opis
Visina Između 21 i 29 cm
Težina Između 4 i 7 kilograma
Glas Visok, ali ne previše glasan
Oči Velike, tamno smeđe boje
Njuška Crna ili braon boje
Uši Visoko postavljene, padajuće
Dlaka Gusta, svilenkasta; može biti bela, krem, pšenično žuta, boje lana, crvena, smeđa, siva, srebrna, braon ili crna

Ovi detalji o izgledu havanskog bišona čine ga prepoznatljivom i šarmantnom rasa koja osvaja srca vlasnika širom sveta.

Temperament i nega

Sve-sto-treba-da-znate-o-havanskom-bisonu-rasa

Havanski bišon je poznat po svom inteligentnom, živahnom, aktivanom i privrženom temperamentu. On je odličan pas pratioc koji se dobro slaže sa drugim životinjama i ljudima.

Međutim, ova rasa može patiti od anksioznosti zbog razdvajanja, pa je važno da mu pružite dovoljno pažnje i ljubavi. Takođe, havanski bišon se dobro snalazi sa decom i može biti terapijski pas za osobe sa oštećenjem sluha.

Kada je u pitanju briga o ovom psu, potrebno je obezbediti svakodnevno četkanje dlake kako bi se sprečilo zapetljavanje, redovno kupanje i redovne posete veterinaru radi održavanja dobrog zdravlja.

Briga o psu ove rase

Sve-sto-treba-da-znate-o-havanskom-bisonu-parenje

  • Redovno četkanje dlake
  • Redovno kupanje
  • Posećivanje veterinara

Havanski bišon zahteva pažljivu negu kako bi njegova dlaka ostala zdrava i lepa. Svakodnevno četkanje dlake pomaže u sprečavanju zapetljavanja i stvaranju čvorova.

Redovno kupanje je takođe važno kako bi se održala higijena i čistoća dlake i kože. Takođe je važno redovno posećivati veterinara kako bi se kontroliaralo zdravlje psa i preventivno delovalo protiv mogućih bolesti.

Zdravlje rase

Zdravlje havanskog bišona je od ključne važnosti za njihovu dobrobit. Ova rasa može biti sklona nekim zdravstvenim problemima, uključujući problem sa očima, alergije i disajne probleme.

Redovno veterinarsko praćenje i pravilna ishrana mogu pomoći u održavanju dobrog zdravlja ovog psa.

Zdravstveni problemi Mere prevencije
Problemi sa očima Redovne posete veterinaru oftalmologu i praćenje znakova i simptoma
Alergije Izbegavanje potencijalnih alergena i redovna kontrola kod veterinara
Disajni problemi Održavanje psa u prostorijama sa čistim vazduhom i izbegavanje izloženosti dimu i hemijskim iritantima

Ishrana ovog psa

Sve-sto-treba-da-znate-o-havanskom-bisonu-nega

Pravilna ishrana je temelj dobrog zdravlja havanskog bišona. Kao i kod svih pasa, važno je da imaju uravnoteženu dijetu bogatu proteinima, mastima i ugljenim hidratima, kao i neophodnim vitaminima i mineralima.

Kvalitetna komercijalna hrana za pse koja je prilagođena malim rasama obično sadrži sve potrebne nutrijente. Međutim, neki vlasnici se odlučuju za pripremu domaće hrane, što može biti dobra opcija pod uslovom da se konsultujete sa veterinarom kako bi se osiguralo da vaš ljubimac dobija sve što mu je potrebno.

Količina hrane: Količina hrane koju treba davati havanskom bišonu zavisi od njihove starosti, težine i nivoa aktivnosti. Generalno, odrasli havanezeri treba da jedu dva puta dnevno.

Poslastice: Dok su poslastice odličan način za nagrađivanje vašeg psa, važno je da one ne čine više od 10% dnevne kalorijske potrebe psa kako ne bi došlo do prekomerne težine.

Specifičnosti rase

Sve-sto-treba-da-znate-o-havanskom-bisonu-dresura

Havanski bišoni su poznati po svojoj veseloj i prijateljskoj naravi. Oni su izuzetno privrženi svojim vlasnicima i odlični su kao porodični ljubimci.

Ova rasa je takođe poznata po svojoj inteligenciji i lakoći učenja, što ih čini odličnim kandidatima za različite vrste dresure i aktivnosti kao što su agilnost i trikovi. Jedna od specifičnosti havanskog bišona je njihova adaptabilnost.

Oni se dobro snalaze kako u stanu, tako i u kući sa dvorištem, pod uslovom da imaju dovoljno vremena za igru i interakciju sa svojim vlasnicima. Takođe, havanezeri su poznati po tome što dobro podnose putovanja, što ih čini idealnim saputnicima.

Cena u Srbiji

Sve-sto-treba-da-znate-o-havanskom-bisonu-higijena

Cena havanskog bišona u Srbiji može varirati u zavisnosti od više faktora, uključujući poreklo, rodovnik i ugled uzgajivača. Na tržištu se cene kreću od oko 500 do 1500 evra.

Važno je napomenuti da kupovina psa iz registrovane odgajivačnice može biti skuplja, ali pruža veću sigurnost u pogledu zdravlja i čistokrvnosti psa. Pri odabiru havanskog bišona, preporučuje se da se poseti odgajivačnica, upozna se sa roditeljima šteneta i uveri u uslove u kojima psi žive.

Takođe, ne zaboravite da u cenu psa treba uračunati i troškove vakcinacije, mikročipovanja, kao i potrebne opreme i hrane.

Često postavljana pitanja

Da li havanski bišon zahteva posebne uslove stanovanja?

Ovaj aps je prilagodljiv i može živeti u stanu ili kući sa dvorištem. Važno je samo da ima dovoljno prostora za igru i da nije predugo sam.

Koliko često treba šetati psa ove rase?

Njega treba šetati najmanje dva puta dnevno. Oni su energični psi i potrebna im je redovna aktivnost da bi ostali zdravi i srećni.

Kako se slaže sa drugim kućnim ljubimcima?

On je društven i obično se dobro slaže sa drugim ljubimcima, ali kao i kod svih pasa, rana socijalizacija je ključna.

Da li havanski bišon može živeti u domaćinstvima sa malom decom?

Da, ovaj pas je obično veoma nežan i strpljiv sa decom. Ipak, važno je učiti decu kako da pravilno postupaju sa psom.

Kako se boriti sa sklonosti havanskog bišona ka anksioznosti zbog razdvajanja?

Da biste umanjili anksioznost zbog razdvajanja, redovno vežbajte sa svojim havanskim bišonom, obezbedite mu igračke koje će ga zabavljati kada nije u vašem društvu i izbegavajte dugotrajno ostavljanje psa samog.

Da li se ovaj pas puno linja?

Havanski bišon se smatra rasom koja relativno malo linja. Redovno četkanje pomaže u održavanju dlake i smanjenju linjanja.

Zaključak

Havanski bišon je ljupak i ljubazan pas koji će biti odličan saputnik i član porodice. Međutim, važno je imati u vidu da ova rasa zahteva pažnju, ima tendenciju da laje i ne sme biti ostavljena sama na duže vreme.

Adekvatna prehrana ima ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja havanskog bišona. Konsultacija sa veterinarom je neophodna kako biste dobili preporuke o pravilnoj ishrani i potrebnoj količini hrane za ovu rasu.

Veterinar će vam pomoći da odaberete kvalitetnu hranu koja će zadovoljiti nutricionističke potrebe ovog psa i održati ga zdravim.

Neka vaš havanski bišon uživa u raznovrsnoj ishrani koja sadrži sve potrebne hranljive materije, poput proteina, ugljenih hidrata, dobrih masti, vitamina i minerala. Redovno hranjenje, pridržavanje preporučene količine hrane i izbegavanje prekomernog prehranjivanja ključni su za održavanje zdravlja vašeg kućnog ljubimca.

Pazite da uključite sveže vode uvek dostupne za piće.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci