Sve što trebate da znate o pasmini Bernardinac

Sve što trebate da znate o pasmini Bernardinac

Bernardinac, poznat i kao pas Svetog Bernarda, sveti pas i alpski mastif, je drevna rasa koja predstavlja ponos Švajcarske. Ovaj veliki i plemeniti pas je poznat po svojoj lepoti, umiljatosti i dobroćudnosti.

Poreklom vodi od tibetanske doge i smatra se direktinim potomkom molosa koji su pre 2000 godina prešli Alpe zajedno sa starim Rimljanima.

Bernardinci su bili prvobitno korišćeni kao čuvari manastira Svetog Bernarda, a kasnije su postali i popularni psi spasioci, koji su spasili više od 2000 ljudi. Fizičke karakteristike bernardinca uključuju snažnu i mišićavu građu, veliku glavu, kratku njušku, snažne zube i velike smeđe oči.

Njihova dlaka može biti bele boje sa riđim šarama ili riđe boje sa belim šarama. Temperament bernardinca je miran, nežan i umiljat, ali zahteva dosta kretanja i vežbe. Bernardinac je takođe odličan pas čuvar i poseduje izuzetno razvijene čulo sluha i mirisa.

U pogledu zdravlja, bernardinac može biti podložan kožnim problemima, displaziji kukova i drugim genetskim bolestima. Ishrana bernardinca treba biti adekvatna i redovna, a njihova nega zahteva redovno četkanje dlake i čišćenje ušiju.

Cena bernardinca može varirati od 200 do 700 evra za štene, u zavisnosti od kvaliteta linije i pedigrea. Bez obzira na to koliko košta, bernardinac je prava investicija u dugogodišnjeg vernog i ljubaznog prijatelja.

bernardinac-sa-detetom

Ključne tačke:

  • Bernardinac je drevna rasa pasa koja potiče iz Švajcarske.
  • Ima snažnu i mišićavu građu, sa velikom glavom i kratkom njuškom.
  • Temperament bernardinca je miran, nežan i umiljat, ali zahteva dosta kretanja i vežbe.
  • Održavanje zdravlja bernardinca zahteva redovnu negu dlake i čišćenje ušiju.
  • Cena bernardinca može varirati, ali je ulaganje u vernog i ljubaznog prijatelja.

Karakteristike Bernardinca

Karakteristike-bernardinca

Bernardinac je veliki i plemeniti pas sa snažnom mišićavom građom. Ima veliku glavu sa kratkom njuškom, širokim nosom i dobro otvorenim nozdrvama. Oči su mu velike i smeđe, a pogled mu je dobrodušan i umiljat.

Bernardinac ima snažne zube i makazasti zagriz. Njegov vrat je snažan i visoko postavljen, a leđa su široka. Grudni koš je dubok, a prednje noge su čvrste i prave, dok su bedra jaka. Rep je spušten u mirovanju, a povijen kada je u pokretu.

Dlaka bernardinca je bele boje sa riđim šarama ili riđe boje sa belim šarama. Prosečna visina mužjaka je do 90 cm, a težina se kreće od 64 do 120 kg. Ženke su nešto manje veličine.

Velika glava Velika glava sa kratkom njuškom
Snažni zubi Ima snažne zube i makazasti zagriz
Široka leđa Leđa su široka
Čvrste prednje noge Prednje noge su čvrste i prave
Jaka bedra Bedra su jaka
Spušten rep Rep je spušten u mirovanju, a povijen kada je u pokretu

Ova rasa ima karakterističnu dlaku koja može biti bele boje sa riđim šarama ili riđe boje sa belim šarama. Bernardinac je poznat po svojoj veličini i snazi, ali isto tako i po svojoj dobrodušnosti i umiljatosti.

Bernardinac-Pas-za-porodicu

Njegov izgled i karakteristike čine ga prelepim i jedinstvenim psom koji osvaja srca mnogih ljubitelja pasa širom sveta.

„Bernardinac je pas koji kombinuje snagu i dobrodušnost, čineći ga izuzetnim ljubimcem za celu porodicu.“

Odgoj i nega Bernardinca

Bernardinac-Nega-i-Odgoj-Sisanje-psa

Odgoj i nega Bernardinca zahtevaju posvećenost i strpljenje. Kao veliki i plemeniti psi, Bernardinci su mirni, nežni i umiljati, ali su takođe inteligentni i snažne volje. Ključna stvar u odgoju bernardinaca je redovna socijalizacija od ranog uzrasta. To će osigurati da budu prijateljski nastrojeni prema drugim psima i životinjama.

Bernardinac je pas koji zahteva dosta kretanja i vežbe kako bi bio srećan i zdrav. Dugotrajne šetnje, trčanje i igra su neophodni za održavanje njihove kondicije. Takođe je važno pružiti im mentalnu stimulaciju kroz razne igre i treninge.

Što se tiče nege, dlaku bernardinca treba redovno četkati kako bi se uklonila mrtva dlaka i sprečilo stvaranje čvorova. Posebna pažnja treba da se posveti čišćenju zuba, ušiju i očiju. Redovne posete veterinaru su takođe važne kako bi se pravovremeno otkrile eventualne zdravstvene probleme.

Kada je reč o ishrani, treba voditi računa o pravilnom balansu i kvalitetu hrane koju pružate svom bernardincu. Konsultacija sa veterinarom može pomoći u odabiru najbolje ishrane za vašeg ljubimca. Takođe je važno da se pridržavate rasporeda obroka i ne preterujete sa poslasticama.

Pitanja i odgovori

Šta su karakteristične osobine bernardinca?

Bernardinac je veliki i plemeniti pas sa snažnom mišićavom građom, velikom glavom, kratkom njuškom, snažnim zubima i velikim smeđim očima. Takođe, ima dlaku koja može biti bele boje sa riđim šarama ili riđe boje sa belim šarama.

Kakav je temperament bernardinca?

Bernardinac je miran, nežan i umiljat pas, ali zahteva dosta kretanja i vežbe. Takođe, poseduje izuzetno razvijene čulo sluha i mirisa.

Koje su najčešće zdravstvene probleme bernardincu?

Bernardinac može biti podložan kožnim problemima, displaziji kukova i drugim genetskim bolestima.

Koliko košta bernardinac?

Cena bernardinca može varirati od 200 do 700 evra za štene, u zavisnosti od kvaliteta linije i pedigrea.

Kako se neguje bernardinac?

Dlaku bernardinca treba redovno četkati i čistiti uši kako bi se održala higijena. Takođe, ishrana treba biti adekvatna i redovna.

Kakav je odgoj bernardinca?

Odgoj bernardinca zahteva posvećenost i strpljenje. Važno je redovno socijalizovanje od ranog uzrasta kako bi bio prijateljski nastrojen prema drugim psima i životinjama.

Veze ka izvorima

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci