Profesionalni saveti za negu i uzgoj vašeg Bigla

Profesionalni saveti za negu i uzgoj vašeg Bigla

Odabir Bigla kao kućnog ljubimca doneće vam niz radosti, ali i izazova koji zahtevaju ozbiljan i informisan pristup. Ova rasa je poznata po svojoj energičnosti, druželjubivosti i izuzetnom njuhu, što je čini savršenom za porodice, ali i za ljude koji traže aktivnog partnera za različite aktivnosti.

Međutim, ove karakteristike takođe nameću potrebu za pažljivom i stručnom negom, kako u pogledu fizičkog zdravlja, tako i u oblasti obuke i socijalizacije.

Prvi korak: izbor pravog psa za vaš dom

Odaberite pravog psa za vas dom

Pre nego što donesete Bigla u svoj dom, važno je znati koja rasa najbolje odgovara vašem stilu života. Postoje rase koje su više ili manje aktivne, te zahtevaju različite tipove nege.

Biglovi su poznati po svojoj energičnosti i potrebi za fizičkom aktivnošću. Ako ste osoba koja voli da provodi mnogo vremena napolju i uživa u dugim šetnjama, onda je ovo pravi izbor za vas.

S druge strane, ako imate manje vremena za vežbanje i aktivnosti, mogli biste razmisliti o nekoj drugoj rasi ili čak mešancu koji ne zahteva toliko fizičke aktivnosti.

Prilagodite svoj dom njegovim potrebama

Jednom kada donesete Bigla u svoj dom, potrebno je da ga prilagodite kako biste osigurali da je vašem psu udobno i sigurno.

Prvo, proverite da li je vaš dom „bezbedan za pse“, što znači da nema predmeta koji mogu biti štetni ili opasni za vašeg Bigla. Na primer, osigurajte da nema malih predmeta koje pas može progutati, kao i da su svi kablovi i žice van dohvata.

Takođe, imajte na umu da Bigli vole da istražuju i da su skloni „kopanju“, pa razmislite o postavljanju ograde oko dvorišta kako biste ih držali na sigurnom.

Ishrana

Bigl - ishrana

Ishrana je ključna da vaš ljubimac bude srećan i energičan. Biglovi su po svojoj prirodi mesojedi i zahtevaju ishranu bogatu proteinima. Međutim, važno je da mu osigurate balansiranu ishranu koja uključuje i voće, povrće i žitarice.

Preporučujemo komercijalnu hrana za pse koja je specijalno napravljena za potrebe ove rase. Ako se odlučite da svog psa hranite domaćom hranom, odnosno da mu vi pripremate obroke, konsultujte se sa veterinarom kako biste bili sigurni da vaš Bigl dobija sve neophodne hranljive sastojke.

Neke od najhranljivijih namirnica za njih su piletina, riba, jagnjetina, kao i sveže voće i povrće poput jabuka i šargarepe.

Koliko puta dnevno hraniti Bigla?

Pravilno doziranje obroka je ključno za održavanje idealne telesne težine vašeg Bigla. Prekomerna težina može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Za mlade Biglove, preporučuje se češće hranjenje s manjim obrocima, dok za odrasle pse može biti dovoljno hranjenje dva puta dnevno. Količina hrane zavisiće od nivoa aktivnosti, starosti i zdravstvenog stanja vašeg psa. Konsultujte se sa veterinarom kako biste utvrdili optimalnu količinu hrane za vašeg Bigla.

Faza Života Broj Obroka Dnevno
Štene (do 6 meseci) 3-4
Odrasli (6 meseci i stariji) 2
Stariji (7 godina i stariji) 2

Fizička aktivnost

Fizicka aktivnost - bigl

Bigli su veoma aktivni i energični psi koji zahtevaju redovnu fizičku aktivnost kako bi održali svoje zdravlje i sreću. Oni su zaista sjajni za vežbanje na otvorenom prostoru jer vole trčanje, šetnje, kao i igre koje uključuju loptice i frizbije.

Ovo su idealne vežbe za Biglove jer ne samo da zadovoljavaju njihovu potrebu za fizičkom aktivnošću, već i podstiču njihove instinkte za praćenje mirisa i istraživanje.

Međutim, moram da napomenem da je jako važno da su uvek na povodcu (osim ako niste u nekom ograđenom prostoru) jer u suprotnom veoma je moguće da će otići za nekim mirisom i izgubiti se.

Vežbe u zatvorenom prostoru

Fizicka aktivnost u zatvorenom prostoru

Kao što svi znamo, ponekad se dešava da zbog vremenskih prilika ili drugih okolnosti ne možete da izvedete svog ljubimca u šetnju.  U takvim situacijama, možete se osloniti na vežbe u zatvorenom prostoru da biste održali fizičku aktivnost vašeg Bigla.

Igre kao što su „donesi“ ili čak jednostavne vežbe sa preprekama mogu biti dobar način da aktivirate vašeg ljubimca. Takođe, razmislite o upotrebi igračaka koje podstiču mentalnu stimulaciju, kao što su puzzle igračke koje oslobađaju hranu kada ih pas reši.

Ovo može biti dobar način da vaš Bigl ostane u pokretu čak i kada ne može da ide napolje.

Kako dresirati Bigla?

Bigli su inteligentni psi, ali ponekad umeju biti tvrdoglavi, što može predstavljati izazov kada je u pitanju obuka i trening.

Osnovne komande poput „sedi„, „lezi„, „dođi“ i „ostani“ su veoma važne za svakog psa, a posebno za aktivne i radoznale Biglove.

Za što efikasnije učenje ovih komandi, preporučuje se upotreba pozitivnog pojačanja, što znači nagrađivanje psa svaki put kada izvrši traženu akciju. Na primer, kada vaš Bigl posluša komandu „sedi“, odmah ga nagradite poslasticom ili verbalnim pohvalama. Uz strpljenje i doslednost, vaš ljubimac će brže naučiti osnovne komande.

Takođe, poželjno je da svom ljubimcu što pre date ime kako biste ga naučili da reaguje na isto. Ukoliko vam je potrebna ideja kako da nazovete svog Bigla, pročitajte naš drugi članak.

Obuka na povodcu

Obuka bigla na povodcu

S obzirom na to da su Bigli po prirodi lovci i istraživači, obuka na povodcu može biti posebno izazovna.

Važno je početi sa obukom što je ranije moguće, kako bi se izbeglo usvajanje loših navika. Uvek koristite povodac koji omogućava kontrolu, ali i dovoljno slobode za vašeg psa kako bi se osećao ugodno.

Takođe, upotrebite nagrađivanje kada vaš Bigl pravilno hoda na povodcu, a izbegavajte kažnjavanje ili grubost.

Poseta veterinaru

Preventivna zdravstvena zaštita je ključna za vašeg Bigla. Preporučuje se najmanje jedan godišnji pregled kod veterinara, mada su češći pregledi poželjni za štenad i starije pse.

Tokom ovih pregleda, veterinar će proveriti neke osnovne stvari, uključujući telesnu težinu, zube, oči i uši. Takođe će se obaviti rutinske analize krvi i urina, kao i druge dijagnostičke procedure koje mogu ukazati na potencijalne zdravstvene probleme.

Vakcinacija i zaštita od parazita

Vakcinacija je jedan od najefikasnijih načina zaštite vašeg psa od raznih zaraznih bolesti. Uobičajene vakcine štite od bolesti kao što su besnilo, parvovirus, hepatitis i drugi.

Osim toga, važno je redovno koristiti preparate protiv buva, krpelja i unutrašnjih parazita. Ovi paraziti ne samo da su neprijatni za vašeg psa, već mogu preneti i razne bolesti. Konsultujte se sa vašim veterinarom kako biste odabrali najbolju opciju za zaštitu od parazita.

Dodatni saveti

Pored osnovnih aspekata nege i uzgoja, postoje i dodatni saveti koji mogu doprineti srećnijem i zdravijem životu vašeg Bigla:

  • Bigli su društvene životinje koje vole da budu u interakciji sa ljudima i drugim psima. Rana socijalizacija je ključna za razvoj dobro uravnotežene ličnosti i smanjenje potencijalnih problema sa ponašanjem.
  • Osim interakcije sa ljudima, igra sa drugim psima može biti odličan način za potrošnju energije i socijalizaciju. Posetite lokalne parkove za pse ili organizujte igre i sastanke sa prijateljima koji imaju pse.
  • Igračke koje podstiču razmišljanje, kao što su one sa zagonetkama koje oslobađaju poslastice, mogu biti veoma korisne. Takođe, trening trikova ili agilnosti može biti izazovan i zabavan način da se vaš Bigl mentalno angažuje.

Pitanja i odgovori

Da li je Bigl pravi izbor za mene ako živim u stanu?

Iako su Bigli aktivni i energični psi koji vole da istražuju, moguće je držati ih u stanu pod uslovom da im obezbedite dovoljno fizičke i mentalne stimulacije. Ako ste u mogućnosti da izvedete svog Bigla na redovne šetnje i pružite mu razne oblike igre i aktivnosti, život u stanu može biti sasvim prihvatljiv.

Kako se Bigli slažu sa drugim kućnim ljubimcima?

Bigli su po prirodi društveni i obično se dobro slažu sa drugim psima, posebno ako su socijalizovani od malena. Međutim, zbog svog lovačkog instinkta, mogu pokazati interesovanje za male životinje kao što su mačke, hrčci ili ptice. Preporučuje se postepena i nadzirana socijalizacija ako planirate da uvedete Bigla u dom sa drugim kućnim ljubimcima.

Koje su neke od najčešćih zdravstvenih problema kod Biglova?

Bigli su generalno zdrava rasa, ali kao i svi psi, podložni su određenim zdravstvenim problemima. To uključuje pitanja kao što su gojaznost, displazija kukova, i problemi sa ušima. Redovni veterinarski pregledi i pravilna ishrana mogu pomoći u prevenciji ovih problema.

Koliko često treba kupati Bigla?

Učestalost kupanja zavisi od nivoa aktivnosti i individualnih potreba vašeg Bigla. Generalno, kupanje jednom do dva puta mesečno je obično dovoljno da se očuva čistoća i zdravlje kože i dlake. Međutim, ako vaš Bigl provodi mnogo vremena napolju i prlja se, možda će biti potrebno češće kupanje.

Da li Bigli lako stiču loše navike i kako ih ispraviti?

Bigli mogu biti pomalo tvrdoglavi i skloni sticanju loših navika, kao što je prekomerno lajanje ili kopanje. Najbolji način da se ovi problemi reše je kroz doslednu obuku i nagrađivanje. Korišćenje poslastica i pohvala kao nagrade za dobro ponašanje može biti veoma efikasno.

Zaključak

Negovanje i uzgoj Bigla nije nimalo lak zadatak i zahteva stalnu posvećenost, ali nagrade su neprocenjive, verujte mi.

Od redovnih veterinarskih pregleda i odgovarajuće ishrane, preko fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije, svaki deo nege je od suštinskog značaja za dobrobit vašeg psa. To je jedan veoma dinamičan proces koji se razvija kako vaš pas raste i menja se, i kao takav, zahtevaju vašu neprekidnu pažnju i ljubav. Srećno!

 

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci