Sve o jazavičaru: vaš vodič za odgajanje i negu

Sve o jazavičaru: vaš vodič za odgajanje i negu

Jazavičar je rasa psa koja odiše jedinstvenošću, kako po izgledu, tako i po karakteru. Ovaj vodič je stvoren kako bi vam pružio sveobuhvatne informacije o odgajanju i njezi jazavičara, uz poseban osvrt na specifičnosti rase u Srbiji.

Istorija i poreklo

Jazavičar je rasa sa bogatom istorijom. Prvobitno uzgajani za lov na jazavce u Nemačkoj, njihovo ime doslovno znači „jazavčar“ (Dachshund).

Tokom vremena, ovi psi su postali popularni širom sveta, uključujući i Srbiju.

Poreklo rase

Rasa jazavičar se razvijala stotinama godina, prilagođavajući se različitim lovačkim potrebama. Njihovo jedinstveno telo im omogućava da se provlače kroz uske prostore, što ih je činilo idealnim za ulazak u jazbine.

Jazavičari u Srbiji

U Srbiji, jazavičari su cenjeni kao kućni ljubimci zahvaljujući svojoj lovačkoj prošlosti. Njihova popularnost raste, a uzgajivači se sve više fokusiraju na očuvanje i poboljšanje rase.

Karakteristike Jazavičara

Jazavicar-zdravlje

Jazavičari su mali, ali neustrašivi psi. Njihovo izduženo telo, kratke noge i mršav vrat su karakteristični za ovu rasu.

Imaju kratku i sjajnu dlaku, sa različitim bojama kao što su crna, crna sa oznakom, čokoladna, krem, plava i crvenkasta. Ovi inteligentni psi su poznati po svojoj lojalnosti i hrabrosti.

Imaju ovalne oči i velike klempave uši, koje im daju ljupak izraz lica. Jazavičari su razigrani i odvažni, ali istovremeno i odani pratioci.

Karakter i starost

Njihov karakter odražava se u živahnosti, lovačkim instinktima i lajanju koji su im prirodni. Interesantno je da se starost psa može doživeti kao sedam puta više u ljudskim godinama.

To znači da je jedna godina jazavičara jednaka sedam godina ljudskog života. Osim toga, neke rase jazavičara imaju specifične šape koje im pomažu pri plivanju.

Jazavičari su moćni psi puni energije i volje, uprkos svom malom telu. Ako želite psa koji će vas razveseliti svojim karakterom i ljubavlju, jazavičar može biti savršen izbor za vas.

U nastavku je detaljna tabela koja prikazuje standardne veličine jazavičara i njihovu normalnu težinu.

Veličina Težina Visina
Mali 7 – 8 kg 20 – 22 cm
Srednji 9 – 10 kg 23 – 28cm
Veliki 11 – 14 kg 28- 35 cm

Vrste jazavičara

Postoje tri vrste jazavičara i sada ćemo ih upoznati.

Obični jazavičar

Obični jazavičar može doseći visinu od 35 cm i težiti između 7 i 14 kg. Imaju mišićavo telo s čvrstim kostima.

Kratkodlaki tip ima sjajnu i glatku dlaku, dok dugodlaki tip ima mekšu i talasastu dlaku koja zahteva redovno četkanje.

Patuljasti jazavičar i jazavičar kunićar

Patuljasti jazavičari su nešto niži, sa visinom do 30 cm, i teže manje od 7 kg. Jazavičari kunićari su najmanji, s visinom do 20 cm i težinom do 3,5 kg.

Obe veličine imaju iste proporcije kao standardni jazavičar, ali su jednostavno manji.

Zdravlje i nega

Jazavicar-karakteristike

Kao i kod svake rase, zdravlje jazavičara zavisi od genetike, ishrane i nivoa aktivnosti. Njihova specifična fiziologija zahteva posebnu pažnju, posebno kada je reč o njihovim leđima.

Zdravstveni problemi

Jazavičari su skloni problemima sa kičmom zbog njihovog dugog tela. Bolesti poput bolesti intervertebralnog diska (IVDD) su česte.

Da bi se ovo sprečilo, važno je održavati zdravu težinu psa i izbegavati aktivnosti koje mogu dovesti do povrede leđa.

Nega i ishrana

Kvalitetna ishrana je ključna za održavanje zdravlja jazavičara. Preporučuje se hrana bogata proteinima, uz izbegavanje prekomerne težine.

Redovno četkanje dlake i zubiju, kao i čišćenje ušiju, su deo nege koji će pomoći da vaš jazavičar ostane zdrav i srećan.

Ishrana Jazavičara

Jazavicar-ishrana

Pravilna ishrana je temelj dobrog zdravlja svakog psa, a jazavičari imaju posebne prehrambene potrebe zbog svoje sklonosti ka gojenju i problemima sa leđima.

Osnove ishrane

Jazavičari trebaju uravnoteženu ishranu koja sadrži sve neophodne hranljive materije. Visokokvalitetni komercijalni suvi obroci obično zadovoljavaju ove potrebe, ali neki vlasnici preferiraju pripremu domaće hrane kako bi imali više kontrole nad sastojcima.

Količina i učestalost obroka

Za standardnog jazavičara preporučuje se davanje dve male porcije hrane dnevno, dok patuljasti i kunića jazavičari zahtevaju manje količine. Važno je pratiti težinu vašeg psa i prilagođavati količinu hrane kako bi se izbeglo prekomerno gojenje.

Vežbanje i aktivnosti

Jazavicar-dresura

Aktivnost je ključna za održavanje zdravlja jazavičara. Međutim, zbog njihove građe, neke vrste vežbi su bolje od drugih.

Primerene aktivnosti

Šetnje su idealne za jazavičare jer pružaju i fizičku i mentalnu stimulaciju. Igre koje ne zahtevaju skakanje i intenzivne promene pravca su takođe dobre.

Plivanje može biti izvanredan izbor za vežbanje, jer ne opterećuje leđa.

Izbegavanje rizičnih aktivnosti

Važno je izbegavati igre koje uključuju skakanje sa visine ili oštre pokrete koji mogu prouzrokovati povrede leđa. S obzirom na to da su jazavičari često veoma energični, važno je naći balans između dovoljne aktivnosti i zaštite njihovih osetljivih leđa.

Dresura i socijalizacija

Jazavicar-poreklo

Jazavičari su inteligentni psi koji uživaju dok uče, ali njihova samostalna priroda može predstavljati izazov u dresuri.

Tehnike dresure

Pozitivna motivacija je najefikasnija metoda za dresuru jazavičara. Nagrade u obliku poslastica ili pohvala kada pas izvrši komandu podstiču učenje i usvajanje odgovarajućih oblika ponašanja.

Strpljenje i konzistentnost su ključni.

Socijalizacija

Rana socijalizacija je presudna za razvoj dobro prilagođenog psa. Izlaganje jazavičara različitim ljudima, psima i situacijama može pomoći u izgradnji njihovog samopouzdanja i sprečavanju razvoja straha ili agresije.

Sledeći korak u našem vodiču će se fokusirati na specifičnosti uzgoja u Srbiji, uključujući cene i preporuke za odabir uzgajivača.

Specifičnosti uzgoja u Srbiji

Jazavicar-nega

Uzgoj jazavičara u Srbiji ima svoje specifičnosti, koje se odnose na izbor uzgajivača, cenu štenaca i prilagođavanje rase lokalnom okruženju.

Izbor uzgajivača

Kada birate uzgajivača u Srbiji, tražite one koji su registrovani i koji se pridržavaju etičkih standarda uzgoja. Dobar uzgajivač će vam pružiti sve informacije o zdravstvenom stanju štenaca, njihovim roditeljima i uslovima u kojima su odrasli.

Cena štenaca

Cena jazavičara u Srbiji može varirati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući rodoslov, uspeh roditelja na izložbama i zdravstveno stanje. Cena običnih jazavičara obično se kreće od 300 do 600 evra, dok patuljasti i kunića jazavičari mogu biti skuplji.

Često postavljana pitanja

Kako mogu da znam da li je moj jazavičar zdrave težine?

Zdrav jazavičar treba da ima blago uži struk kada se gleda odozgo i trebalo bi da možete da osetite njihova rebra, ali ne i da ih vidite.

Da li su jazavičari pogodni za porodice sa malom decom?

Jazavičari mogu biti odlični sa decom ako se rano socijalizuju. Međutim, zbog njihovih dugih leđa, decu treba naučiti da ih nežno rukuju kako bi se sprečile povrede.

Da li jazavičari zahtevaju posebnu negu zuba?

Da, jazavičari su skloni problemima sa zubima i zahtevaju redovno četkanje zuba. Žvakanje igračaka i profesionalno čišćenje takođe mogu pomoći u očuvanju oralnog zdravlja.

Koliko u proseku živi jazavičar?

Jazavičari obično žive između 12 do 16 godina, mada to može varirati u zavisnosti od njihovog zdravlja, ishrane i nivoa nege.

Da li jazavičari mogu udobno živeti u stanu?

Da, jazavičari se mogu dobro prilagoditi životu u stanu zbog svoje veličine, ali i dalje im je potrebna svakodnevna vežba i mentalna stimulacija da bi ostali srećni i zdravi.

Zaključak

Jazavičari, sa svojom jedinstvenom građom i hrabrim srcem, idealni su za one koji cene hrabrost i odanost u malom pakovanju. Kao rasa koja uživa u porodičnom životu i izložbama, jazavičari zahtevaju redovnu negu i aktivnosti koje zadovoljavaju njihov lovački nagon.

Pravilnim pristupom dresuri i socijalizaciji, ovi mali psi postaju veličanstveni životni saputnici, spremni da daju ljubav i radost.

Najnoviji članci
O nama

Mi smo tim stručnjaka i entuzijasta posvećen ljubavi prema životinjama. Delimo znanje, pružamo korisne savete i ističemo emotivne priče koje nas povezuju.

Povezani Članci